El ple aprova, en fals, tirar endavant la valoració de llocs de treball de l’Ajuntament

El ple es va celebrar a la Sala d'exposicions de l'Ajuntament Vell

  • L’oposició al complet aprova una moció que demana pressupostar la valoració de llocs de treball. Un fet que el govern no executarà per ordres de l’interventor. La moció aplana el terreny per negociar amb el comitè d’empresa i els sindicats.

2021-12-17T17:47:40+01:0017/12/2021|

La moció, redactada per la CUP, a la qual Calella en Comú s’hi va afegir i ERC va moldejar, proposava que el ple tingués voluntat política per aprovar la Valoració de Llocs de Treball (VLT) i reservés una partida de 175 mil euros al pressupost de 2022. La moció va seduir a Ciutadans, que va permetre que s’aprovés, però el govern hi va votar en contra.

La presentació per urgència de la moció que permetria tirar endavant l’aprovació VLT va servir d’excusa al comitè d’empresa del consistori calellenc per desconvocar la protesta organitzada a la Plaça de l’Ajuntament mitja hora abans de començar el ple per fer pressió. La realitat: la convocatòria no estava plantejada amb l’antelació reglamentària de 10 dies i podrien ser sancionats els organitzadors d’acord a la llei mordassa. El govern se’n va cuidar de fer arribar aquesta anomalia als Mossos d’Esquadra, que al seu torn ho van advertir als convocants.

Al mateix temps, la urgència de la moció no va permetre que incorporés, com és preceptiu en qualsevol acord de ple, un informe de l’interventor i de la secretària expressant -o no- la legalitat dels acords. Però del debat que en va sorgir -que va durar dues hores i va incloure la resposta del portaveu del govern a les notícies aparegudes als mitjans de comunicació aquestes últimes setmanes- va servir només per posar de manifest que l’oposició té voluntat política per aprovar i reservar els diners del pressupost de 2022 per la valoració de llocs de treball però no la seva aplicació.

CUP, comuns i Esquerra demanen aprovar la VLT amb la moció. CUP i comuns consideren que cal anar un pas més enllà i aplicar-la, però la moció no inclou la paraula “aplicar”.

En el cas del govern, la negació a adoptar els acords que proposaven els tres partits de l’oposició (CUP, Calella en Comú i ERC), es reflectia amb el fet que, al seu entendre, la reserva de diners al pressupost de 2022 va contra la Llei de Pressupostos de l’Estat que no permet augmentar la massa salarial global de cada administració pública més enllà del 2% i preveu un increment de sous a tots els treballadors públics del 0,9%. La responsabilitat que s’executés aquesta VLT pot acabar obrint una via judicial. L’interventor ja va advertir a l’alcaldessa Candini que si l’aplicava n’informaria a la Sindicatura de Comptes de Catalunya. El govern es referia al ple al mateix òrgan però en escala estatal: el Tribunal de Cuentas.

No tot està perdut

Dels quatre acords que formen part de la moció, dos d’ells es podran executar sense problemes: un primer on s’insta al govern a convocar de forma urgent la taula de negociació amb el comitè d’empresa i els sindicats i finalitzar la Valoració de Llocs de Treball (VLT) i un segon amb l’aprovació en un ple -l’oposició el reclama extraordinari per fer més notori l’acord-.

El govern, encara que no ho digui públicament, li interessa reduir la tensió amb els treballadors i amb la Policia Local. Per tant, és de preveure que en els pròxims dies hi hagi reunions per encarrilar la negociació. Aquesta moció permetrà tornar el debat a la negociació dels esculls que queden de la VLT i baixar el nivell de protesta col·lectiu.

Per altra banda, l’aprovació de la VLT en un ple permetrà al govern municipal enviar un missatge a l’opinió pública d’estar en concòrdia amb els treballadors. També permetrà a l’oposició d’enviar el missatge d’element necessari per reduir la tensió generada.

Els altres dos acords de la moció no es portaran a terme ja que tindran, amb tota probabilitat, un informe negatiu a la seva execució per part de l’interventor municipal i secretària municipal. Aquests fan referència a la creació d’una taula de treball per cercar fórmules per fer-se efectiva amb un calendari i la incorporació d’una reserva de diners al pressupost com a despesa de personal al 2022 d’una tercera part del total de la valoració. Aquesta partida s’hauria de mantenir els pròxims anys ja que formaria part de la massa salarial.

La valoració de llocs de treball resulta en un increment que es consolida del sou dels treballadors. En alguns casos també afecta en una reducció.

El preceptiu advertiment per part de l’interventor municipal de trasllat a la Sindicatura de Comptes de la il·legalitat de l’execució d’aquests dos últims acords farà que l’alcalde accidental no els vulgui tirar endavant. Menys en la situació actual on l’Ajuntament de Calella és investigat per la Fiscalia i qualsevol escull relacionat amb la justícia pot implicar mals majors.

Comparteix el contingut!

Go to Top