I ara què?

  • Tots els taps de plàstic hauran d’anar enganxats a les ampolles obligatòriament abans de juliol, ja que entra en vigor una normativa europea de residus

  • Què passarà amb l’escultura del cor per llençar els taps amb finalitat solidària que hi ha al costat del mercat?

El cor té, actualment, pocs taps al seu interior. (Foto: CalellaCOM)

2024-05-17T09:34:59+01:0017/05/2024|

L’any 2018, coincidint amb el Dia Internacional del Voluntariat, es va descobrir una escultura en forma de cor, buida per dins, que es va dedicar als voluntaris simbolitzant el “batec de la solidaritat”, tal com es pot llegir a la placa que l’acompanya. Aquest cor, que replica el que es pot veure a moltes altres ciutats del Maresme i de Catalunya, té l’objectiu de recollir els taps de plàstic de les ampolles amb finalitats solidàries; a Calella, una de les entitats que s’encarregava de gestionar-lo era l’Associació de Discapacitats de l’Alt Maresme (ADIAM).

Però aquest cor, que actualment es troba pràcticament buit, deixarà de tenir utilitat. A partir del mes de juliol entra en vigor l’obligació per als productors de vendre les ampolles de begudes amb el tap enganxat, tal com marca la llei europea de residus. De fet, ja fa mesos que trobem als supermercats les ampolles d’aigua, sucs i refrescos amb els taps adherits, una mesura que, tot i que molts puguin trobar que resulta incòmode a l’hora de beure o que faci més difícil de tornar-la a tapar, té una explicació.

A les plantes de reciclatge, els residus passen per uns filtres. Amb els taps per separat, són tan petits que cauen pels forats de cribratge i van al rebuig o directament no passen el filtre perquè només hi arriben les deixalles més grans. En canvi, si va adherit a l’ampolla, es podrà reciclar tot junt. La Unió Europea va prendre aquesta mesura per evitar que els taps acabin al medi ambient, ja que és un dels residus plàstics que més es poden trobar al mar, als rius i als boscos.

Es tracta d’una estratègia d’ecodisseny, que persegueix crear productes i serveis sostenibles i que minimitzin l’impacte ambiental del seu ús. Un altre producte que també ha variat amb aquesta estratègia són les anelles de les llaunes, que abans anaven per separat i provocaven que animals marins com les tortugues quedessin atrapades en les anelles, i que ara també va adherit. Precisament, aquest divendres, 17 de maig, és el Dia Mundial del Reciclatge.

Què passarà amb el cor?

A la vista de l’estratègia que els taps quedin permanentment enganxats a les ampolles, què passarà amb el cor solidari? Es mantindrà com una escultura on de tant en tant algú hi llenci un tap? Es retirarà o es modificarà?

Independentment del que es decideixi amb l’escultura, el que aquesta mesura invalidarà són les iniciatives socials i solidàries que hi anaven associades. Anys enrere, s’havien fet diverses campanyes de recol·lecció de taps de plàstic; algunes de les més mediàtiques van ser per aconseguir cadires de rodes per famílies sense recursos, en les quals la societat s’hi va bolcar pràcticament fa una desena d’anys. El funcionament era senzill: només calia guardar els taps i portar-los als punts habilitats, després s’intercanviaven per diners a les plantes de reciclatge. Difícilment es podran repetir aquestes iniciatives amb la nova mesura dels taps enganxats.

Comparteix el contingut!

Go to Top