Els preparatoris de les eleccions, a correcuita

  • Una mesa electoral durant els comicis del 10-N
  • L’anunci del canvi electoral del 14 de febrer pel 30 de maig ha vingut precedit per una denúncia al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha pres com a mesura cautelaríssima la del decret per deixar sense efecte les eleccions. Ara per ara, però, tornen a ser el 14 de febrer. Cal guanyar tres dies al calendari per tornar amb els preparatius. A Calella s’ha reunit el Ple a correcuita per escollir els membres de les meses electorals.

2021-01-20T22:24:45+01:00 20/01/2021|

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès el decret signat pel vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, per deixar sense efecte la convocatòria d’eleccions del 14 de febrer.  El Govern de la Generalitat proposava que es passessin al 30 de maig, per tant, s’haurien de convocar 54 dies abans, això havia de ser el 5 d’abril.

Ara cal guanyar tres dies al calendari que la Junta Electoral marca com fer les coses. A Calella s’ha reunit el ple a correcuita per escollir els membres de les meses electorals.

Caldrà veure com acaba aquest encontre judicial. Ara la Generalitat presentarà les al·legacions oportunes i, finalment, el TSJC acabarà decidint. Pot decidir deixar sense efecte el decret de suspensió o pot decidir donar-li validesa i, per tant, se celebrarien com tenia previst la Generalitat el 30 de maig.

La data del 14-F va sorgir en el moment que el Tribunal Suprem va inhabilitar Quim Torra com a president de la Generalitat en actiu a finals de setembre de l’any passat. A partir d’aquí, com que els partits no es van posar d’acord en escollir un nou president, el calendari marca que el 14F es convoquen automàticament eleccions al Parlament de Catalunya i s’esgotaria la legislatura actual.

Les eleccions tenen uns calendaris marcats que s’han retrassat un parell de dies. Per exemple, ahir s’havien de proclamar les candidatures oficialment amb la llista de tots els electes; s’ha fet avui a la demarcació de Barcelona i Girona. Queda pendent Tarragona i Lleida. Hi ha d’altres disposicions que han d’anar executant les Juntes Electorals que també porten un retràs de dos o tres dies.

Els ajuntaments tenien fins avui dia 20 de gener per fer el sorteig dels membres de les meses electorals. A Calella, aquest sorteig s’ha realitzat aquest matí en un Ple extraordinari. En total, hi ha 19 meses electorals que han escollit un president i dos vocals. Es preveu un augment de les al·legacions dels membres de mesa, per això s’han escollit 9 suplents enlloc de 2 per cada titular. Es fa per no haver de repetir el ple cada vegada que s’accepti una al·legació. De fet, s’acceptaran automàticament les al·legacions de les persones que tinguin a partir de 65 anys, com a persones de risc davant la COVID-19. Per tant, en total, avui s’han escollit 513 persones del cens total de calellencs que estaran cridats a votar.

També és probable que el dia de les eleccions hi hagi membres de mesa que estiguin confinats o que pateixin coronavirus.

13.072 calellencs estaran cridats a votar a les eleccions que de moment estan marcades pel 14 de febrer però que depèn de la decisió final del Tribunal de Justícia de Catalunya que es puguin posposar al 30 de maig.

En cas que les eleccions es posposessin fins al 30 de maig, caldrà veure com queden les candidatures, si caldrà realitzar nous avals i noves llistes. O veure si caldrà modificar el cens, ja que aquells que compleixin els 18 anys entre el 14 de febrer i el 5 d’abril (moment de la convocatòria) no podrien exercir el seu dret a vot. Fins i tot caldria tornar a escollir les persones que composen les meses.

Col·legis electorals amb mesures de protecció sanitària

Com vam anunciar fa uns dies, es redueixen els col·legis electorals i passen a ser la Fàbrica Llobet, l’Hotel Amaika i l’Hotel Volga.

No és l’únic canvi. Amb les recomanacions del PROCICAT davant la pandèmia del coronavirus, als col·legis electorals s’hi hauran de posar circuits d’entrada i sortida diferenciats pels electors i caldrà fer dues cues diferenciades al carrer, una per persones vulnerables i l’altra per la resta de votants. Hi haurà un responsable sanitari a cada centre.

Els membres de les meses se sotmetran a un test d’antígens abans d’iniciar la jornada i se’ls prendrà la temperatura. A més, hi haurà separación entre meses i membres de les meses i se’ls subministrarà material de protecció.

Salut estudia si cal vacunar o no els membres de les meses abans de celebrar-se els comicis.

Es desinfectaran els espais comuns dels col·legis electorals i també caldrà que hi hagi ventilació constant. Les cabines no tindran cortines però caldrà garantir-hi la privacitat. S’hi controlarà l’aforament.

El Govern català també recomanarà franges horàries específiques per anar a votar segons el col·lectiu. Ara per ara es preveu que de 9h a 12 h vagin a votar les persones de risc, de 12h a 19 h el conjunt de la població i de 19h a 20h els contagiats i contactes estrets.

Les persones confinades tenen el seu dret de vot assegurat. Per aquest motiu, podran anar a votar als col·legis electorals. Tot i això, les autoritats sanitàries demanen que el màxim de persones utilitzi el sistema de vot per correu. S’ha de sol·licitar fins al 5 de febrer a les 14h a la oficina de Correus i com a màxim es pot votar fins el 12 de febrer a les 14h.

X