Què hem de fer si ens perden la maleta a l’aeroport?

Facturar l'equipatge és, a vegades, un mal de cap pels viatgers

  • Estem en ple estiu i als aeroports, especialment al de Barcelona El Prat, el més utilitzat, hi ha força caos per vagues de personal d'alguna aerolínies, com Ryanair. Una de les pors més freqüents quan marxem de vacances és que ens perdin les maletes i en aquest context és encara més probable. Què hem de fer si ens passa? Doncs hem de saber que els usuaris disposem d’una sèrie de drets i un termini a respectar per reclamar una indemnització pel perjudici causat.

2022-07-17T13:14:28+01:0017/07/2022|

Les vacances se’n poden anar en orris perquè la companyia de vol ens ha perdut les maletes. És un fet que no en poques ocasions es converteix en un autèntic malson per al viatger: quedar-se l’últim esperant que surti la maleta per la cinta d’equipatge de l’aeroport i adonar-se que s’ha extraviat.

En aquesta situació, és important mantenir la calma i seguir una sèrie de consells que minimitzin l’impacte del perjudici i garanteixin la millor indemnització. Hem de seguir aquests passos:

Reclamar sense espera al mateix aeroport. Després de constatar el contratemps, el millor es dirigir-se al taulell de la companyia amb la qual s’ha viatjat i demanar l’informe d’irregularitat d’equipatge per deixar constància de la incidència. Així ho recomana l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que proposa “confirmar la reclamació presentant un escrit al departament d’atenció al client de la companyia”.

Conservar les factures de tots els productes de primera necessitat que haguem hagut de comprar davant la situació inesperada, i pels quals tenim dret a rebre el desemborsament, aparegui o no l’equipatge en els dies següents. I si la maleta no apareix, es té dret a una compensació.

Els viatgers podem rebre uns 1.200 euros com a indemnització màxima per la pèrdua de la maleta o per les despeses derivades del material que no s’ha pogut utilitzar durant un temps determinat. L’OCU detalla que “si abans de volar vas fer una declaració del valor del teu equipatge, podràs exigir una indemnització màxima amb aquest valor. Si no vas fer la declaració, el màxim que podràs demanar són 1.200 euros”.

En el cas que es recuperi l’equipatge, però presenti desperfectes, es pot demanar que es repari o, si no fos possible, que se’ns reintegri l’import, requisit per al qual és imprescindible presentar la factura de compra de les maletes.

És molt important respectar el termini màxim de tres setmanes per presentar la reclamació en cas que la maleta no arribi (tres setmanes sense tenir-ne notícies) o ho faci tard.

Els viatgers disposem d’una setmana si la maleta arriba trencada o falta part de l’equipatge.

La maleta robot que et segueix allà on vagis

Fa anys que es van inventar les rodetes a les maletes que des d’aleshores han facilitat el viatjar. Però en època on la tecnologia no para de sorprendre’ns, surten invents que ens faciliten la vida. És el cas de la maleta robot que et segueix allà on vagis, sense haver d’empènyer-la.

Es tracta d’una maleta que es controla a través d’una app, es mou a una velocitat màxima d’11 km/h i té sensors per evitar els obstacles.

Aquesta maleta està disponible en tres mides i diversos colors, es pot moure de manera vertical o horitzontal i permet que el viatger col·loqui bosses o altres maletes al damunt. Es mou en totes direccions i la bateria es pot treure amb facilitat i usar-se per carregar aparells electrònics a través d’un port USB i un endoll normal. A més a més, t’indica quan pesa tot el que portes dins, essencial a l’hora de fer el check-in i no haver de pagar per excés d’equipatge.

Això si… és una maleta que no està a l’alçada de totes les butxaques… la més petita (55x20x40) costa 886 euros. La mitjana (60x20x40), 1.044 euros i la gran (75x31x52) té un cost de 1.205 euros.

Comparteix el contingut!

Go to Top