Guillermo Gomis: “Si el partit i l’agrupació em donen suport, repetiré”

  • Ciutadans ha aconseguit, en el seu primer any a l'Ajuntament, implantar la zona verda

El regidor de Ciutadans, Guillermo Gomis, demana que s'instal·lin gronxadors pels infants a la plaça del Bunyol, ja que des de la Riera Capaspre i fins la piscina pràcticament no hi ha atraccions infantils.

Guillermo Gomis a la plaça del Bunyol

  • Calella ha tingut, per primera vegada, un regidor de Ciutadans. Guillermo Gomis ha estat decisiu durant tota la legislatura, ha fet de frontissa per tirar endavant o enrere els projectes als plens, tot plegat en la seva primera incursió en el món de la política. Repetirà?

2022-03-20T22:42:26+01:0020/03/2022|

Tornaràs a repetir com a cap de llista a les eleccions del 2023?

Si el partit i l’agrupació em donen el seu suport, si.

Amb Ciutadans, amb el PP o en una llista conjunta entre els dos?

Jo com a Ciutadans. Hem tingut reunions amb el PP, hem compartit coses del municipi i hem parlat de la política nacional i de la situació de Catalunya però de moment res més.

Portes 3 anys. Vas entrar a l’Ajuntament sense que hi hagués hagut Ciutadans prèviament, tampoc estaves vinculat activament a la política. Què és del que et sents més orgullós d’haver aconseguit en aquest temps?

Partint de que ha estat una legislatura complicada, del que més orgullós estic és d’haver representat a la gent que, públicament, no pot expressar la seva opinió i la seva ideologia. Estic agraït a tota la gent que em va votar i a totes les persones que, quan veuen que Ciutadans aconsegueix alguna cosa, quan veuen que Ciutadans és determinant en aquest ajuntament, se sent representat. Ja siguin d’una part com d’una altra. D’això sí que estic orgullós.

Què és del que menys orgullós estàs?

He pres decisions que, ideològicament, no les hagués pres. Però pel bé del municipi, si que les he pres. Per què? Perquè l’oposició que hi ha no ha fet d’oposició realment. Ha fet de fre per la ciutat. Com han pogut ser temes pressupostaris quan la ciutat els necessitava per la pandèmia. El primer problema que vam tenir aquí va ser al juny del 2019, que va ser amb el Marisol. El feixista i el racista era Ciutadans perquè no estàvem d’acord en què estiguessin allotjats a l’Hotel Marisol. També la decisió de La Bruna va ser complicada, vam ser l’únic partit que ens vam posicionar que els volíem fora.

Guillermo Gomis: “L’oposició que hi ha no ha fet d’oposició realment. Ha fet de fre per la ciutat”

Hi ha coses que no tornaria a fer però per la ciutat les he fet. La política és així. He representat més política que ideologia. A l’hora de votar o donar un posicionament, sempre he mirat pel bé de la ciutat. Hi ha vegades que la gent parla i no sap de què parla realment, perquè Ciutadans no és que no pregunti, perquè nosaltres no ens importa només que no hi hagi un llaç a l’Ajuntament o que hi hagués una pancarta.

A nosaltres ens preocupa com està la ciutat de bruta, com estan els carrers de deixats, ens preocupa la situació de Serveis Socials, de l’Hospital, del CAP. Vam ser l’únic partit que vam presentar una moció per la inseguretat. Vam donar el nostre suport a la policia quan els altres partits hi van votar en contra; i amb la situació de la policia no els semblava bé, estem amb el personal de l’Ajuntament però entenem la situació del govern.

Com el nostre vot sempre ha sigut determinant, hem hagut de votar en consens i amb una mica de sentit. Ideològicament, estem molt lluny de tot això, però en cap moment ho hem expressat. Hem donat suport a iniciatives dels Comuns, d’Esquerra i ho seguirem fent amb les coses que siguin un bé per la ciutat.

I com a vicepresident de Gestvia?

Per Gestvia han estat uns anys molt complicats per la pandèmia. Vam haver de prendre la decisió, que vam ser nosaltres, que es deixés de cobrar la zona blava i li vam traslladar al president, Josep Torres. Això va portar uns costos molt elevats per Gestvia que els porta arrossegant.

També vas motivar tu la zona verda.

Sí, però la zona verda hi ha molta gent que no ha entès el motiu i la nostra resistència a la zona verda. Quan nosaltres vam sol·licitar la creació d’una zona verda era perquè hi hagués més mobilitat a aquesta zona, hi hagués més zona d’aparcament perquè no vinguessin de fora, estanquessin allà el cotxe i estiguessin 7 o 8 dies.

De fet, els números de  Gestvia a la zona verda són claríssims: són 150 mil tiquets, o sigui… En diners no s’ha vist repercutit, però ha animat una mica, perquè aquesta zona aportava zero a la ciutat i ara va aportant. S’hauria d’haver posat en marxa a l’abril i es va posar al juny i esperem un any per valorar la situació, però la nostra idea era aquesta, de moviment.

Deies que el teu vot és determinant i ha estat així. En el cas que l’alcaldessa sigui imputada arran de la querella presentada per la Fiscalia, i continuï formant part del govern, continuaràs votant a favor de les qüestions del govern?

Nosaltres, contra la corrupció, tolerància zero. Però cal esperar i la presumpció d’innocència va pel davant. Quan arribi el moment prendrem una decisió, però nosaltres valorem la presumpció d’innocència.

Ciutadans s’ha personalitzat molt a Calella en la teva figura. No es refereixen a Ciutadans sinó a Guillermo Gomis. S’ha enfocat tot cap a tu. T’has sentit sol a l’Ajuntament defensant les teves idees i posicionament?

Si. He rebut molt de suport per part de l’agrupació, per part del partit també, però hi ha coses en les que m’he sentit malament. Per exemple, nosaltres hem presentat propostes en reunions de juntes de portaveus o en d’altres, pel tema de la pandèmia en teníem moltes, i públicament, una idea de Ciutadans sempre ha estat passada per sobre, no se la tenia en compte. Jo notava com els costava dir que era idea de Ciutadans.

Guillermo Gomis lamenta que “una idea de Ciutadans sempre ha estat passada per sobre”, ja que considera que pel fet de pertànyer al seu partit no se li donava valor a les seves propostes.

Des del primer moment, nosaltres vam voler ajudar com a representants dels ciutadans de Calella. I si que he notat moltes vegades que no s’ha reconegut que nosaltres hem aportat. El poc que haguem aportat però, no s’ha reconegut. De fet, moltes vegades als plens trobo a faltar el feeling, quan veig que amb altres partits que aporten zero i que l’únic que fan és donar matraca, a la primera que tenen un acte d’apropament de seguida se li agraeix eternament.

Et sents més còmode amb l’alcaldessa, Montserrat Candini, o amb l’alcalde accidental, Marc Buch?

Sincerament, jo he après molt de l’alcaldessa. Personalment he après molt, perquè de la gent que t’envoltes i escoltes, poden passar dues coses: o aprens o no t’aporten res. L’alcaldessa Candini m’ha aportat moltíssim per la seva forma de treballar, pel seu ímpetu. I Marc Buch porta poc temps. La veritat és que m’ha sorprès gratament, però avaluar amb qui em sento més còmode…

De totes maneres, amb l’alcalde que està ara mateix també hi tenia contacte, perquè hi havia temes que els tractàvem junts. Quan he tingut un problema o he necessitat alguna cosa i era de la seva àrea ell sempre m’ho ha facilitat. Com amb altres. Però porta pràcticament dos mesos i mig, potser d’aquí més temps et podré dir amb qui em sento més còmode, però amb els dos em sento bé.

Els Comuns han decidit cedir una abstenció al govern perquè no perdi una votació a causa de la baixa de l’alcaldessa. Això et posa en una situació més relaxada, no és tan necessari el teu “si” més que la teva abstenció perquè s’aprovi una proposta que ve del govern.

Els primers plens van ser difícils, perquè jo representava un partit que, ideològicament, no tenia res a veure. Jo havia d’anar amb el llibre de Ciutadans, però això coaccionava molts projectes de ciutat. Ara estan els Comuns? Veurem el temps que estan donant el seu suport….

Vull veure el temps i en quins aspectes el donen. Jo crec que això és una estratègia de canvi de sentit perquè ells eren una taula [de confiança d’esquerres] de tres que va durar, pràcticament, res. Jo penso que ha estat un canvi de ritme pensant en les eleccions de 2023.

Guillermo Gomis: “Jo havia d’anar amb el llibre de Ciutadans, però això coaccionava molts projectes de ciutat”. El regidor creu que ha fet més política de ciutat, sense basar-se estrictament en la ideologia del seu partit.

Alhora, aquest canvi pot fer que tu no aconsegueixis més concessions, perquè ja no et necessiten.

Sempre escolto el mateix. I si no aconsegueixes? Certament, des que nosaltres vam entrar i fins el dia d’avui, estaríem encantats d’haver aconseguit la meitat. Però no ho hem fet públic perquè eren coses de ciutat.

Nosaltres hem aconseguit moltíssimes coses que s’han fet a proposta nostra. I mentre es vagi avançant i creant una ciutat més amigable, més del dia a dia, que el ciutadà s’hi trobi bé, seguirem treballant i aportant igual.

Als plens, sobretot en els primers, com ets el primer a parlar, molts cops deixes passar el teu torn per veure quina és la resposta de la resta de l’oposició i això ha estat criticat. Per què ho feies? Té a veure amb la falta d’experiència o és una estratègia?

Nosaltres vam entrar de zero aquí, érem nous, no sabíem quin era el funcionament, havíem escoltat a una part, a l’altra part. Al ser nous, es pensaven que ens podien manipular. És veritat que no vaig estar encertat en aquests primers plens i demano disculpes per això, però jo sabia realment quin era el meu vot. Volia escoltar-los a ells, però en cap moment vaig entrar en un ple sense saber què anava a votar. Era absurd. Jo sabia quan entrava al ple què és el que anava a votar, però volia saber quin era el seu vot, perquè a vegades havia de prendre decisions que a una part de la meva agrupació no li agradava i a una altra si.

En una agrupació hi ha diferents opinions. Hi ha una part de l’agrupació que és més dura, n’hi ha una altra que és més tova i jo he d’estar al mig fent de mediador. Al principi va ser molt complicat, perquè jo no sabia per on anaven a tirar els altres. Nosaltres estudiàvem la proposta. És cert que a mi em molestava haver d’esperar el posicionament dels altres per decidir quin era el vot pel que ens anàvem a decantar, i jo em sentia malament quan actuava així, però van ser tres o quatre plens.

Has canviat de posició enmig d’un ple, en funció del que han dit els altres grups?

Sí que he canviat, perquè hi ha hagut temes que han estat complicats. Nosaltres teníem un posicionament, però hi ha hagut vegades que quan he vist l’argumentació de la resta de l’oposició he canviat el vot.

Això com s’ho ha pres l’agrupació?

Hi ha gent crítica i hi ha gent que està d’acord. Però com a tot arreu, quan hi ha un equip, no li pot agradar a tothom. Però el que sí està clar és que jo em dec als ciutadans. Podria haver votat que no a algunes coses que l’agrupació m’havia dit que no i deixava a la ciutat sense això, sense allò… vosaltres sou testimonis que hi ha hagut votacions complicades.

Comparteix el contingut!

Go to Top