El cens d’animals, un registre obligatori que no tothom compleix

  • En un mes, s'han sancionat dos propietaris de gossos de Calella per no tenir la llicència d'animals potencialment perillosos ni estar censats

  • Calella té registrats 1.387 gossos, dels quals 84 són de races considerades perilloses

2024-05-09T17:56:52+01:0009/05/2024|

En un mes, l’Ajuntament ha imposat dues sancions a propietaris de gossos catalogats com a perillosos per no complir la normativa. La darrera sanció ha superat els 2.700 euros perquè el seu propietari no tenia la llicència d’animals potencialment perillosos, no el tenia identificat amb microxip i tampoc l’havia inscrit en el registre municipal. En la primera, l’Ajuntament va arribar a comissar el gos i traslladar al Centre d’Atenció d’Animals Domèstics  (CAAD) Maresme. Casualment, en els dos casos es tractava de la mateixa raça, un American Staffordshire. Aquest mateix incident repetit en tan poc temps fa reflexionar sobre la quantitat de gossos que no estan censats incomplint la llei de benestar animal.

Calella té actualment 1.387 gossos censats, dels quals només 84 són animals de races considerades perilloses. La llei obliga a registrar els animals de companyia, però segons un estudi de la Fundació Affinity, només el 26% dels gossos que acaben en protectores i centres d’acollida estan correctament identificats. La resta, que estan fora del sistema, corren el risc d’acabar abandonats en cas de pèrdua o robatori i de contraure malalties per no poder aplicar-los-hi un seguiment adequat. A més, els propietaris s’enfronten a problemes legals, com els darrers casos que han estat sancionats.

És impossible saber quants gossos té Calella si no estan censats. De fet, aquest cens va ser motiu de debat en la consulta sobre la platja per a gossos, ja que es va excloure als propietaris que si que el tenien registrat complint la llei per poder sectoritzar la consulta i tirar-la endavant. En canvi, les persones que no tenien la mascota censada, en no estar inscrita enlloc, van passar el cribatge i van poder votar, fent que els propietaris de gossos censats se sentissin discriminats.

Quan els animals són potencialment perillosos, la normativa s’endureix. La llei de benestar animal contemplava eliminar aquesta llista, ja que la perillositat d’un animal ve determinada per l’educació que rep, però finalment es va descartar aquest aspecte de la llei i continua vigent la classificació. Les característiques que comparteixen les races considerades perilloses són una musculatura ben forta i unes mandíbules molt potents, capaces de provocar lesions greus o, fins i tot, la mort. Són animals que requereixen una atenció i educació especial, molt d’entrenament per alliberar tota l’energia i evitar que s’estressin i una bona socialització per prevenir conductes agressives.

Actualment, hi ha 14 races de gossos considerades perilloses, que són: Akita inu, American bully, Bullmastiff, Dòberman, Dog argentí, Dog de Bordeus, Fila brasileiro, Mastí napolità, Pit bull terrier, Dog canari, Rottweiler, Staffordshire bulterrier, American Staffordshire Terrier i el Tosa japonés.

Comparteix el contingut!

Go to Top