El moviment en pro del jaciment s'ha reunit amb la directora de Patrimoni Cultural i la Cap d'Arqueologia
La Plataforma demana al Departament de Cultura que no es construeixin pisos sobre l’Aldi
La responsable de Patrimoni, Sònia Hernández, ofereix a la Plataforma que participin en la redacció de la nova llei
Les màquines segueixen treballant al voltant i a sobre d'un jaciment tapat
La Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella s’ha reunit amb la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i amb la Cap de Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, Maite Miró, per traslladar-los-hi les seves queixes sobre el projecte de construcció de l’Aldi, lamentant “els danys que infligeix la construcció del macroedifici sobre les restes de la vil·la”. Sònia Hernández ha estat nomenada directora general de Patrimoni Cultural aquest mateix any, a finals de març, pel que no ha estat en el càrrec durant tot el procés que s’ha seguit amb el jaciment.
Miró ha seguit tot el procés des que es va començar a descobrir el jaciment, però Hernández, que ocupa el càrrec de directora general de Patrimoni Cultural des d’aquest any, no ho ha seguit de tant a prop fins al moment.
La quantitat de columnes que s’han d’aixecar per mantenir el pes de l’aparcament, el supermercat i les dues plantes i mitja de pisos afecten el jaciment, pel que Calella Romana ha tornat a reclamar que no s’edifiqui sobre les restes romanes i es converteixi en un jardí arqueològic, el que consideren que serà “un centre d’atracció cultural potent” i que permetrà “sortir de la roda del turisme de sol i platja”. La seva demanda inclou que l’Aldi es construeixi a la part nord del solar, on els arqueòlegs asseguren que no hi ha restes.
En no trobar complicitat amb les responsables de Patrimoni pel jardí arqueològic, des de la Plataforma han reclamat que, com a mínim, es prescindeixi dels pisos que s’han de construir al damunt per tal que, si Aldi deixa el supermercat en un futur, sigui més fàcil desmuntar l’estructura.
Tot i que el moviment veïnal no ha tingut èxit en les seves reivindicacions, la directora de Patrimoni Cultural els va oferir participar en la redacció de la nova llei de Patrimoni, un fet en el que la societat civil i les autoritats van trobar un punt d’acord en què calia una renovació per adaptar-la al moment actual. Les responsables culturals també van admetre que a Calella s’han descobert les termes romanes més ben conservades de tot Catalunya.
La trobada entre els representants de la Plataforma i de Patrimoni s’ha produït arran de la carta que el moviment calellenc en pro de les ruïnes va adreçar al president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Reunió amb l’alcalde
Calella Romana s’ha reunit recentment també amb l’alcalde, Marc Buch, i l’arquitecte municipal, per primera vegada. En la trobada, la Plataforma també va reclamar que l’Ajuntament renunciés a la construcció dels pisos al damunt del supermercat, eliminés el mur de la façana nord i la rampa del nivell -2 d’aparcament, ja que aquesta planta finalment no es construirà. També va demanar un projecte de museïtzació participatiu i obert a la ciutadania i una exposició pública abans que s’hagin de destruir zones del jaciment.
Avancen les obres del supermercat
De forma paral·lela, les obres de construcció del supermercat van avançant, no sense contratemps. Un veí ha denunciat que una ploma ha destrossat un balcó de l’edifici colindant, fent caure una llosa al mateix lloc on minuts abans hi havia persones passejant. Afortunadament no s’han de lamentar danys personals.