El Maresme aposta per connectar tota la comarca amb rutes ciclistes
- Calella ha creat una “Zona 20” al centre de la ciutat per donar prioritat a les bicicletes davant dels cotxes. Uneix el carril bici de la Riera Capaspre i del passeig amb el carrer Jovara i el carrer Bruguera.
La bicicleta és un mitjà de transport saludable i sostenible. Per això, cada vegada pren més importància, també per les administracions, que hi veuen el futur. El Consell Comarcal del Maresme (CCM) treballa en un projecte per unir tota la comarca a través d’una xarxa de rutes ciclistes. Té diverses vies obertes per poder fer-ho possible, amb projectes vehiculats a través de diferents administracions.
D’una banda, ha demanat als municipis que integren la comarca estudis sobre els seus camins esportius per tal de fer plans sectorials. Ja tenen els de la riera d’Argentona, de La Tordera i de l’eix de la costa i estan pendents de rebre el de les rieres d’Arenys, Pineda i Santa Susanna. Aquests camins esportius els va posar en marxa la Diputació de Barcelona per tal de tenir connexions segures. Són rutes que es poden compartir amb els vianants, que han de tenir pendents inferiors al 5%. Segons el vicepresident I del Consell Comarcal del Maresme, Joaquim Arnó, l’objectiu és presentar-se als fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) l’any 2021 per tal d’obtenir els recursos per executar aquestes connexions més locals.
Un cop tinguin tots els projectes dels municipis, encarregaran un estudi per fer la infraestructura principal que, segons explica Arnó, podria passar per la N-II un cop estigui pacificada. De fet, els diners per fer possible aquestes vies sortirien del pressupost ja consensuat amb l’Estat de 400 milions d’euros que havien de servir per pacificar la carretera N-II: “s’abocaran recursos de la pacificació de la N-II per fer viables aquests projectes. Es va acordar amb tots els grups comarcals el fet d’incorporar les mesures de mobilitat sostenible, entre elles el ciclista per connectar tots els municipis”, afirma Arnó. “Això començava amb cicloturisme, però ara ja no ho és perquè el cicloturisme serveix perquè vingui el turista, però també hi passem els que vivim”.
El Consell Comarcal del Maresme concorrerà al fons FEDER per obtenir recursos per portar a terme una part del projecte de rutes ciclistes. També hi destinaran una part dels diners que havien de servir per pacificar la N-II. Es preveu un projecte amb un cost elevat.
Des del CCM volen que aquesta xarxa de rutes ciclistes siguin un reclam turístic, però també un actiu perquè els maresmencs l’utilitzin per passejar o anar a la feina. També tenen un altre objectiu: que l’Eurovelo passi pel Maresme. L’Eurovelo és una xarxa de 15 rutes ciclistes de llarga distància que connecten i uneixen tot el continent europeu. Arnó explica que la ruta 8 va d’Atenes a Cadis, però es troba interrompuda a la zona de Llagostera. Encara no està decidit si passarà pel Maresme o pel Vallès, però des del CCM i el Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona Maresme treballen perquè passi per la nostra comarca. “És un tema de visibilitat i estratègia comarcal”, confirma Arnó, que assegura que la Diputació de Barcelona ha tingut contactes amb l’Ajuntament de Santa Susanna per fer una trobada bianual de l’Eurovelo
Per tot això caldrà comptar amb el vistiplau dels municipis de la comarca. Si un ajuntament no vol que les rutes passin pel seu territori, no hi passaran.
Els projectes sobre ciclisme no acaben aquí. Des del Consorci tenen dos projectes més en marxa, un per fer rutes entre l’Alt Maresme i la Selva Marítima, a mode de reclam turístic, i un altre per fer una via turística de vianants i de trànsit rodat entre Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Arenys de Munt. Amb aquest últim projecte aprofitaran per instal·lar la fibra òptica.
Un sistema de bicing al Maresme
Tot i que de moment només s’han plantejat crear la infraestructura, el vicepresident del CCM ha avançat que “tenim propostes d’empreses de bicing que volen fer proves pilot al Maresme”, però que “per fer una concessió d’un bicing cal posar les infraestructures perquè això sigui viable. Ara mateix estàs abocant a que l’usuari vagi pel mig de la carretera i tingui un accident”.
Esquerra Republicana va portar al ple la creació d’un sistema de bicing elèctric a l’Alt Maresme. Arnó planteja aquest sistema pels pobles de l’interior de la comarca, on hi ha més desnivell.
Calella crea una “Zona 20” per fomentar l’ús de la bicicleta
Alguns carrers del centre de la ciutat tenen ara senyalitzat que la circulació s’ha de reduir als 20 km per hora. L’objectiu és donar prioritat a la bicicleta.
El circuit, anomenat “anella holandesa”, connecta els carrils bici de la Riera Capaspre i del Passeig amb el carrer Jovara en direcció nord i el carrer Bruguera en direcció sud. Està limitada pels carrers Ànimes i Sant Pere al nord i per la Riera al Sud. L’Ajuntament planteja ampliar el traçat en un futur.