Operen d’urgència un gos després d’empassar-se un ham a la platja

2021-04-06T19:21:44+01:00 06/04/2021|

La platja de Calella també pot ser un perill pels gossos, especialment quan els pescadors, ja sigui per descuit o de forma intencionada, deixen els seus hams tirats. És una situació que es repeteix i ja són diversos els gossos que han hagut de ser operats per treure’l-s’hi l’ham del cos.

L’últim que ho ha patit ha estat en Thor. Passejava a les 7 del matí a l’alçada de La Gàbia amb el seu amo quan va començar a plorar. El seu propietari, en Quique, va veure que li sortia un fil de la boca i el seu instint va ser estirar-lo, que és, precisament, el que no s’ha de fer, perquè es pot clavar encara més. De fet, com van poder comprovar amb una radiografia, estava força clavat a l’estómac, molt a prop del fetge.

Al veterinari li van receptar una dieta d’espàrrecs blancs perquè l’expulsés sol. Li van donar un dia de marge. Però en repetir la radiografia i veure que seguia al mateix lloc, van decidir operar-lo. “En Thor estava molt decaigut, no tenia ganes de jugar. Jo estava preocupadíssim. I el dia següent el van operar”, explica en Quique.

L’operació va durar unes tres hores, el van haver d’obrir des de l’estèrnum fins al melic. Per sort, està evolucionant molt favorablement i de forma ràpida. Ara, en Thor requereix de moltes cures. En Quique va mobilitzar a la seva família i amics perquè vigilessin el gos mentre ell treballava. No es pot rascar ni llepar les ferides, li han de posar una crema i curar amb iode. A més, ha de menjar cada tres hores poca quantitat, ja que en operar-li també l’estómac, si l’omple molt li podrien saltar els punts. Han canviat les llargues rutes per la muntanya per passejos petits. Aquest divendres li trauran les grapes.

El propietari del Thor està molt agraït que la operació hagi anat tant bé. Al principi es temia el pitjor. “Jo li deia al veterinari: ‘pago el que sigui, però salva’l’. Estava molt malament”, recorda. De fet, des del veterinari li van dir que si haguessin esperat més, l’ham li podria haver perforat l’estómac o el fetge. En Quique afirma que “ara trigaré un temps a tornar a la platja amb ell, perquè ara tinc por que li torni a passar això”.

Platja per gossos, platja per pescadors?

El cas d’en Thor no és únic. Els veterinaris alerten que succeeix sovint que els gossos s’empassin hams. En ple debat sobre la platja de gossos, caldrà plantejar també si en aquell tram es poden posar els pescadors. Deixar els hams a la platja, molts d’ells amb restes de peix que atreuen als gossos, posa en perill la seva vida. Però també se’ls poden clavar les persones que caminen per la platja o nens que puguin jugar a la sorra.

X