2020: l’any en què una pandèmia va fer trontollar el món

  • Analitzem les xifres que ens deixa la COVID-19 a Calella, en un any que ens hem unit contra una amenaça global invisible.

2021-01-03T20:01:03+01:0003/01/2021|

L’any 2020 ha estat marcat per la COVID-19. Des del mes de març, en el que es va declarar l’Estat d’Alarma, els casos s’han anat succeint també a la nostra ciutat. Un virus que en un principi semblava lluny, com si no pogués traspassar fronteres i venir des de la Xina, va arribar i va causar estralls en una societat molt poc preparada.

Des de març fins a maig, les dades de persones contagiades arribaven amb comptagotes. Els tests eren molt escassos, motiu pel qual pràcticament no es feien proves. Únicament se’ls practicava una PCR a les persones amb símptomes més greus. En aquell moment, els protocols sanitaris es modificaven a diari, es provaven diferents tractaments per comprovar la seva eficàcia. 

Des de finals de maig fins a mitjans d’agost, el coronavirus va ser testimonial a la nostra ciutat. Tot i així, hem tingut un estiu estrany, marcat per les mesures sanitàries, més laxes que les actuals. Sembla que la màxima de “la COVID-19 no aguanta bé amb la calor” va ser certa a la nostra ciutat. A les grans ciutats, no va quallar tant i els casos se succeïen contínuament. Però ja a finals d’agost, van començar a augmentar els casos. Vam tenir una treva durant el mes de setembre i l’octubre i el novembre han estat els pitjors mesos per Calella pel que fa al coronavirus: es diagnosticaven casos dia si i dia també, arribant a resultar positives 30 persones al dia. Els governs, tant el de l’Estat com la Generalitat, han anat implantant mesures, amb més o menys èxit. Desembre ha anat a la baixa, tot i que a diari s’han detectat nous positius. En total, 881 calellencs han patit la malaltia, això representa un 4,6% de la població total de la ciutat.

La COVID-19 s’ha endut per davant gairebé un any de les nostres vides, la feina de moltíssima gent i, el que és més greu, als nostres éssers estimats. Gent més jove i gent més gran que no han pogut superar la batalla contra un virus invisible però letal. 811 persones han mort al Maresme a causa del coronavirus. Per tant, la xifra provisional de defuncions a la comarca durant el 2020 augmenta un 15% respecte de l’any 2019. Segons les mateixes fonts, a Calella haurien perdut la vida per coronavirus unes 30 persones.

A hores d’ara, alguns experts diuen que ja ens trobem en la tercera onada de la pandèmia. Sigui en la segona o en la tercera, la qüestió és que el coronavirus continua molt present. En el gràfic es pot veure com l’índex de risc de brot ha tingut alts i baixos en els últims tres mesos, superant els mil punts en tres ocasions. Salut considera que l’índex és molt alt quan està per sobre de 200 i dona la pandèmia per controlada quan està per sota de 100. Des de principis d’octubre, però, Calella no assoleix aquesta xifra. 

Aquesta variable està directament relacionada amb el nombre de casos de COVID-19 detectats durant els 14 dies anteriors a la data d’anàlisi de l’índex de rebrot. Quan augmenta el nombre de casos diagnosticats mitjançant una PCR o un test d’antígens, es dispara l’índex de risc de brot. Quan el nombre de casos diagnosticats baixa, també disminueix l’índex. Durant els dies de Nadal hem tingut una nova pujada, que ja s’està moderant, malgrat que els bars i restaurants van veure restringida la seva activitat el dia 20 de desembre. En aquests moments, se situa en els 352,94 punts.

En l’últim trimestre, s’han fet 3.165 proves a calellencs per detectar la COVID-19. D’aquests, 576 han estat positives, això vol dir que un 18% dels tests han donat un resultat positiu. Quan una persona és diagnosticada de coronavirus, s’ha de quedar a casa seva aïllada durant 10 dies. Si té símptomes greus, va a l’Hospital. Des de l’inici de la pandèmia, s’han fet 5.912 proves i han estat positives 858 persones.

L’increment notable de tests que s’han fet aquest últim trimestre respecte dels períodes anteriors contrasta amb el ritme de l’administració de les vacunes. Des del 27 de desembre que ha arribat un enviament de 60.000 vacunes cadascun (30.000 dosis per cada enviament) però només s’ha vacunat a 7.774 persones  ja que el Departament de Salut va molt lent a l’hora de posar-les. Les vacunes s’emmagatzemen al Banc de Sang i Teixits. 

S’ha iniciat la campanya de vacunació a les residències considerades blanques (que no han tingut cap cas de COVID-19 des de l’inici de la pandèmia). A Calella ja hi ha una residència on s’han vacunat als avis i àvies, és el Casal de Fàtima. Queden encara les altres quatre. Al llarg d’aquesta primera fase de la campanya de vacunació només s’immunitzarà als residents i treballadors de les 1.408 residències de tot Catalunya, pel que es calcula que 104.000 persones podran beneficiar-se d’aquesta vacuna. 

El Departament de Salut ha reconegut que van ser massa optimistes amb els plans inicials, on preveien immunitzar tota la primera fase en dues setmanes. El pla de vacunació preveia vacunar de dilluns a divendres i ara tenen previst vacunar cada dia de la setmana, encara que sigui festiu. 

Comparteix el contingut!

Go to Top