Juhé ha guanyat la segona edició consecutiva del Campionat de Sommeliers de Balears i representarà les illes al certamen espanyol
El calellenc Josep Juhé revalida el títol de millor sommelier de les Illes Balears
També va quedar segon al Ruinart Sommelier Challenge de Sant Sebastià, competint contra els millors sommeliers d’Espanya
Josep Juhé ha guanyat per segona vegada consecutiva el campionat
El calellenc Josep Juhé es posiciona com un dels millors sommeliers de l’Estat. Acaba de guanyar el Campionat de Sommeliers de Balears, la segona edició consecutiva, i representarà les illes al certamen estatal. El calellenc ja partia com a preferit després de guanyar la darrera edició, el 2022, ja que no es a celebrar l’any passat. A més, el mes d’octubre passat va obtenir una més que envejable segona posició al Ruinart Sommelier Challenge de Sant Sebastià, una medalla de plata de la qual Juhé està fins i tot més orgullós per competir contra més de 40 sommeliers d’arreu de l’Estat.
En el cas del campionat balear, està restringit als membres de l’Associació de Sommeliers de Balears. “Vam fer diferents proves: una consistia en respondre 40 preguntes tant de mapes geogràfics, d’aigües, de cafès, de destil·lats, de cocktails… i dos vins de tast a cegues, endevinant la varietat del raïm, la regió i l’any”, quedant primer d’entre la sisena de participants.
El campionat continuava amb “l’escenari, que és un tast de vi blanc i vi negre en veu alta, davant del jurat i del públic, i una la vaig haver de fer en anglès”, on els participants havien de donar recomanacions de maridatge, producte, la temperatura a la qual ha d’estar el vi i la copa. Algunes de les copes són transparents, facilitant la tasca dels sommeliers a l’hora d’endevinar el tipus de vi que contenen, però d’altres són negres per tal de no donar cap pista. “Directament havies d’endevinar el que hi ha, hi podia haver qualsevol cosa. Era un Campari, una garnatxa negra del Priorat 11 i una ratafia catalana”. Juhé ha desenvolupat “petites trampes” per tenir referències del producte que hi ha a les copes, com fer un glop i escopir-lo per tal de veure el color.

Les proves inclouen diversos tipus de tast
També es valorava la creació d’una experiència gastronòmica en base d’una carta d’un restaurant, escollint tota a part líquida, des de l’aigua fins al cafè, passant per un vi per cadascun dels plats; i també una carta amb errades que havia de detectar. Un coneixement que Juhé afirma que adquireix de treballar diàriament amb el producte i les marques, tot i que admet que al darrera hi ha molta preparació i actualització.
Categoria internacional
A principis de març, Juhé es presentarà a un examen de sommeliers de caràcter internacional; el mateix dia es fa arreu del món, i serveix per saber el nivell que té cada sommelier. L’organitza l’Associació Internacional de Sommeliers i els participants surten amb un color de reconeixement: or, plata o bronze, que acredita el seu estatus a tot el món, de tal forma que es distingeix els millors dels que acaben de començar. “He d’anar a aconseguir l’or, estic estudiant molt per això”, afirma amb contundència Josep Juhé.
També el mes d’abril competirà al Campionat de Millor Sommelier d’Espanya UAES, a Madrid. Guanyar el certamen de les balears li ha donat el passi i s’enfrontarà als millors de cada regió. “Vaig conscienciat per estar a les posicions més altes. Tan de bo que a Calella hi hagi el millor sommelier d’Espanya”, planteja.
Representant de la mallorquina Bodega Ribas
Juhé treballa actualment a la Bodega Ribas, ubicada a Mallorca. Explica que “estic especialitzat en la part de vinificació, el procés d’elaboració del vi”, tot i que “sóc el representant del celler i m’enfoco més al sector professional i internacional. Faig viatges a fires, maridatges a Madrid o a Barcelona, a Mallorca acabo d’acabar un dinar amb 10 restaurants d’estrella Michelin i m’he encarregat del maridatge”. Una feina amb la qual està en contacte directe amb el producte i que el permet escalar posicions convertint-se en un dels millors sommeliers del país.