Mentre aplaudíem als sanitaris

  • Cada vespre a les vuit sortíem al balcó per aplaudir als professionals sanitaris. Mentrestant, a l’Hospital de Calella treballaven de valent per aplanar la corba epidèmica. No coneixien al que s’enfrontaven i van haver d’improvisar força.

El primer cas de coronavirus a l’Estat espanyol va ser el dia 31 de gener. El primer cas dins de terres catalanes va ser el 25 de febrer. La primera víctima mortal catalana de la pandèmia va ser el 6 de març, una dona de 87 anys amb patologies prèvies. Ningú es pensava el que havia de venir després.

La Organització Mundial de la Salut va declarar l’emergència per coronavirus el 31 de gener i l’11 de març, la pandèmia per COVID-19.

Al principi, els epidemiòlegs consideraven que l’afectació d’aquest virus era com el de la grip i no es va prestar gaire atenció a les informacions que venien de la Xina, on va aparèixer el brot.

La situació es va anar complicant fins que el dia 12 de març, el president de la Generalitat, va ordenar tancar totes les escoles d’un dia per l’altre i va demanar als ciutadans que no sortissin de casa seva. També va reclamar el confinament de Catalunya i el tancament de ports i aeroports. L’endemà, el president del Govern espanyol feia el mateix a tot l’Estat, decretant el segon Estat d’Alarma de la història democràtica espanyola -el primer va ser amb la crisi dels controladors aeris pel pont de desembre de 2010-. Es limitava la mobilitat de persones.

Des de dins de l’Hospital de Calella

El primer cas que va atendre l’Hospital de Calella va ser el dia 16 de març. Es tractava d’una dona de Calella que ja està recuperada. Des de llavors l’Hospital no ha estat lliure de coronavirus. Ha atès casos de l’Alt Maresme, des de Canet fins a Tordera. Als primers dies, quan un cas de COVID-19 es complicava, l’enviaven a l’Hospital de Mataró. A Calella no hi ha llits d’UCI, a Mataró sí, i una desena de pacients s’hi van traslladar. Però va ser entre el 24 i el 31 de març quan l’hospital va adaptar tots els espais interns per poder atendre pacients crítics.

En tot aquest temps, fins a 150 persones han hagut de ser ateses al centre hospitalari de Calella. En tota la seva àrea d’influència s’hi han arribat a comptabilitzar uns 800 casos positius. De les 150 persones que hi van entrar, hi han perdut la vida 32 persones, la majoria amb patologies prèvies. S’han donat d’alta 104 pacients, gairebé la meitat han passat per l’hotel-hospital que es va habilitar durant 42 dies.

L’Hospital de Calella ha arribat a atendre 150 persones amb coronavirus. S’hi va habilitar un espai per als pacients més crítics. Han perdut la vida 32 persones.

Per poder atendre als casos que vindrien durant el moment més crítics, el centre de salut va haver d‘anul·lar les proves i les visites no urgents. El pic màxim de pacients que ha atès simultàniament l’Hospital de Calella ha estat de 41 i es va produir el dia 2 d’abril. El moment amb més pacients de COVID-19 al centre sanitari de la ciutat coincideix amb els dies de més restricció de mobilitat que es van decretar a Espanya. Es van produir dos pics més distanciats entre ells i l’anterior els dies 18 d’abril -16 dies després del primer pic- i el dia 5 de maig – 17 dies després del segon pic-.

Els sanitaris aplaudits

En contra del que es deia inicialment, la malaltia és tan contagiosa que ha anat afectant els professionals de la salut. De la plantilla d’aproximadament 1.500 professionals que té la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, fins a 115 professionals sanitaris han estat infectats durant aquest temps.

Les preocupacions de les autoritats sanitàries ha estat evitar el contagi dels professionals ja que minvava la capacitat de resposta dels centres de salut pública. L’Hospital de Calella va fer una crida per aconseguir, com fos, material sanitari de protecció.

Un dels principals problemes que ha afrontat l’Hospital ha estat intentar aïllar els professionals sanitaris, sobretot els que vivien amb persones que potencialment són de més risc si es contagiaven de la malaltia. Per això es van habilitar dues caravanes i uns apartaments per l’aïllament dels treballadors de la salut. 11 sanitaris han utilitzat els apartaments que es van posar a la seva disposició a Calella.

L’Hospital va reorganitzar els horaris de treball dels infermers i metges per fer torns de 12 hores, així s’estalviaven utilitzar diàriament massa equips de protecció individual. La Corporació va arribar a tenir de baixa fins a 93 sanitaris simultàniament. També va incorporar fins a 9 estudiants d’infermeria del Tecnocampus la Universitat de Girona i la Universitat de Barcelona.

Vam estar aplaudint els sanitaris des del 14 de març i fins al 17 de maig. Els professionals de la salut també van aprofitar aquesta atenció mediàtica per reclamar el retorn del nivell dels salaris a la situació anterior a les retallades de 2012.

2020-06-01T11:38:06+01:00 31/05/2020 | 19:48|Categories: Noticies|
X