Els treballadors de la neteja de Calella denuncien precarietat salarial i de la maquinària

  • La plantilla reclama millores salarials i laborals, però també el material i la maquinària adequada i adverteixen que els actuals vehicles són un perill

  • El personal valora mobilitzar-se per tal que l’empresa, Urbaser-Arca del Maresme, s’asseguin a negociar

Imatge d'arxiu del personal de neteja de Calella

2024-05-26T09:44:36+01:0026/05/2024|

Els treballadors de l’empresa que gestiona la neteja i la recollida d’escombraries diuen prou. Afirmen que s’estan “empobrint” després d’anys amb el sou congelat i que no tenen el material necessari per treballar, fins i tot perquè alguns vehicles resulten perillosos. “La plantilla està cansada, perquè no tenim material i així no es pot treballar. Intentem tenir el poble el més net possible, però ho tenim tot en contra”, lamenten des del comitè d’empresa, motiu pel qual valoren prendre accions per aconseguir que l’empresa s’assegui a negociar.

Els treballadors van demanar tot un seguit de millores a l’empresa, la UTE formada per Urbaser i Arca del Maresme, al mes de març, però denuncien que li han denegat totes. Entre les demandes, s’inclouen millores salarials, com un augment d’un 5,7% del sou per tota la plantilla, ja que afirmen que tenen el sou congelat des de fa 4 anys tot i que el cost de la vida ha anat pujant; una quarta paga extra al setembre per ajudar a sufragar els costos de la tornada a l’escola -que proposen finançar en 4 anys perquè l’empresa no hagi d’assumir-la de cop-; i un augment del preu de les hores extres.

També reclamen algun dia personal més i un canvi en els horaris treballant una hora més cada dia per tal de tenir un dia més de festa, amb sis dies laborables i tres lliures, una modificació que asseguren que “no té cap cost per l’empresa, només s’han de reestructurar les zones i que cada escombriaire faci alguns carrers més, però per l’empresa i l’Ajuntament si que té beneficis perquè tenen a la plantilla una hora més al dia, ja que sempre surten incidències”. Un mes després que el comitè d’empresa presentés la proposta de conveni amb la introducció d’aquests canvis, li van denegar totes.

Els vehicles, un perill

Les millores no contemplen només les seves condicions laborals i salarials, sinó també de maquinària i vehicles degut al mal estat en què es troben. Adverteixen que “és un perill portar molts camions, tant pel conductor com pels ciutadans que estan pel carrer i la resta de conductors”; de fet, fa unes setmanes es va incendiar un camió en un descampat proper a la seu de l’empresa i també es va avariar una escombradora escampant l’oli hidràulic per la zona de l’Església convertint-la en una pista de patinatge.

La problemàtica es repeteix tant en camions de la brossa, com en els de la deixalleria mòbil com en escombradores i lamenten que Urbaser no vol substituir-los per vehicles nous, sinó anar reparant els antics. La mateixa auditoria ja avisava del seu mal estat i que no arribarien ni al final del contracte. “No sabem què ens podem trobar: els frens, les rodes...”, afirma el personal, que va amb por a l’hora de conduir-los.

Una escombradora funciona amb un dels raspalls inutilitzats

El personal es mobilitzarà

Davant la negativa de l’empresa, els treballadors prendran accions davant una situació que denuncien és “insostenible”. Expliquen que es van reunir amb l’Ajuntament per demanar que fes de mediador amb l’empresa, però que no han tingut més resposta i que el consistori i Urbaser es passen la pilota mútuament.

No estem demanant res descabellat amb tot el que hem perdut durant tot aquest temps”, asseguren des del comitè d’empresa, que reitera que demana negociar millores per la cinquantena de treballadors fixes de la plantilla.

Comparteix el contingut!

Go to Top