La targeta de dèbit es recarrega amb la quantia que assigna Serveis Socials i les famílies poden comprar a qualsevol botiga d’alimentació
Calella s’adhereix al programa de targetes moneder per famílies vulnerables
Els establiments poden unir-se al programa oferint descomptes als usuaris de les targetes i distingir-se com a “comerços solidaris”
L’Ajuntament de Calella s’ha adherit al programa Targeta Moneder d’Impacte Social, que consisteix en una targeta de dèbit que s’entrega a les famílies amb risc d’exclusió social perquè puguin comprar aliments frescos. El saldo de la targeta el determina Serveis Socials i només es pot utilitzar a les botigues d’alimentació.
La Diputació de Barcelona i Caixabank impulsen aquest programa que té l’objectiu que les famílies amb menys recursos puguin accedir als aliments comprant-los directament al supermercat, evitant l’estigmatització, i al mateix temps fomentar l’autonomia de les persones i millorar la gestió local de les polítiques de distribució d’ajuts econòmics.
L’àrea de Serveis Socials s’encarregarà d’entregar la targeta a les famílies i de comunicar a Caixabank la quantia que ha de tenir. Només es podrà utilitzar en aquells establiments registrats com a venda alimentària -tant comerços de proximitat com supermercats- però no als de restauració. Tampoc es podran retirar els diners en efectiu. Les botigues poden adherir-se al programa oferint descomptes pels usuaris de les targetes, pel que rebran un distintiu que els acredita com a “comerços solidaris”.
Malgrat l’objectiu principal és que les famílies puguin accedir a aliments frescos, l’Ajuntament també pot decidir ampliar l’ús de la targeta a establiments de material escolar, farmàcies i òptiques. El consistori pot supervisar els moviments fets amb les targetes per evitar que se’n faci un mal ús, malgrat no podrà saber el detall dels productes adquirits.
Complement a Càritas
L’entitat que s’encarrega de la distribució d’aliments a famílies vulnerables a Calella és Càritas, amb una metodologia diferent. Càritas gestiona l’economat, en el qual les famílies poden seleccionar els productes i bescanviar-los per punts. Durant la pandèmia, però, es va substituir per una bossa prèviament preparada pels voluntaris de l’entitat.
Càritas atén a un de cada deu calellencs amb ajuda alimentària, una xifra que denota la necessitat del servei.