L’economat de Càritas, preparat per un augment d’usuaris quan acabin els ERTO

  • Més de 700 famílies i gairebé 2.000 persones ateses durant el 2021

  • Tenen suficients aliments i voluntaris per poder tirar endavant la seva tasca

  • L'economat de Càritas es troba al carrer Balmes
2021-09-10T19:42:49+01:0010/09/2021|

Càritas Calella ha atès, en el que portem d’any, gairebé 2.000 persones. Són 722 famílies, el perfil majoritari dels usuaris. El nombre de ciutadans atesos fluctua en funció de la setmana, durant l’estiu ha baixat, però estan preparats per un augment a partir de l’octubre. “Jo penso que la cosa no pinta bé”, opina el tresorer de Càritas, Pep Vidal.

A l’octubre haurà acabat la temporada turística, que dona feina a un gran número de persones durant l’estiu. L’altre element rellevant és què passarà amb els Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació (ERTO): la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, és partidària de prorrogar-los, però no hi ha res en ferm. 

En comparació amb l’any passat, en el que es van superar les 900 famílies i es van atendre més de 2.300 persones, Vidal considera que “millora una mica”, però que a l’octubre tornarà a pujar. “Jo crec que no arribarem hi arribarem -a les xifres de l’any passat-, però és molta gent. Vam estar dues setmanes que no venien famílies noves, la setmana passada en van venir 3”, exposa.

Fins al començament de juny, cada setmana 200 famílies anaven a buscar aliments a Càritas. Entre juny i juliol, la xifra es va reduir a unes 145, i al començament d’agost va baixar fins a les 124, deixant entreveure una falsa recuperació. La següent setmana van tornar a pujar fins les 205 famílies. Ara es mouen entre les 160 i 170, però està segur que tornarà a incrementar-se.

Els aliments que Càritas entrega els reben “de la Unió Europea, del Banc dels Aliments, continuem rebent fruita i l’Ajuntament ens paga molta cosa, perquè sinó no s’hi arriba”, explica el tresorer. A més, cada setmana van a buscar entre 700 i 750 kg de fruita al Banc dels Aliments i reben també força quantitat de productes congelats.

L’economat funciona amb un sistema de punts, que s’assignen als usuaris en funció del número de membres de la família. Cada aliment té adjudicat un valor de punts, excepte la fruita, que Càritas la regala. Durant la pandèmia, es va canviar aquest mètode d’economat per bosses preparades per tal que els usuaris no haguessin d’entrar i tocar els productes, fet que va provocar que necessitessin més voluntaris. Amb la tornada a l’economat, no requereixen tantes mans. Tot i així, Vidal comenta que “hi ha molta feina, però la fem contents. Ja pot venir gent que nosaltres els atenem”.

Alguns dels usuaris de Càritas també van al menjador social de Poblenou, que gestiona Càritas Poblenou. Fins fa poc només funcionava de dilluns a divendres i des de Càritas Calella preparaven una bossa amb aliments pel cap de setmana. Ara, però està obert tots els dies de la setmana.

Comparteix el contingut!

Go to Top