El Maresme rep la bandera negra per la contaminació i mala gestió de les platges

  • Ecologistes en Acció titlla la costa del Maresme de ser una de les més artificials de la península per la quantitat de ports esportius i espigons

  • L’informe de l’entitat proposa solucions dràstiques, com l’eliminació progressiva de la majoria d’infraestructures i el trasllat de la línia R1 de Rodalies cap a l’interior

La pèrdua de sorra de les platges es dona sobretot en els temporals, com el que va haver-hi a Calella durant la Setmana Santa i que va provocar un esvoranc important a la platja.

2024-06-14T10:30:08+01:0014/06/2024|

Ecologistes en Acció ha atorgat una bandera negra a la costa del Maresme per titllar-la de ser una de les més artificals de tota la península Ibèrica. Ho ha fet a través d’un informe anual, que comprèn tot el país, i en el qual s’avaluen el nivell de contaminació i l’impacte ambiental que es genera al litoral. La bandera negra és el distintiu que reben les platges més perjudicades i, juntament amb la costa del Maresme, Catalunya n’ha rebut aquest 2024 un total de 6.

Pel que fa al Maresme, l’informe exposa que la comarca té una de les costes més artificialitzades, amb 5 ports esportius i 18 espigons artificials en un tram de 46 km. Aquestes infraestructures afecten negativament els processos hidrogeològics naturals del litoral, és a dir, impedeixen que els sediments de sorra es redistribueixin per la costa correctament. Això ha provocat desnivells i la pèrdua de fins a 30 metres d’amplada de sorra en algunes platges i, com a conseqüència, facilita que les onades provoquin inundacions i el desfonament de la línia R1 de Rodalies.

A Calella, els temporals de març van provocar que la platja de Garbí es quedés sense sorra, una de les zones on més es nota la sedimentació del territori i on més perill hi ha per les infraestructures de la zona, com el restaurant Rocapins. A la platja Gran, tot i la gran extensió de sorra que té normalment, el temporal va provocar-hi un important esvoranc i l’aigua arribava a prop de les guinguetes.

Solucions dràstiques

Ecologistes en Acció planteja unes solucions dràstiques per la costa del Maresme, que la mateixa entitat qualifica “d’actuacions valentes i contundents”. Les més destacades són l’eliminació progressiva de la majoria d’infraestructures rígides, espigons i ports esportius inclosos, i el desplaçament de tota la línia R1 de Rodalies cap a l’interior. Entre altres propostes, també es planteja que es retirin els edificis públics i privats situats en el front litoral i amb risc de ser afectats pels temporals i desbordaments de les rieres.

Tenint en compte l’impacte econòmic i social que suposarien aquestes mesures per una gran part de la població i els negocis de la comarca, és poc probable que les autoritats les executin. De fet, el trasllat de la R1 a l’interior ha estat un tema de debat que el govern espanyol sempre ha rebutjat.

L’informe també indica altres solucions més viables per ser menys dràstiques, com la restauració ecològica de la costa amb la recuperació dels sistemes de dunes i el suport a la regeneració de plantes marines com la Posidònia oceànica.

Comparteix el contingut!

Go to Top