Calella planteja una nova ordenança d’animals per adaptar-se a la normativa vigent

  • Els veïns i veïnes poden presentar les seves propostes a través d’una instància fins el 24 de març

  • El consistori podrà establir un màxim de mascotes a les cases en funció de la propietat i l'impacte que genera en el veïnat

2025-03-15T08:30:26+01:0014/03/2025|

L’Ajuntament de Calella actualitza l’antiga l’ordenança municipal de tinença i protecció d’animals de 1994 per adaptarla a la Llei de Benestar Animal, vigent des del 2023. El consistori també incorpora altres aspectes propis de la nostra ciutat, com el tractament de les colònies de gats, la tinença d’animals perillosos o la mateixa convivència veïnal. Una de les més destacades és la limitació de la quantitat de mascotes que cadascú podrà tenir a casa, nombre que definiran els tècnics municipals en cada cas; tenint en compte l’espai disponible i la problemàtica que pugui generar en el veïnat.

El document es troba ara en fase de consulta pública i això vol dir que està disponible perquè qui vulgui pugui llegir-ho i fer les aportacions que calgui. Es podran presentar les propostes a través d’una instància fins el 24 de març.

Prohibit lligar els gossos i obligatori dur una ampolla per netejar els orins

L’ordenança municipal contempla mesures que ja fixa la normativa estatal, com per exemple, disposar d’una assegurança i llicència per la tinença d’animals perillosos o l’obligació de no deixar a les mascotes soles un màxim de temps determinat; 24 hores en el cas dels gossos i fins a tres dies en la resta d’animals.

D’altra banda, els establiments hauran de treure les plaques de les portes perquè ja no es poden deixar els gossos lligats a fora. També es sancionarà als propietaris dels animals que no portin bosses i ampolles per netejar els excrements i els orins. El regidor de Sostenibilitat i Neteja, Quim Pla, considera que d’aquesta manera es facilita la feina alhora de multar a les persones incíviques, ja que el “problema que hi ha amb els orins dels gossos és enganxar al propietari en el moment que ho fa. Si ara no porta l’ampolla a sobre, ja el podem sancionar”. A més, afegeix que mètodes que apliquen a altres municipis com analitzar l’ADN dels excrements dels gossos “té una gestió i un cost que al final no compensa”.

L’ordenança permet licitar la gestió de serveis vinculats a animals

Un altre tema candent a la ciutat són les colònies de gats i el tractament dels animals abandonats. Calella té al voltant de 300 gats ferals, animals que sobreviuen gràcies a l’aportació de voluntaris i associacions.

Quim Pla explica que amb aquesta ordenança actualitzada es podrien licitar serveis vinculats a la gestió d’aquestes colònies de gats o el tractament d’animals abandonats: “Si nosaltres volguéssim que ara vingués una empresa a gestionar aquestes colònies de gats, el primer que et demanen es que tinguis l’ordenança d’animals ben redactada”.

A Calella hi han diferents menjadors pels gats ferals repartits per tota la ciutat (Foto: CalellaCOM)

De fet, permetria treballar en un problema que va en augment i que satura instal·lacions com el Centre d’Atenció d’Animals Domèstics del Maresme.

Sancions des dels cinquanta fins els tres mil euros

L’Ajuntament sancionarà als qui incompleixin l’ordenança municipal en funció de la gravetat de la infracció, que es defineix en tres categories diferents. En els casos més lleus, com no tenir l’animal inscrit en el registre censal, les multes aniran dels 50 als 150 euros.

Es tipificaran com a casos greus, per exemple, no portar l’ampolla amb aigua per diluir els orins dels animals, amb sancions mínimes de 80 fins als 300 euros. A més, també es multarà al propietari d’un gos de raça perillosa si aquest no va lligat, no duu un morrió de cistella o qui condueix l’animal pel carrer és menor d’edat. Les sancions aniran dels 751 als 1.500 euros.

En els casos més greus, com permetre que l’animal faci les deposicions als parcs infantils o avocar verí i materials a la via pública que provoquin lesions pels animals, es sancionaran amb multes de 200 a 900 euros i 1.500 a 3.000 euros respectivament.

Comparteix el contingut!

Go to Top