CANVI CLIMÀTIC

Els aparcaments segurs per les bicicletes, el futur de la sostenibilitat local

L’estació i la piscina seran els dos primers llocs que disposaran d’aparcaments segur per bicicletes

  • Els comuns ja fa temps que demanen implantar un sistema d’aparcaments segurs per la ciutat i així fomentar l'ús de la bicicleta pels ciutadans, deixar enrere els cotxes i fes un pas endavant en l’economia sostenible. L’Ajuntament també va aprovar estudiar la possibilitat d’un bicing de l’Alt Maresme, de moment, sense resultats.

  • La taula de l’emergència climàtica va abordar el tema de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible però sense conclusions.

2021-04-05T12:51:50+01:0005/04/2021|

Fa uns dies que s’ha obert el debat sobre la necessitat -o no- de disposar de més aparcaments per bicis. És recurrent anar a l’estació a agafar el tren i veure un munt de bicis amuntegades a les barres que hi ha al costat de la oficina d’informació. Se’n poden acumular més d’una vintena i la majoria són d’usuaris que arriben a l’estació en bici per agafar el tren. Els usuaris de les bicis comparteixen el mateix neguit: “quan torni, hi haurà la meva bici o me l’hauran robat ?” i tenen clar que cal un aparcament segur per les bicicletes a prop de l’estació.

Els cotxes es multipliquen més que no pas les persones. També respiren molt més aire que nosaltres, ocupen la Terra i esgoten la nostra economia”, deia Ernest Callenanch, autor del llibre “Ecotopía”, una novel·la de ciència ficció publicada al 1975 i ambientada al 1999. El llibre descriu una societat sense contaminació localitzada als estats de California, Oregón i Washington. Va ser una de les primeres novel·les on es reflexionava sobre el medi ambient i la necessitat de canviar el model ecològic del moment.

L’Ajuntament de Calella creava una taula sobre l’emergència climàtica just després del temporal Glòria. A principis d’aquest 2021 es va tornar a reunir per debatre, entre d’altres qüestions, l’ús de la bicicleta com a transport sostenible. No n’han trascendit les conclusions, però el més calent és a l’aigüera. El consistori tampoc disposa de tècnic de medi ambient, figura fonamental per aquesta tasca. I no en tindrà fins que no es jubili algun funcionari de categoria similar.

Estem al 2021 i, ara més que mai, l’emergència climàtica ja la tenim al damunt. El Consell Comarcal del Maresme aprovava fa escassos dies la Declaració d’emergència climàtica per obrir un procés participatiu per establir prioritats d’actuació amb la constitució d’una Mesa de treball per l’adaptació al Canvi Climàtic.

Les subvencions que la Unió Europea donarà en el macro Pla de Recuperació Econòmica van orientades a la sostenibilitat, al medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic. Fixem-nos en el context de les bicicletes pel debats que s’han anant tenint arran de finalitzar la participació de Calella a La Volta.

Ens remuntarem a fins de l’any 2018 quan l’Ajuntament de CIU-PSC, amb Candini al capdavant, aprovava un pressupost de 30.000 euros que facultava a Gestvia per la instal·lació de dos aparcaments segurs per bicicletes a Calella que no s’han arribat a fer mai. Es tractava d’una iniciativa que havia presentat llavors el regidor eco-socialista Sebastián Tejada i que va merèixer la seva abstenció al pressupost. Un dels aparcaments s’havia d’instal·lar a la plaça de l’estació, ara pendent de remodelació -també estancada- i l’altra al davant de la piscina municipal Dorly Strobl. 

Ara són els comuns (partit successor d’ICV) els que van recordant al gerent de Gestvia, i és motiu de debat al sí del Consell d’Administració, la necessitat d’executar aquesta partida reservada dels pressupostos d’ara ja fa 2 anys. Malgrat tot, Francesc Coll, el gerent de l’empresa pública de gestió de la mobilitat, els adverteix que no hi ha models d’aparcaments segurs al mercat que es puguin adaptar bé a la nostra ciutat bé perquè no són pràctics, no són àgils, no queden bé estèticament o per cost.

Hi ha diferents alternatives d’aparcaments segurs. N’hi ha d’oberts que podrien funcionar com a concessió administrativa amb un cost anual que ronden els 48 euros anuals per usuari (cost de manteniment del sistema i assegurança ). A Barcelona, hi ha una vintena d’estacions a prop de les sortides del metro. També n’hi ha de tancats amb una capacitat aproximada de 20 bicicletes i que els ajuntaments tenen amb accessos restringits gestionats per les policies locals i amb videovigilància. D’aquesta manera s’eviten els robatoris de bicicletes o les seves peces.

Els comuns tenen clar que cal apostar per una mobilitat sostenible, “confiem en que si s’acaba implementant aquest sistema de gestió d’aparcaments per les bicis en condicions, es motivarà l’ús de la bicicleta per a moviments dins la ciutat i a l’Alt Maresme per damunt del cotxe”, destaca el regidor de Calella en Comú, Josep Maria Juhé. Demanen que els equipaments públics disposin d’un aparcament segur per bicicletes així com a les escoles. A tall d’exemple, han demanat que en el futur equipament on s’ha de traslladar Gestvia, a la Plaça Bartomeu Barceló, se n’instal·li un.

A Calella anem tard, d’altres poblacions s’han espavilat més que nosaltres, és l’exemple de Pineda, que últimament ha implementat dues estacions per la reparació de bicicletes a la via pública, per un costat al Passeig Marítim de Poblenou (al Parc del Vaixell) i a la Plaça del Rei. Les estacions disposen d’un suport per col·locar la bicicleta, d’eines per la reparació dels velocípedes i una manxa. També serveix per arreglar cadires de rodes.

De fet, el consistori calellenc va aprovar una moció a mitjans de l’any passat en què es demanava estudiar la possibilitat d’implementar un sistema de bicing a nivell de l’Alt Maresme, però tampoc s’ha fet res al respecte fins a dia d’avui.

Comparteix el contingut!

Go to Top