La consulta popular sobre l’Aldi està encallada a la secretaria de l’Ajuntament

  • La oposició ha preguntat a l’Ajuntament quin procediment han de seguir per portar a terme la consulta, però de moment no reben resposta. Tot i que és el partit anticapitalista qui està fent els primers tràmits, la consulta la organitzaran tres persones a títol individual amb l’objectiu de que tingui una ànima ciutadana.

La CUP lamenta que, des de la secretaria de l’Ajuntament, no se’ls dona la informació que van demanar fa més d’un mes sobre quin procediment han de seguir per tirar endavant una consulta popular de caràcter legal per conèixer la opinió dels calellencs sobre l’Aldi. Això està allargant un procediment, de facto, llarg. Si es tirés endavant, la consulta podria celebrar-se un cop s’haguessin superat tots els tràmits administratius per construir el supermercat. De fet, és probable que el ple aprovi primer l’últim tràmit per la instal·lació de l’Aldi abans que la celebració de la consulta, si és que aconsegueixen superar tots els requeriments necessaris per dur-la a terme.

Una consulta popular no referendària

Des d’ERC, Calella en Comú i la CUP es va proposar, fa uns mesos, realitzar una consulta per saber si la gent resident a Calella vol que es construeixi el supermercat a l’actual aparcament de l’Hospital 2. S’han decantat per la fórmula de la consulta popular no referendària, que a diferència del referèndum, no és vinculant. S’empara en la mateixa llei que es va redactar per permetre la consulta independentista del 9N de 2014.

El grup promotor de la consulta estarà format per tres persones individuals, vinculades a cadascun dels tres partits impulsors, i no pels propis partits perquè volen que sigui una iniciativa ciutadana. Segons la llei, no en poden formar part els regidors.

Aquest grup promotor tindrà dos mesos per recollir les signatures necessàries; un 10% de les persones cridades a participar, és a dir, uns 1600 calellencs de més de 16 anys, ja que podran votar totes les persones de més de 16 anys. Si aconsegueixen les signatures, hauran de presentar una moció al ple a través d’algun dels partits. És l’Ajuntament qui té el poder de decidir si les signatures són vàlides i es convoca la consulta o si la denega. Les organitzacions socials o professionals interessades també poden formar part del procés de la consulta, per exemple, l’Associació de Comerciants i altres entitats calellenques.

Si des de la secretaria de l’Ajuntament es facilita la informació que se li ha demanat i es superen tots els tràmits, la consulta es podria convocar per al mes d’abril. Serà una pregunta tancada amb només dues respostes: “SI” o “NO”. S’hauran de constituir una comissió de control, una comissió de seguiment i les meses de consulta, que és el lloc on es vota. Té moltes semblances amb les eleccions: estan formades per un president i dos gestors designats per sorteig públic, però, a diferència d’uns comicis electorals, les persones escollides per sorteig poden renunciar a formar-ne part. Podran votar els calellencs residents a l’estranger i es pot participar per mitjans electrònics. El recompte s’ha de fer en un acte públic.

El ROM també contempla les consultes populars

El Reglament Orgànic Municipal també estableix els mecanismes a seguir per realitzar una consulta. Segons el que es desprèn del ROM, i fent els càlculs en funció del cens, caldrien unes 2400 signatures, enlloc de les 1600 que marca la llei de consultes populars. A més, el ROM especifica que no es poden fer consultes relatives a les finances municipals i que, un cop l’Ajuntament ratifiqui la celebració de la consulta, cal demanar autorització a la Generalitat.

El Reglament Orgànic Municipal es va aprovar l’any 1996, i es va adaptar a la llei l’any 2002. La llei de consultes populars no referendàries és posterior al ROM.

2020-01-13T22:12:37+01:00 13/01/2020 | 21:29|Categories: Noticies|
X