CONSULTA POPULAR

Propietaris de gossos censats denuncien discriminació en la consulta de la platja pet friendly

  • Multitud de comentaris en contra de la sectorització de la consulta

Arenys de Mar és un dels municipis més pròxims amb platja per gossos, fa 5 anys que la van habilitar

2022-03-06T10:36:59+01:0006/03/2022|

La convocatòria de la consulta sobre la platja de gossos ha fet ressorgir el debat del perfil de votant. Tot i ser una consulta municipal, no tots els calellencs i calellenques poden votar, sinó que està restringida: aquells que tinguin un gos censat no estan cridats a les urnes, un fet que consideren discriminatori.

Nascuda a Calella i no puc votar perquè tinc gos i el tinc censat, trobo que aquesta votació no es correcte”, comenta una calellenca a les xarxes socials. “No crec que sigui legal una votació excloent a persones específiques”, opina una altra. “No és correcte, els censats som els primers que hauríem de votar ja que estan en legalitat, quan es fa un pàrquing públic com seria que votessin tots els que no tenen cotxe? Vergonya de poble”, afirma una tercera ciutadana. “Vota per mi! Incongruentment, els ‘idiotes’ que tenim els gossos censats no podem votar”, es queixa una de les afectades.

Són molts els missatges de calellencs que es queixen de no poder votar per tenir un gos censat. L’Associació de Veïns Calella Centre també va demanar que s’obrís a tota la ciutadania per considerar-ho “injust i molt poc democràtic”, alhora que plantejaven que una gran part de les mascotes no estaven censades, denunciant que els propietaris que “no compleixen les ordenances municipals tindran un dret que es nega a ciutadans que sí ho fan”.

Per què no poden votar tots els calellencs?

El grup promotor va sectoritzar la consulta per aconseguir que tirés endavant. De fet, el ple de l’Ajuntament ja els havia rebutjat la primera proposta, que donava dret a vot a tothom, al·legant que era inconstitucional: el Tribunal Constitucional entén que si té un caràcter general, és a dir, que hi pot votar tota la ciutadania, es considera un referèndum i, per tant, no ho permet. En canvi, si tolera les que van dirigides a un perfil de votant en concret.

Per tant, calia restringir la consulta. La sectorització es podia fer de qualsevol manera, tot i que podria haver sigut encara més discriminatori: per edat, per sexe, per zona de residència, per viure en un edifici amb número parell o senar, per color de cabell, per dur o no ulleres… infinites possibilitats, algunes ben ridícules, però la qüestió era que calia limitar qui votava. I el grup promotor va donar per fet que tots els propietaris de gossos estarien d’acord en habilitar un tram de la platja on poder jugar amb les mascotes, per tant, preguntarien a aquells que no tenen gos. O que, com a mínim, no el tenen censat.

Delegar el vot de forma extraoficial

Els calellencs que tenen el gos censat no podran dipositar el seu vot a l’urna. Però alguns ja tenen previst demanar a familiars, amics o coneguts que no tinguin una opinió clara o que no volguessin votar en un primer moment que optin per la seva opció. Delegar el vot, però, no està permès.

La consulta, el 3 d’abril

El diumenge 3 d’abril és el dia escollit per l’alcalde accidental, Marc Buch, per realitzar la consulta. Es podrà votar de 9h a 20h a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) i a l’escola Freta.

Les persones que vulguin formar part del procés d’organització poden sol·licitar-ho. Les meses les formaran els treballadors municipals que es presentin voluntàriament.

Comparteix el contingut!

Go to Top