Un any del protocol de violència masclista a Calella però amb llacunes per resoldre

2019-11-25T12:01:22+01:00 24/11/2019|

  • El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. Des de l’any passat, Calella compta amb un Protocol per l’abordatge integral de la violència masclista per a saber com actuar, però no en tots els casos on havia d’aplicar-se s’ha fet correctament.

Fins al mes d’octubre de 2019, s’han denunciat 44 casos d’abús, agressió o assetjament sexual a l’Àrea Bàsica Policial d’Arenys de Mar, a la qual s’inclou la comissaria de Pineda. Els Mossos d’Esquadra els han catalogat tots com a resolts, però no tots els casos han comportat detencions. Les dades són superiors al mateix període de l’any passat: fins al mes d’octubre es van registrar 40 denúncies. En tot l’any 2018, n’hi va haver 45.

Un d’aquests casos, encara no comptabilitzat dins d’aquestes dades perquè s’ha produït al mes de novembre, és l’abús que va patir una menor de 10 anys per part d’un extutelat de l’hotel Marisol. Com a mesura cautelar, el jutge li va imposar una ordre d’allunyament de la menor al presumpte autor dels fets. La família de la nena ha denunciat el trencament d’aquesta ordre d’allunyament fins a tres ocasions, ja que al presumpte autor se l’ha vist a les immediacions de l’escola a la qual va la víctima. Des de l’escola han demanat vigilància policial, però, de moment, no s’hi ha vist policia. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local estan buscant el jove, que viu a una casa ocupada de Pineda amb altres extutelats, per detenir-lo per trencament de les mesures cautelars.

En relació a aquest cas, la Comunitat Feminista de Calella va emetre un comunicat “mostrant el seu disgust per la manera com s’ha articulat el Protocol d’Agressions Masclistes en aquest cas concret, tenint en compte que la declaració a comissaria de Mossos d’Esquadra es va fer per part d’una figura masculina”. També lamentaven que la família no havia rebut a temps el suport de Serveis Socials, “evidenciant la manca de coordinació entre els dos estaments”. Per això, demanaven “la revisió efectiva per part dels agents intervinents de l’esmentat protocol”. De fet, el pare es va queixar del tracte que va rebre per part de la Policia Local, que feia preguntes incòmodes a la nena i que li van preguntar si volia declarar sense tenir al seu progenitor al davant.

No tots els casos són atesos correctament pels Mossos d’Esquadra. Algunes de les víctimes denuncien que la policia no les creu o que menystenen les seves declaracions, posant-les en entredit. CALELLA COMUNICACIÓ ha pogut conèixer el cas de la violació d’una jove durant aquest passat estiu a la sortida d’una discoteca, del qual no n’ha transcendit més informació.

El protocol local

L’objectiu d’aquest protocol és ser l’eina de coordinació dels organismes i institucions que treballen per prevenir la violència masclista i atendre a les dones que la pateixen. El circuit local d’actuació té quatre fases: la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació.

Formen part de la xarxa local d’aquest protocol diverses regidories (Política Social, Igualtat, Cultura, Salut, Promoció Econòmica i Infància i Joventut), el servei d’assessorament jurídic i de suport psicològic, els cossos de seguretat (Policia Local i Mossos d’Esquadra), els jutjats, el Col·legi d’Advocats, l’Àrea Bàsica de Salut, l’hospital, el Consell Comarcal, el Servei d’Intervenció Especialitzada, l’Associació de dones, els centres de salut mental, la Unitat d’Atenció a les Drogodependències, Calella Marxa i Oncolliga. No en formen part les escoles i instituts de la ciutat.

Al protocol es determina el paper i les actuacions de cadascun d’aquests organismes. Per exemple, en el cas de la Policia Local marca que, si hi ha lesions, cal portar a la víctima a l’hospital. Si vol denunciar, ho pot fer la víctima, però si no vol i la policia veu indicis de violència física o psíquica, pot ser el mateix cos de seguretat qui posi una denúncia d’ofici. La policia es posa en contacte amb Serveis Socials i, si la víctima no té recursos, se li posen a disposició recursos municipals.

Des de l’Ajuntament de Calella han informat que el servei psicològic va atendre a 44 dones al 2018 i que, durant el 2019, s’han obert 19 expedients més.

Actes commemoratius del 25N a Calella

Diverses entitats de Calella han organitzat activitats per aquest dilluns, que començarà amb el manifest institucional a càrrec de la psicòloga del servei d’atenció a les dones i membre del protocol, Montserrat Mola. També es farà un petit concert amb veu i piano de la mà de Sayo i Lua Ballet i una performance de la Comunitat Feminista de Calella. A la biblioteca es celebrarà un acte anomenat “Poesia i Reflexions. Veus de Dones Africanes d’ahir i d’avui”.

Ja l’endemà dimarts 26 de novembre, a la Biblioteca, l’escriptora calellenca i coach Mercè Roura ofereix la conferència “Eines emocionals per superar l’abús, Diguem NO“. És a les 7 de la tarda.

X