Calella serà turística o no serà?

2020-08-05T10:26:23+01:0005/08/2020|

Fa alguns anys, en alguns àmbits empresarials de Calella, quan hi havia algun acte institucional o reunió d’empresaris amb polítics locals o de Catalunya, durant els discursos o presentacions, de tant en tant, es podia escoltar aquesta frase “Calella, és una ciutat turística. Ho és ara i en el futur. Calella serà turística o no serà” (res important, suposo que es volia dir). Aquella afirmació em va costar d’entendre. A mi, personalment, em semblava que era massa taxativa, massa imperativa. A més a més, Calella va ser durant molts anys una ciutat de referència en l’àmbit de la producció tèxtil, i desprès va saber adaptar-se a una nova oportunitat com el turisme i va canviar fàbriques i tallers tèxtils per hostals, hotels, pubs, restaurants, etc…, i va esdevenir una ciutat de referència en el món de les vacances de masses. El que a mi em semblava llavors –i encara avui dia-, és que una ciutat és el que els seus ciutadans vulguin que sigui, no el què una minoria desitgen que sigui. Per això mateix, sóc un ferm defensor que Calella no té perquè ser, en el futur, una ciutat turística com ha estat fins ara. Les coses poden canviar. De fet, seria aconsellable que canviessin. Per què?

L’epidèmia de la COVID-19 ha posat damunt de la taula l’extrema fragilitat del model turístic local. Mai, abans, hauríem imaginat uns mesos de juliol i agost amb hotels tancats! Però aquest 2020, això ha estat una realitat palpable i cruel: el sector econòmic predominant a la ciutat ha patit un daltabaix de dimensions mai vistes. I ha estat no només una desgràcia pels empresaris hotelers, sinó també pels centenars de treballadors que s’han quedat sense feina, per les empreses proveïdores que han vist disminuir els seus ingressos, per les botigues de souvenirs, els bars, els pubs, els restaurants, els comerços locals, el transport…, i un bon i llarg etcètera de serveis que han vist com els seus beneficis empresarials han desaparegut o disminuït. I pels treballadors ha estat una debacle. Un desastre, vaja…

Davant de la realitat, defenso que ha arribat el moment d’actuar. Per una banda, repensant el model de turisme. Ha arribat l’hora d’assumir que el model de sol i platja, tot i seguir funcionant, potser ja no hauria de ser el model base. Caldria pensar en tancar hotels obsolets o que no aporten valor afegit (que n’hi ha) i apostar per hotels de categoria (4 ó 5 estrelles) i amb un turisme no tant massificat, però amb possibilitats econòmiques més altes. També caldria repensar el factor “turisme nacional” (el català i de proximitat) com una oportunitat per complementar l’anterior. O també –com de fet ja s’ha començat a fer– girar la mirada a un turisme de perfil concret: esportiu, cultural o de salut. Mirar també la oportunitat de treballar en un turisme nou: el de la tercera edat amb recursos (que n’hi ha), però sense caure en les “grapes” de l’IMSERSO. Estic parlant d’ofertes de cap de setmana per persones que ja no treballen però que amb uns preus adequats vindrien a passar un cap de setmana a la nostra vila.

Tot això comportaria que alguns hotels –segurament tots no d’entrada-, estiguessin oberts a l’hivern. Un nou model turístic, comportar entendre nous paràmetres turístics.

I al costat –atenció, dic al costat–, del turisme, anar pensant en obrir mercat. Vull dir que s’ha de treballar per buscar noves oportunitats en d’altres àmbits o sectors empresarials. A Calella hi ha terrenys per a activitats industrials. I caldria promocionar la proximitat a Barcelona i Girona, com a valor afegit. I la proximitat a dos aeroports. I caldria explotar la oportunitat d’ubicar empreses tecnològiques que cerquen espais per construir les seves seus o seccions…, però amb alguns serveis complementaris, com per exemple hotels, restaurants, espais d’oci i de lleure…, espais que ofereixin alguna cosa més als seus treballadors i associats. I Calella té potencial en aquest aspecte.

I, com no, fer una aposta decidida per esdevenir una ciutat atractiva per a les persones de l’àrea metropolitana (més de 5 milions de persones). Com? Comerç, activitats, ofertes de cap de setmana, esport, etc…

Calella serà turística o no serà? Calella serà el que els seus emprenedors i persones amb visió de futur, vulguin que sigui. I amb una administració local que es tregui la bena dels ulls i deixi de mirar l’economia local des d’una òptica massa tancada al passat. El futur és risc…, però també un repte apassionant!!

Comparteix el contingut!

Go to Top