Torna la plaga de papallones del suro

  • Des de fa uns dies, tornem a veure papallones de color marró pels carrers de la ciutat. Es tracta de les papallones de l’eruga peluda del suro, la mateixa que ja ens va provocar molèsties l’any passat.

Torna a venir la plaga de la Lymantria dispar, la papallona de l’eruga peluda. Ja fa uns dies que en veiem pels carrers de la ciutat, però s’espera que en vinguin moltes més. De fet, fa unes setmanes CALELLA COMUNICACIÓ va informar que els veïns de Can Carreres patien una plaga erugues i que ha afectat entre el 70 i el 85% dels boscos de la zona, a més d’entrar a les cases dels veïns. Aquestes erugues s’han convertit en les papallones marrons que veiem.

Segons el biòleg i consultor ambiental, Pere Alzina, no tenen cap efecte negatiu ni per les persones ni pels animals més enllà de les molèsties de quan vas pel carrer. Explica que és una espècie reproductora, és a dir, que les femelles no es mouen gaire i les que veiem pel carrer son els mascles que busquen fecundar les femelles i, un cop ho han fet, moren. Per això, tenen un temps de vida molt curt. Alzina avança que entre el 5 i el 10 de juliol estarà ple d’aquestes papallones.

Les papallones del suro no tenen efectes negatius ni per les persones ni pels animals.

En els propers dies viurem el punt àlgid de la plaga i llavors, en poc temps, la població de papallones es reduirà dràsticament.

Durant la nit, aquestes arnes estan al voltant dels fanals, perquè són nocturnes. Els seus depredadors, els dragons, ja saben que als fanals se n’acumulen moltes i tenen el menjar assegurat.

Tot i que a principis de maig es va fumigar una part del Montnegre per reduir la població d’erugues, moltes es van traslladar cap a les muntanyes de Can Carreras. La fumigació va quedar a mitges perquè alguns grups ecologistes van alçar la veu contra la Generalitat per utilitzar aquest tipus de productes al·legant que malmeten els boscos.

2020-06-26T21:24:27+01:00 26/06/2020 | 09:44|Categories: Noticies|
X