Contractes fets sense seguir els procediments legals, cobrament de percepcions fraudulentes i places “fantasma” en pisos tutelats són algunes de les irregularitats detectades
La Generalitat reestructurarà la DGAIA després de la investigació sobre la gestió dels menors migrants
L'opacitat en la gestió ja es constatava des del centre que va obrir temporalment a Calella
El centre Marisol es va funcionar durant el 2019. (Foto: CalellaCOM)
La Generalitat reestructurarà la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha admès que cal una “transformació integral” a l’organisme i que era “evident feia molts anys”.
Una evidència que ja es constatava des de Calella quan es va posar en marxa el centre Marisol, l’any 2019, un espai d’acollida per a menors migrants que es va intentar amagar en un inici. Ja en aquell moment, era palesa la manca d’informació sobre tot el que envoltava la gestió dels menors. Per exemple, amb la presència constant d’ambulàncies a la porta del Marisol i que, a preguntes dels periodistes, només es rebia com a resposta que un dels joves havia patit un “atac d’ansietat”, quan la realitat era que ells mateixos s’autolesionaven per intentar evitar que els fessin fora en complir la majoria d’edat.
Irregularitats econòmiques
A l’opacitat amb el dia a dia se li sumava també la manca de fiscalització dels contractes. De fet, la Sindicatura de Comptes ha detectat irregularitats en la gestió que va fer la DGAIA de la gestió dels centres, constatant que els contractes es van fer sense seguir els procediments legals, fent pròrrogues sense formalitzar i amb despeses milionàries sense empara formal.
La denúncia d’un treballador a l’Oficina Antifrau de Catalunya va motivar una investigació per la forma com es gestionaven les ajudes públiques, investigació que encara està oberta i que ara porta un equip format per la Sindicatura de Comptes i Antifrau. Es basa en quatre punts principals, un dels quals és l’adjudicació dels contractes per la via d’emergència de forma reiterada, com apuntava la Sindicatura. Però també el sistema de copagament de pisos tutelats, ja que no es recaptava la part que pertocava als joves beneficiaris d’aquests pisos sinó que es feia pagar el 100% a l’administració.
També el cobrament de percepcions econòmiques per part de joves que no l’havien de rebre, ja fos perquè ja no residien a Catalunya o perquè treballaven i tenien una nòmina. Per últim, la quantitat de “places fantasma” en els pisos dels joves extutelats, és a dir, que l’entitat cobrava per persones que no residien en aquests pisos. Tot plegat, amb una sèrie d’empreses concertades que s’han beneficiat dels contractes i les adjudicacions.
Tot i que el major escàndol ha arribat degut al cas de la menor tutelada que va ser violada per una xarxa de pederàstia de forma reiterada durant dos anys, quan estava sota guarda de la DGAIA, l’organisme porta anys envoltat d’una opacitat amb la que ha intentat tapar les situacions que ara s’han descobert.
Comissió d’investigació
Per tots aquests casos, la majoria de grups polítics han reclamat una comissió d’investigació que arribi fins al final de la qüestió i depuri responsabilitats. De fet, la cúpula de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència s’ha substituït en diverses ocasions en poc temps.