Conflicte de prioritats amb el turisme
- La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, exposa que cal “transmetre que el territori és segur” per atraure als turistes, mentre que el Govern espanyol ha imposat una quarantena de 14 dies pels viatgers que vinguin de fora de l’Estat. Alguns hotelers de Calella ja han decidit que no obriran aquesta temporada per no tenir més pèrdues econòmiques, d’altres, com l’Internacional, han anunciat que obriran quan sigui possible.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón considera que “hem de transmetre que el territori és segur”, i deixa oberta la possibilitat de crear una certificació del compromís del sector amb els protocols de seguretat davant el coronavirus. Ho ha dit en una videoconferència amb els empresaris del sector turístic per valorar l’impacte que tindrà la COVID-19 en el turisme maresmenc.
Chacón ha explicat que “treballem una estratègia a curt termini, però també pensant en l’any vinent”. Tenen les esperances posades en el mercat de proximitat, tot i que no perden de vista el turisme internacional.
A Calella, hi ha hotelers que tenen clar que no obriran aquesta temporada. Les pèrdues econòmiques de temporades com la Setmana Santa, sumat a la incertesa de la situació en el procés de desescalada, ha tirat enrere als empresaris. Altres hotels sí que obriran. És el cas de l’Internacional, que ha començat a fer publicitat a través de les xarxes socials anunciant que obriran les seves portes quan sigui possible.
Aquest estiu, alguns hotels de la ciutat romandran tancats. El confinament ha provocat grans pèrdues econòmiques al sector turístic. De fet, fins que no entrem a la fase 1 els hotels no podran obrir. La Generalitat ha proposat avui que la regió sanitària de Girona, en la qual està inclosa Calella, passi a la fase 1 el dia 18 de maig.
Quarantena de 14 dies per turistes internacionals
Si el sector turístic ja estava tocat, l’últim anunci del BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) ha sigut un gerro d’aigua freda. El Govern espanyol ha decretat que els viatgers que vinguin d’un altre país, encara que sigui de dins de la Unió Europea, hauran de passar una quarantena de 14 dies abans de poder moure’s lliurement pel territori. Aquesta mesura, que entrarà en vigor a partir del dia 15, també afectarà als espanyols que estiguin en un altre país i que hagin de tornar.
Segons el BOE, només estarà vigent durant l’estat d’alarma, però el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ha anunciat que “fins que sigui necessari segons el procés de desescalada”. De totes maneres, el Govern central es planteja demanar una pròrroga de l’estat d’alarma d’un mes tot i que de moment no tenen els suports necessaris.
Els turistes hauran de passar 14 dies de confinament a l’allotjament que tinguin contractat i només podran sortir per les activitats essencials, com anar a comprar aliments o al metge.
Segons el ministre de Sanitat, aquesta mesura vol minimitzar les possibilitats d’un rebrot que tingui l’origen fora del país. “No ens podem permetre el risc d’importar contagis com va passar al febrer”.
La Comissió Europea recomana obrir fronteres
La proposta de l’executiu espanyol i d’altres països d’imposar quarantenes no ha agradat a Europa. La Comissió Europea considera que ha d’haver mesures més específiques, com corredors entre els països que estiguin en una situació similar pel que fa a l’epidèmia del coronavirus. És a dir, els ciutadans de països que estiguin en una situació semblant a nivell de dades de persones amb coronavirus podran viatjar entre ells.
L’organisme europeu proposa una desescalada en tres fases. L’Agència per el Control de Malalties d’Europa (ECDC) serà qui decidirà, en funció de la informació que li faci arribar cada país, en quina fase situa a cada territori.
Les agències de viatges buscaran alternatives a l’avió
Després de les imatges d’avions plens, sense distància de seguretat, es va estendre l’alarma. Les companyies aèries diuen que no els surt a compte volar amb avions mig buits. La desconfiança de la ciutadania farà que les agències de viatges hagin de reinventar-se per oferir viatges amb transports alternatius a l’avió: “es reactivaran viatges en cotxe dins del país, a Portugal, sud de França…” diu Martí Sarrate, president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE).
Tot i així, moltes agències no obriran, ja que no hi ha productes per vendre, ni connectivitat ni les fronteres estan obertes. Les anul·lacions de Setmana Santa van ser del 100% a causa del confinament.