La Plataforma sol·licita a la Generalitat que impedeixi les obres de l’Aldi
Vista general del solar on se situa el jaciment. (Foto: Plataforma)
El moviment veïnal vol que no es construeixi el supermercat fins que s’elabori un projecte que “asseguri la integritat cultural de tota la Vil·la residencial” i demana la implicació de la Generalitat.
La Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella ha sol·licitat a la Generalitat que intervingui al jaciment del Roser de Calella impedint l’inici de les obres de l’Aldi fins que s’elabori un projecte que “asseguri la integritat cultural de tota la Vil·la residencial, la conservació del paviment i la no destrucció de la part soterrada dels murs de la Vil·la”.
Exposen que els pilars que sustentaran l’edifici aniran sobre “unes sabates de 2,5 x 2,5m que inevitablement destruiran el paviment romà i, donat que hauran d’endinsar-se sota els murs de la Vil·la, també destruirà la part soterrada d’aquests murs”. És a dir, que les columnes malmetran el jaciment. La Plataforma calcula que uns 20 pilars aniran entre les ruïnes.
També citen l’informe de les arqueòlogues, en el que s’especifica que els murs del sector est, a la banda dels Toyca, s’endinsen en un talús pendent d’excavar, i lamenten que el govern vulgui construir un mur de sustentació en aquest sector que “farà impossible continuar excavant i mantenir la unitat i integritat d’aquesta part de la Vil·la”. Es creu que l’Atri, el pati principal de les cases romanes, està sota aquest talús.
La Plataforma considera que el projecte provisional d’obres del supermercat incompleix el deure de preservació i manteniment de la llei de patrimoni cultural de Catalunya perquè no s’assegura la seva integritat.
Aquest cap de setmana, la Plataforma va organitzar un acte al Passeig Manuel Puigvert per explicar quin és el projecte que ells proposen, que passa per deixar el jaciment sense edificar però cobrint-lo i traslladar l’Aldi a la part nord del solar, convertit en una superfície comercial de dues plantes. També volen que les ruïnes siguin un espai de dinamització cultural on s’hi puguin celebrar actes.
Des del moviment veïnal han emplaçat al govern municipal a confrontar els dos projectes en un cara a cara públic, però no han tingut resposta. El govern, al seu torn, ha publicat un vídeo a través de les xarxes socials de l’Ajuntament en el que s’explica la història del solar i on l’alcaldessa promet protegir el jaciment alhora que detalla com volen museïtzar el jaciment.