L’Ajuntament aborda l’emergència climàtica sense tècnic de medi ambient municipal

2020-02-18T21:42:26+01:0018/02/2020|

  • La plaça del tècnic municipal de medi ambient va ser eliminada de l’ajuntament pel govern de CIU i PSC l’any 2017. En la plantilla d’aquest any 2020, tot i l’emergència climàtica declarada, no està previst incorporar-lo.

La COP25 va posar a l’agenda de governs d’arreu del món la lluita contra el canvi climàtic, tot i que va acabar sense cap tipus d’acord. Els països que formen part de les Nacions Unides han adoptat l’Agenda 2030, on consten 17 objectius de desenvolupament sostenible que els països es comprometen haver aconseguit l’any 2030. En aquest context, les professions relacionades amb el medi ambient són molt importants per assolir aquests objectius, proposar les polítiques adequades i controlar que es portin a terme. Es tracta de fer polítiques de glocalització, “pensar globalment, actuar localment”, un concepte desenvolupat a la dècada dels 80.

En el context local, l’Ajuntament de Calella va suprimir la plaça de tècnic de medi ambient l’agost de 2017 enmig d’un concurs públic per buscar-li un candidat -l’ocupava un especialista en medi ambient, però de forma interina-. Alguna cosa no va agradar a l’equip de govern del moment i el concurs es va suspendre, la plaça es va destruir. L’aleshores regidor de Medi Ambient, Marc Buch, va al·legar que una administrativa adscrita al departament de medi ambient podia assumir les tasques del tècnic que se suprimia. Així va ser, el ple va decidir eliminar la plaça de tècnic de medi ambient per crear-ne una de nova de l’Oficina d’Atenció Ciutadana. L’argument del govern es reforçava al·legant que el regidor del moment ja hi entenia de medi ambient i no calia un tècnic per a desenvolupar les tasques del departament.

La plaça de tècnic de medi ambient estava a la plantilla de personal de l’Ajuntament de Calella des de l’any 2002. De fet, en aquella època la majoria d’Ajuntaments van crear places d’especialistes en medi ambient i com a requisit calia tenir el títol de grau universitari en la branca de les ciències, veterinària, enginyeria agrària o equivalent. Es tractava de l’etapa inicial de la gestió dels residus dels municipis. Sobretot per la pressió de la Unió Europea, que obligava a tots els organismes municipals a posar en marxa plans de classificació i gestió de residus sota la premissa de multar aquelles entitats municipals que no ho fessin.

Tant en el moment en el que es va suprimir la plaça de tècnic de medi ambient com en cada debat del pressupost municipal, l’oposició ha estat molt crítica per la manca d’aquesta figura, especialment els comuns -abans ICV-, que veuen moltes possibilitats en la tasca d’un especialista en temes de medi ambient. A més a més, l’oposició considera que la partida de 1.000 euros que l’Ajuntament destina als temes relacionats amb el medi ambient és insuficient per poder tirar endavant projectes.

Per a diversos projectes, l’Ajuntament ha hagut de contractar especialistes externs en temes de paisatge i medi ambient. Per exemple, per les reformes del Parc Dalmau o del Parc de les Veles, per les que han comptat amb el paisatgista Eliseu Guillamon, o més recentment, per decidir quin tipus de gespa es posarà al camp de futbol de la Muntanyeta.

Amb tot, el govern ha decidit convocar una Taula sobre l’emergència climàtica que farà les funcions que podria fer el tècnic de medi ambient: buscar mesures per lluitar contra el canvi climàtic a nivell municipal. Comptarà amb tres col·laboradors especialistes: el geògraf especialitzat en medi ambient Martí Boada, el biòleg marí Francesc Peters, i l’ornitòleg Enric Badosa. Tots tres estan esperant a veure quina serà la tasca que hauran de fer. La primera sessió serà el pròxim 28 de febrer i es preveu que es vagi reunint mensualment.

Comparteix el contingut!

Go to Top