L’Ajuntament expropiarà l’Hostal Univers per construir l’aparcament nou de l’Hospital

L'Hostal Univers està just al costat del CAP

  • La construcció de l’aparcament demolirà l’actual Hostal Univers que es troba contigu entre la parcel·la de l’Hospital i l’actual aparcament dels sanitaris. Els propietaris de l’Hostal no en saben res i l’Ajuntament, de moment, encara no té el pressupost de 2021 aprovat on s’hi ha de contemplar el cost de l’expropiació.

2021-02-06T21:10:05+01:0006/02/2021|

El projecte de l’ampliació de l’Hospital i l’aparcament de tres alçades que s’ha de construir a la part del darrera contempla l’expropiació de l’Hostal Univers. L’aparcament previst, amb una superfície de 12.000 m2, estarà connectat per la part del darrera amb l’Hospital i així s’hi podrà anar sense haver de sortir cap a la N-II. En aquesta edificació, en tres alçades, està previst que hi puguin aparcar fins a 300 vehicles a l’espera del projecte definitiu que s’hauria d’estar redactant.

La parcel·la de l’Hostal Univers té una superfície d’uns 507 metres quadrats. Té una forma allargada, pel davant té la N-II i és contigu, per un costat, amb el sociosanitari de l’Hospital i amb el CAP i, per altra banda, amb el vial d’accés cap a l’aparcament actual dels sanitaris que, al mateix temps, està al costat de l’edifici de l’Hostal Vell (Can Saleta). Sempre hi ha hagut un hostal i un restaurant. L’última reforma estructural de l’edifici és de l’any 2015.

Un cop feta l’expropiació, tot el terreny en pla destinat a l’aparcament seria de 4.552 metres quadrats. El conveni signat entre Ajuntament i Departament de Salut per ampliació de l’Hospital deixa clar que l’Ajuntament és el responsable de construir l’aparcament. Per fer-ho, per tant, haurà d’obtenir la titularitat del terreny.

L’opció que contempla l’Ajuntament per adquirir aquest terreny és l’expropiació. Aquest procés no serà ràpid, però si força automatitzat. Té una durada gairebé de 5 mesos i cal que intervingui un Jurat d’Expropiació que tenen funcions pericials i marcaran el preu de taxació en funció de la valoració del terreny i l’estat de la finca. Finalment, s’incrementa el preu en un 10% a favor de l’expropiat. Les obres no es podran iniciar fins a finalitzar aquests terminis.

La Llei que especifica com s’han de realitzar les expropiacions ve de l’època franquista de l’any 1954, desplegat en un reglament tres anys més tard. Tot i això, el Parlament de Catalunya va aprovar la seva pròpia a l’any 2005 amb la introducció del Jurat d’Expropiació de Catalunya.

Caldrà declarar -a través d’un ple- el terreny com a utilitat pública o d’interès social per poder realitzar l’aparcament de l’Hospital. Acte seguit, s’inicien els tràmits formals administratius.

Els propietaris de l’Hostal Univers asseguren que ningú del consistori se’ls ha dirigit per explicar-los la futura afectació de la seva finca. Són propietaris des de fa 4 anys i han fet obres de millora durant aquest 2020 aprofitant la baixada d’activitat de la pandèmia. En concret, han arreglat un dels apartaments-suite de 140 metres quadrats que disposa de cuina, menjador i dues habitacions. A més a més, l’hostal disposa de 30 habitacions i ha anat renovant una de les plantes durant aquests últims dos anys. Ara estaven pendents d’arreglar la terrassa en aquest 2021.

L’Ajuntament també haurà de rebre per part de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva la cessió del terreny del darrere de l’Hospital -darrera també de Can Saleta- per a poder-ne disposar i construir-hi l’edificació de tres plantes. Caldrà aprovar també una modificació urbanística. És una parcel·la d’uns 3.638 metres quadrats.

Segons el planning inicial que es va presentar el passat mes de novembre, les obres de construcció de l’aparcament havien d’iniciar-se 6 mesos després de la presentació. O sigui, a partir del mes de maig. Està clar que els terminis inicials no es compliran, ja que el procés d’expropiació i licitació són llargs.

En el document que va fer públic el Departament de Salut hi constava un pressupost aproximat del conjunt de les obres d’ampliació de hospital. En l’apartat dedicat a l’aparcament hi especificava “pressupost per determinar”, però hi determinava un cost per metre quadrat de superfície d’un aparcament tipus -que és de 750 euros- i la superfície total que es construirà -que és de 12.000 metres quadrats-. Malgrat això, l’alcaldessa va assegurar que el cost pel consistori seria d’entre dos i tres milions d’euros. Caldrà, sumar-hi també el cost de l’expropiació. 

Està previst que l’obra s’executi en 18 mesos. Amb els termins actuals començaria enguany i acabaria el 2023. El Govern municipal, hores d’ara, encara no té enllestit el pressupost de l’any 2021 i, per tant, tampoc la seva reserva econòmica per la construcció de l’aparcament i l’expropiació de la finca de l’Hostal Univers.

Comparteix el contingut!

Go to Top