La Diputació de Barcelona aplica un nou model de prevenció d’incendis forestals al Maresme

  • L'any passat es va fer una prova pilot del Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals amb més participació de les ADF que s'estén ara al Maresme

  • La Diputació de Barcelona ha avançat aquest any el suport econòmic i tècnic a les ADF

Dos membres del PVI i l'ADF fent tasques de prevenció i vigilància d'incendis forestals. (Foto: ADF Alt Maresme)

2024-05-22T08:11:44+01:0022/05/2024|

La Diputació de Barcelona ha ampliat aquest any a set comarques, entre elles el Maresme, el nou format del dispositiu de prevenció i vigilància d’incendis forestals (PVI), on les ADF hi tenen més protagonisme, incrementant així la capacitat de primera intervenció. L’objectiu és evitar al màxim la possibilitat que es produeixi foc al bosc i en cas d’incendi, reduir el temps de resposta per impedir-ne la propagació.

Aquest nou model del PVI de la Diputació de Barcelona implica que, durant els dies i hores de perill alt i molt alt d’incendi (nivells 2 i 3 del Pla Alfa, respectivament) la Diputació dona suport a l’activació d’una unitat de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) a cada municipi de les set comarques amb la coordinació de la Federació d’ADF del Maresme, la Federació d’ADF del Penedès-Garraf, la Federació d’ADF del Baix Llobregat, la Federació d’ADF de l’Anoia i la Federació d’ADF del Vallès Occidental.

Nou model del PVI amb les ADF

El Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona va posar en funcionament el 2023 un nou model a l’Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental amb més participació de les ADF i avança aquest any el seu desplegament a l’Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme per anar adaptant el Pla a la nova situació derivada de la sequera i dels efectes del canvi climàtic, atenent les particularitats territorials.

Les ADF continuaran fent les tasques habituals de prevenció i vigilància, en el cas de l’ADF Alt Maresme, (Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls), normalment en caps de setmana, ja que els membres de les ADF són voluntaris.

Aquest nou model suposarà un esforç extra per l’entitat, ja que entre setmana la gran majoria de voluntaris treballen. Aleix Duran, Coordinador Operatiu de l’ADF Alt Maresme assegura que “els dies laborables en què tinguem els nivell 2 o 3 del Pla Alfa a la nostra comarca, intentarem fer guàrdies extraordinaries i activarem 1 vehicle amb 2-3 voluntaris, que és personal mínim per poder actuar en una emergència”. Amb la presència de les ADF al territori es redueix el temps de resposta per a la primera intervenció en cas de foc, punt cabdal per limitar-ne els efectes i essencial davant el canvi de comportament dels incendis, cada cop més virulents i ràpids, amb menys temps de reacció.

Aquests voluntaris realitzaran tasques de vigilància preventiva i informaran de les incidències detectades, com poden ser abocaments al medi natural o anomalies a la xarxa de punts d’aigua, i la Diputació de Barcelona realitzarà les actuacions necessàries fins a la seva resolució definitiva.

La col·laboració de les ADF és una part del Pla de prevenció i vigilància contra incendis forestals, que es desplegarà completament al juny. El dispositiu està també format per unitats d’informació i vigilància, punts de vigilància fixa (torres de guaita i càmeres) i compta amb informadors, guaites, operadors de comunicacions i responsables de control.

Comparteix el contingut!

Go to Top