OPERACIÓ BRUNA

En qüestió l’actuació de Serveis Socials en l’Operació Bruna

  • Veus del PSC, disgustades amb la cúpula per la falta d’empatia

Ahir es va reunir la Junta de Portaveus de l’Ajuntament. En la reunió, que va ser tensa, els partits de l’oposició van qüestionar l’actuació dels Serveis Socials municipals en el desallotjament de La Buna. El Govern assegura que van seguir el que deien els tècnics del departament.

Les pertinences d'un dels residents de La Bruna després de ser desallotjat

2021-05-26T08:04:19+01:0026/05/2021|

L’Operació Bruna -coneguda així dins l’àmbit policial-, que es va produir divendres de la setmana passada amb la detenció i posterior desallotjament de l’edifici ocupat del carrer Diputació número 30, va culminar amb l’actuació que van fer els tècnics de Serveis Socials que va enviar l’Ajuntament de Calella.

Al voltant de la una del migdia, els Mossos d’Esquadra van fer sortir, un per un, els inquilins amb totes les seves pertinences. En moltes ocasions, les seves possesions estaven formades per diverses maletes o bosses que una persona sola no pot portar.

Les mateixes persones desallotjades expliquen que, quan un d’ells era expulsat de l’interior de l’edifici, les dues treballadores preguntaven pel seu lloc d’empadronament. Si la resposta era “Calella”, llavors podia disposar d’ajuda. Si no hi havia resposta o anomenaven un altre municipi, responien que no tenien dret a cap tipus d’ajuda. Alguns residents de l’edifici asseguren que ningú els va preguntar res.

D’aquesta manera, culminava la tasca que l’Ajuntament de Calella oferia a les persones que es trobaven en una situació de vulnerabilitat: havien estat desallotjades del lloc on residien -un edifici ocupat- sense poder anar enlloc.

Si els residents expulsats havien de dirigir-se als seus municipis, era evident que no arribarien abans que tanquessin les oficines d’atenció al públic. Tampoc tenien com desplaçar-se en la majoria dels casos. Fins i tot, alguns es trobaven a fora i no estaven a l’interior de l’edifici ocupat en el moment del desallotjament.

L’Ajuntament va ajudar a una persona que, al sortir de l’edifici, va respondre a les dues treballadores municipals que estava empadronada a Calella. En aquest cas -i va ser l’únic-, va tenir dret a passar el cap de setmana a un hostal calellenc.

Durant el reconeixement de la situació, alguns ciutadans que s’adonaven d’aquest greuge es van dirigir a les treballadores de Serveis Socials preguntant perquè no atenien a les persones que, malgrat afirmar que no estaven empadronades a la nostra ciutat, no disposaven de recursos per desplaçar-se al seu municipi amb les seves pertinences.

Les dues treballadores, a l’entendre que la situació podria ser considerada de greuge, van fer una trucada telefònica al seu cap, la resposta va ser contundent: “No”. I així ho van transmetre les dues empleades municipals.

 El màxim responsable de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella és el regidor Ramon Llamazares que no ha fet declaracions. El Govern municipal, de la mà del seu portaveu Josep Torres, s’escuda en dir que s’han limitat a fer el que diuen els tècnics de l’àrea de Serveis Socials.

El desallotjament s’estava produint, de forma programada, en divendres i sense garanties que es podria donar aixopluc a les persones que poguessin ser vulnerables i residien a l’interior.

El regidor Ramon Llamazares no va atendre a les trucades dels regidors d’ERC i la CUP que es van presentar al carrer Montserrat i, un cop acabada l’evacuació, se’n van adonar de la situació de desempara d’algunes de les persones que havien estat desallotjades de l’edifici.

La Policia Local de Calella també era coneixedora que hi havia persones vulnerables, ja que el dia anterior va ser a la porta de l’edifici i va demanar la col·laboració dels seus inquilins per detenir del jove que tenia intenció d’incendiar l’edifici.

El dia anterior a l’expulsió de l’edifici, fins a tres parelles van decidir abandonar voluntàriament l’immoble davant de les amenaces d’incendi que havien rebut.

Bases del PSC, disgustades amb la cúpula

A les últimes hores, algunes veus d’afiliats calellencs a l’agrupació socialista han expressat la seva disconformitat per la deriva local del partit que, consideren, s’allunya dels valors socialdemòcrates amb el que va ser fundat. 

Consideren que el partit hauria de tenir més sensibilitat per les persones que han estat desallotjades i que podrien ser vulnerables. També creuen que cal tenir més empatia vers els veïns, ja que no es van prendre seriosament les seves reivindicacions fins que el problema de la delinqüència vinculada a l’edifici es va tornar incontrolable.

Comparteix el contingut!

Go to Top