MOBILITAT

La fi dels peatges de la C-32 trontolla per un nou pla del Govern espanyol

  • L’alliberament dels peatges té data d’inici, però possiblement també de final. Uns mesos abans que els peatges de la C-32 s’aixequin, el Govern espanyol ha informat que vol fer pagar per l’ús d’autovies i autopistes. És una de les reformes que han presentat a Brussel·les per rebre les ajudes europees.

2021-05-06T20:51:42+01:0006/05/2021|

El 31 d’agost havien d’aixecar-se les barreres de l’autopista del Maresme. La Generalitat ha confirmat que així serà. Però poden tornar a baixar-se l’any 2024, ja que el Govern espanyol vol implantar un nou sistema de pagament, com un peatge. “És precís desenvolupar un sistema de pagament per ús de la xarxa de vies d’alta capacitat que permeti cobrir els costos de manteniment i integrar les externalitats negatives del transport per carretera com succeeix en la resta d’infraestructures”, detalla el Govern central al seu Pla de recuperació, transformació i resiliència enviat a Brusel·les aquesta mateixa setmana.

La plataforma Preservem el Maresme ja està fent llista de convidats per la festa que organitzaran al peatge de Vilassar el 31 d’agost a les dotze de la nit, en el moment en el que s’alliberin els peatges.

Aquesta mesura formaria part de la llei de mobilitat i finançament del transport, amb la que el Govern de l’Estat vol introduir els principis de “pagar per contaminar” i “pagar per l’ús”. La Generalitat recaptarà un nou impost, precisament, pels vehicles contaminants, que entrarà en vigor el pròxim setembre.

El plantejament del Govern de Pedro Sánchez no dista molt del Govern català, que vol implantar la vinyeta. De fet, Catalunya es queixa que l’Estat no s’asseu a parlar d’aquest model de pagament alternatiu al peatge que volen establir a les carreteres que són competència de la Generalitat. Des de Madrid han assegurat que parlaran amb totes les autonomies abans de fer efectiu el nou peatge.

La vinyeta és l’alternativa que la Generalitat proposa al peatge actual de la C-32, una tarifa plana que es pagaria per distància recorreguda o per ús temporal. De fet, ja fa uns anys que es van col·locar càmeres a algunes entrades i sortides de les vies d’alta capacitat per controlar-ne les matrícules.

Davant de la ignorància de l’Estat a la vinyeta, el Govern català farà una licitació pública per buscar una empresa que faci el manteniment dels trams de les autopistes que deixaran de ser de peatge: la C-32 nord, la C-33 i la C-31. La despesa que preveu la Generalitat és de 23,7 milions d’euros fins al 2025, que es destinarà a la conservació ordinària dels elements funcionals d’aquestes vies, a garantir la seguretat viària, unes condicions adequades per la conducció i un estat òptim de conservació de la xarxa.

Comparteix el contingut!

Go to Top