RODALIES

Adif acaba les obres d’arrenjament de la R1 del tram Mataró-Cabrera

  • El tram de la R1 entre Mataro i Cabrera té una escullera nova
  • Aquesta actuació, de 12 milions d'euros, ha de permetre que les dues vies del tren en el tram Mataro-Cabrera no quedin afectats quan hi hagi temporals i que provoquin més retards o cancel·lacions.

2021-07-26T17:41:33+01:00 26/07/2021|

Adif ha anunciat que ha acabat les obres de protecció de la via R1 dels temporals marítims en el tram de Mataró-Cabrera. Es tracta d’una inversió de 12 milions d’euros que han servit per consolidar i arreglar les proteccions de l’escullera en un tram d’uns 2,2 quilòmetres de línia i, evitar així, que la via del tren torni a quedar penjant com havia passat en temporals anteriors.

Adif, Administrador d’Infraestructures Ferroviàries, és una empresa estatal que va ser crearda l’any 2005 a través de la Llei Ferroviària que Europa va obligar a fer per liberalitzat el mercat ferroviari espanyol. Renfe és una operadora.

El tram en qüestió es tracta d’una zona amb doble via. Després dels temporals que han provocat danys a la costa del Maresme, els trens havien de circular per una sola via -la de més a l’interior- provocant retards considerables i cancel·lacions d’una línia que ja està prou castigada per la falta de manteniment. Quan el temporal era major, cap de les dues vies estava disponible.

L’aigua del mar, salada, malmet els sistemes de comunicació i seguretat de la infraestructura. Amb aquesta obra també pretenen minimitzar aquest risc

En el tram d’obres s’han creat dues capes d’escullera amb pedres de més de 4 tones que es recolzen sobre un llit de pedres més petites que serveixen de filtre. D’aquesta manera no han hagut de fer fonaments i com a molt s’ha reforçat amb micropilotatge en la part on el terreny era més inestable.

Fa uns mesos també van haver de fer obres a l’Estació de Sant Pol per evitar que la sorra de la platja acabi al damunt de les vies del tren cada vegada que hi ha un temporal

De totes maneres, ADIF no les té totes i ha instal·lat sistemes d’alerta en el tram de Mataró-Cabrera perquè en cas que algun futur temporal pugui afectar a la circulació de trens per la via. Concretament s’han instal·lat inclinòmetres per controlar l’estabilitat de la plataforma per on circulen els trens.

Els trens pesen aproximadament unes 400 tones, que es reparteixen en la plataforma que està en contacte amb el terra. Com més estabilitat té aquesta plataforma més pes per metre quadrat pot aguantar sense que cedeixi el terreny.

A més a més, preveuen actuar de forma preventiva, o sigui restringiran la densitat del trànsit quan puguin preveure que hi pugui haver temporals.

Segons anuncia la mateixa entitat, hi haurà futures actuacions similars en el litoral català que treballaran, diu, conjuntament amb el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i l’Agència Catalana de l’Aigua. Amb tot, els pressupostos de 2021 no contemplen inversions específiques per la línia R1.

 

 

X