Nou aparcament de l’Hospital: 2 milions i mig d’inversió municipal

El futur aparcament tindrà accés directe des de la N-II, al costat de Can Saleta

  • El Departament de Salut es farà càrrec del cost de l’ampliació de l’Hospital, però l’Ajuntament haurà d’encarregar-se de la construcció d’un nou aparcament. Analitzem d’on pot sortir la inversió d’uns 2,5 milions d’euros.

2020-11-30T11:50:37+01:0029/11/2020|

L’Hospital de Calella tindrà un aparcament públic inesperat, que no s’havia plantejat fins ara. Estarà al darrere de Can Saleta, amb accés des de la N-II i tindrà capacitat per 300 vehicles. Aquesta xifra supera el nombre de places actuals de cotxes de les que disposa el centre de salut, que és de 210. Serà un aparcament de tres plantes alçades situat al lloc on aparquen actualment els sanitaris. 

El cost d’aquesta infraestructura anirà a càrrec de l’Ajuntament. Es tracta d’una inversió força important, d’uns 2,5 milions d’euros. És l’aportació municipal al projecte d’ampliació de l’Hospital, que majoritàriament anirà a càrrec de la Generalitat -hi posarà uns 35 milions d’euros més-.

La zona prevista per construir-hi l’aparcament de tres alçades és de titularitat de l’Ajuntament i ja s’està utilitzant actualment com a espai d’aparcament pels vehicles dels sanitaris de l’Hospital. Durant les obres, està previst que els sanitaris puguin estacionar els seus vehicles a l’aparcament d’autobusos dels Apartaments Toyca. 

La capacitat d’inversió de l’Ajuntament de Calella és d’1,7 milions d’euros. Caldrà buscar noves fonts de finançament o tirar de romanent si l’Estat ho permet. Actualment, l’Ajuntament disposa de 700 mil euros i Gestvia, l’empresa que gestiona la mobilitat a Calella, de 800 mil i estan pendents de gastar-ne 200 mil en una nova seu. 

Caldrà enginyeria financera per arribar fins a poder invertir 2,5 milions d’euros per sufragar el cost de l’aparcament de l’Hospital i disposar de les inversions que el consistori preveu per Calella. Amb tot caldrà veure com acaba l’execució del pressupost d’enguany, que inclou la patacada de la COVID-19.

L’Ajuntament pot disposar de cop de mig milió d’euros si la negociació del PDeCAT dels pressupostos generals de l’Estat acaba a bon terme. Seria una partida amb destí al projecte de La Muntanyeta. Si es materialitzés aquesta aportació, ajudaria a augmentar les inversions municipals en altres àmbits i que l’aparcament de l’Hospital no s’endugui la major part.

Per tirar endavant l’operació del nou aparcament de l’Hospital es podria buscar finançament extern, però no hi ha gaire temps ja que cal que les obres s’iniciïn a mitjans de l’any vinent segons el calendari previst. L’aportació que preveu la Diputació de Barcelona per a projectes d’inversió pels ens locals ja està coberta amb la reforma de Can Saula, el cobriment de la Riera Capaspre i el pla de canvi de contenidors d’orgànica per contenidors intel·ligents. Si Gestvia es fa càrrec de la construcció de l’aparcament, també podria endeutar-se amb un crèdit bancari; això augmentaria el nivell d’endeutament municipal.

Així, doncs, caldrà que s’aprovin els pressupostos de l’any 2021, es liciti el concurs per fer l’aparcament i comencin les obres. Un cop acabat l’aparcament de tres plantes alçades, el Departament de Salut iniciarà l’ampliació de l’Hospital. Si tot va sobre terminis, seria a finals de 2022 quan quedaria l’aparcament enllestit.

Obres i més obres previstes a l’entorn de l’Hospital

Amb tot això, queda pendent l’inici de les obres de l’aparcament del Mercat 2, Can Jané, on hi ha d’anar blocs de pisos de luxe, i la construcció del supermercat Aldi davant de l’Hospital. Dues obres retrassades i que estan afectades per la crisi econòmica que estem visquent arran de la pandèmia.

Comparteix el contingut!

Go to Top