El preacord per desconvocar la vaga de la neteja i la recollida d’escombraries preveu un augment salarial d’un 13% progressiu en 5 anys, embargant part del nou contracte i costant 230 mil euros més
El preacord entre treballadors i Urbaser comprometrà pressupostos futurs de l’Ajuntament
També contempla un augment important del preu de les hores extres i s’accepta el canvi de l’horari laboral que demanava el personal
La recollida d'escombraries és un dels aspectes més importants del servei
Els treballadors del servei de neteja i recollida d’escombraries i l’empresa Urbaser Arca del Maresme van arribar dissabte a un preacord per desconvocar la vaga que hauria d’haver començat aquest dilluns. L’acord, amb fonament jurídic limitat, el va ratificar l’assamblea de treballadors dissabte passat després d’una sessió maratoniana de reunions el divendres anterior entre empresa, comitè d’empresa i assessors de Comissions Obreres. En la redacció del document no hi ha participat l’Ajuntament de Calella.
Amb tot, l’alcalde de Calella, Marc Buch, sí que es va mostrar preocupat per si no s’arribava a un compromís entre l’empresa i la plantilla i la ciutat es veia abocada a una vaga del servei d’escombraries i neteja. El govern, fins i tot, havia convocat una reunió amb hotelers per veure com abordar la situació si s’iniciava la vaga i havia plantejat una proposta d’actuació en cas de força major per salubritat.
Acord sense fonament jurídic
- Fins que no se signi un nou conveni laboral, el preacord no s’aplicarà
- L’Ajuntament haurà de contemplar l’increment salarial en la nova licitació
Pel que fa al text signat entre la representació de treballadors i l’empresa, preveu que s’apliquin diferents mesures de forma retroactiva des de gener de 2024 i progressivament fins al 2028. En aquest context es donen, com a mínim, dues circumstàncies de les quals l’Ajuntament haurà de responsabilitzar-se. Per un costat, de l’increment salarial dels treballadors que afectarà de ple dret el preu de la nova licitació, prevista per 2027; i, en segon terme, la repercussió que aquest increment tindrà en l’impost de les escombraries, ja que a partir de 2025, s’ha d’equilibrar el cost del servei de recollida de residus al que es recapta per la taxa, un aspecte que recull la nova llei de residus i sòls contaminats.
El preacord entre empresa i treballadors, que ni el sindicat ni el comitè d’empresa han volgut fer públic per no haver de respondre preguntes de com s’acabaria aplicant, inclou mesures d’augment salarial del 13% en 5 anys, malgrat l’actual contracte acabi en tres. Els altres dos anys d’increment del sou els haurà d’abonar la nova empresa concessionària, i suposarà un increment per les arques públiques d’almenys 230 mil euros.
A més de l’augment de sou -que no s’aplica al sou base ni al plus de toxicitat, sinó només a la resta de plusos-, el preacord també preveu una reserva d’un 1% anual -ara si, del salari brut del personal- que només es pagarà un cop comenci el nou contracte, si aquest ho acaba contemplant. És a dir, el plec de clàusules que segons l’Ajuntament ja s’ha començat a redactar amb l’horitzó del 2027, hauria de fer referència a aquest increment, amb un punt de partida d’uns 2 milions d’euros anuals destinats als sous perquè es compleixi aquest acord.
El document, que s’emmarca com a avantsala d’un nou conveni laboral entre empresa i treballadors, té caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2024 i fins el 31 de desembre de 2028, podria quedar amb paper mullat si el ple de l’Ajuntament no li dona el vistiplau d’una manera o altra, doncs compromet pressupostos municipals futurs. Els treballadors d’Urbaser no només ho són de l’empresa concessionària sinó també municipals, en tant que estan subrogats al servei, i, per tant, en una nova licitació, seran els mateixos treballadors amb els drets adquirits que quedaran absorbits per la nova adjudicatària.
Hores d’ara, el govern municipal està d’acord amb el text entenent que era imprescindible per evitar la vaga i posar fi al conflicte, encara que es vegi compromès amb un augment del pressupost de cara al pròxim contracte que necessitarà la fiscalització d’intervenció municipal.
Hores extres i jornada laboral
El preacord també inclou un importantíssim increment del preu de les hores extres que també és progressiu, des del 20% d’aquest any -en relació als preus de 2023- al 70% de 2028 -en relació als preus de 2027-. És a dir, que s’apujarà set vegades més l’increment que es cobra per hora extra.
Pel que fa a la jornada laboral, part els treballadors també podran acollir-se a un torn de 6 dies de feina i 3 de descans, una de les seves reivindicacions. El personal que no estigui adscrit a aquest sistema de treball tindrà un complement personal.