El cos policial denuncia que les detencions no aturen els robatoris i demana més mecanismes per aturar als lladres multireincidents
Els Mossos reforcen la vigilància a Rodalies i a les deixalleries pels robatoris de coure
S'ha elevat al nivell 2 el Programa Operatiu Específic (POE) Metall; la pujada del preu del coure a gairebé 10 euros el quilo propicia l'augment de robatoris
Els Mossos d’Esquadra intensificaran la vigilància a les vies de Rodalies i les inspeccions a les deixalleries per detectar els lladres de coure i desarticular les xarxes en les quals operen. És la resposta davant els darrers incidents a Rodalies, amb el robatori de coure del diumenge de les eleccions que va provocar el caos en la circulació. Aquest mateix matí la policia han detingut quatre membres d’una xarxa criminal que es dedicava al robatori de coure i que estan implicats en el del 12-M. Entre els detinguts hi ha el propietari d’una empresa de gestió de residus, que en dues ocasions es va negar a permetre que li fessin inspeccions, i que presumptament rebia el material robat.
Els Mossos disposen del Programa Operatiu Específic (POE) Metall, que es basa en tres nivells i que justament està creat per actuar en aquests casos. El cos policial ha elevat el programa al nivell 2, i això implica mesures com la implementació de vigilància aèria a les xarxes de Rodalies amb helicòpters i drons, intensificar la investigació de grups criminals dedicada a la sostracció de metall, millorar la coordinació amb els operadors ferroviaris a l’hora de comunicar els incidents en temps real, vigilar les deixalleries on es faci la compra venda de metalls i incrementar els controls de trànsit en diferents vies.
Les detencions no detenen els robatoris
Malgrat que en el darrer any s’hagin produït gairebé un 20% més de detencions relacionades amb aquests robatoris, unes 271, els Mossos denuncien que això no atura els lladres. La majoria dels delinqüents són multireincidents, tres de 4 tenen antecedents i un 30% acumulen més de 10 detencions.
Per això, reclamen mesures per poder desarticular a aquestes bandes criminals especialitzades i ben organitzades, ja que els que roben a les vies del tren ho fan en grups d’entre 2 i 4 persones que van canviant.
Per fer efectiu l’operatiu, cal que hi hagi una actuació molt més profunda, basada en la reforma del Codi Penal. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va admetre que més efectius dels Mossos d’Esquadra no resoldran el problema dels delinqüents multireincidents. La llei vigent contempla que després de tres delictes inferiors a 400 euros, els criminals puguin ser condemnats a presó d’entre sis i divuit mesos. El conseller d’Interior va defensar la necessitat de modificar la llei novament i reforçar els jutjats per aplicar més mà dura contra aquests lladres.
El preu del coure: a 10 euros el quilo
La pujada del preu del coure fa que sigui un objecte de desig pels lladres, que després de robar-ho ho venen, sent les deixalleries un dels punts de venda que utilitzen. Els Mossos afirmen que la majoria de les deixalleries de compravenda de metall operen de manera seriosa, però sospiten que almenys n’hi ha un 10% que compren coure robat.
El cos de seguretat també afirma que els robatoris augmenten quan el preu internacional del coure puja, i que ara està a un preu molt bo, a gairebé 10 euros el quilo.
Els usuaris de Renfe, els més afectats
La xarxa d’Adif i Renfe és la més afectada amb diferència: en l’últim any hi ha hagut 263 robatoris de coure, mentre a les vies d’FGC n’hi ha hagut 13. Això suposa que els usuaris de Renfe estiguin patint un neguit constant afegit a les queixes habituals pel funcionament del servei. Les incidències del servei, intensificades en les darreres setmanes des de les eleccions, han fet que els usuaris surtin fins a dues hores abans de casa per arribar a temps a les seves destinacions.