Els més petits prenen decisions en matèria d’esport, discapacitat i del futur Espai Jove

2019-03-29T11:27:45+01:0028/03/2019|

Hauran d’exposar, en unes setmanes, les idees que han estat treballant durant tot el curs i convidar a la resta de calellencs a formar-ne part.

Les nenes i els nens de Calella entre 10 a 16 anys tenen òrgans de participació i representació adaptats a la seva edat: el Consell dels Infants, que es va crear per primera vegada al febrer de l’any 2017, i el Consell dels Adolescents, que va néixer a l’abril del 2018 arran de la bona experiència amb el primer. Aquests s’han renovat periòdicament coincidint amb cada curs escolar, de forma que han pogut entrar a dir-hi la seva més joves de la ciutat.

Durant les tres edicions del Consell dels Infants, hi ha hagut 28 consellers i conselleres de cinquè i sisè de primària de les quatre escoles de Calella, escollits pels seus companys de classe. Tots ells han hagut d’investigar i explicar a l’aula quins són els drets i deures dels infants. Però cada any han tingut, a més, un encàrrec específic: a la primera edició va ser dissenyar un espai de ludoteca a la Fira de Calella i l’Alt Maresme, en el que van demanar un rocòdrom, tallers, jocs de taula, gimcanes de recerca d’objectes per la fira i activitats de robòtica.

Durant el segon any, l’encàrrec va ser adaptar la senyalització per a persones amb alguna discapacitat, una proposta que l’anterior consell va considerar necessària. Finalment, però, els consellers i conselleres van fer propostes de millora dels camins escolars: els itineraris que segueixen cada dia els infants i les seves famílies per anar a les escoles, que senyalitzaran amb l’urpa de La Llopa.  Els joves que formaven part de l’anterior Consell d’Adolescents encara estan pendents que s’instal·lin. Això sí, amb una sensibilitat especial per a les persones discapacitades; a més de reforçar la seguretat. L’encàrrec per l’actual Consell també busca ser inclusiu: han de dissenyar activitats esportives per a nens i nenes amb discapacitat.

D’altra banda, el Consell dels Adolescents va començar amb 16 integrants a la primera edició i s’han ampliat a 20 a la segona, tots ells d’entre 12 i 16 anys. L’encàrrec del primer Consell va ser la creació d’un Espai Jove, a més de plantejar les activitats que s’hi realitzaran. L’abast de l’encàrrec ha fet que el continuïn els consellers i conselleres de la segona edició, que van decidir obrir el procés a tota la ciutadania, a través d’una assemblea, per comptar amb la seva opinió. L’Espai Jove estarà situat a l’Hostal Vell, actualment en procés de reforma per acollir diversos serveis, com una zona de coworking o l’Sport City Lab. Està previst que s’obri a finals d’abril amb una cercavila a la qual convidaran als Udols de Foc i la Colla de Geganters i Grallers de Calella. No seran les úniques entitats de la ciutat amb les quals comptaran: també demanaran a l’Agrupament Escolta Montnegre que els ajudin a fer visites guiades, jocs i activitats als nous equipaments. Per arrodonir la jornada, faran una festa amb música en directe o amb un DJ.

De fet, a la darrera sessió del Consell dels Adolescents, el raper Nel·lo C els va impartir un taller de música urbana. Els actuals consellers i conselleres tenen l’encàrrec de treballar la igualtat de gènere entre els joves de Calella, per això volen elaborar una cançó relacionada amb les polítiques de gènere. El raper català els ha ajudat a crear les rimes típiques del gènere i s’ha ofert a donar-los un cop de mà amb l’enregistrament de la cançó.

Amb la creació dels Consells, Calella es va adherir a la Xarxa de projectes de participació infantil de la Diputació de Barcelona, una xarxa que s’impulsa des de l’àrea d’Educació de la Diba des de l’any 1997 per donar suport als consistoris a tirar endavant iniciatives de participació entre els més petits.

A més dels consells municipals, la Generalitat de Catalunya va crear l’any 2014 el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC), un òrgan format per 46 infants i joves d’entre 8 i 17 anys que tenen entre els seus objectius fer projectes d’interès nacional relacionats amb les polítiques d’infància.

Comparteix el contingut!

Go to Top