El “si” a la platja per gossos s’imposa per un 60% dels vots

El resultat majoritari dels vots ha estat la petició per tirar endavant la platja de gossos

  • Avui diumenge s'ha celebrat la primera consulta popular d'àmbit local a Calella per decidir si implementar o no un espai de la platja de Calella per gossos. La majoria dels votants han donat el seu vot afirmatiu. La consulta no és vinculant, la participació ha estat molt baixa, tot i que el govern municipal va admetre que acataria el que decidissin la majoria de votants.

2022-04-03T21:01:13+01:0003/04/2022|

El resultat de la consulta sobre la platja de gossos ha tingut un clar vencedor: el “si”. S’ha imposat per un 60% davant el 38% del “no”

Han votat un total de 1.313 persones, un 8,3% del cens, una participació baixa en comparació a les eleccions però més elevada en relació a altres formes de participació ciutadana com els Pressupostos Participatius. 

A falta dels resultats oficials, 793 han optat per habilitar la platja per les mascotes durant tot l’any i 507 han votat que no. També s’han comptabilitzat 6 vots nuls i 7 abstencions, però cap en blanc. En alguns sobres s’han trobat dues butlletes, el que es considerava vot nul, igual que les paperetes sense sobre. 

Els membres de les meses han fet el recompte de vots provisional

Durant el dia hi ha hagut persones que han intentat votar però que no han pogut per tenir un gos censat al seu nom al registre municipal, pel que han marxat del local de votació indignades. A les portes es quedava la gent que portava el gos, que comentaven la discriminació de ser excloses d’una consulta que les afecta directament i que només podien anar a acompanyar a les seves famílies a votar.

La consulta sobre la platja de gossos va començar a gestar-se fa més d’un any i mig. Un grup promotor afí a la CUP va intentar demanar al ple municipal almenys tres vegades que es realitzés una consulta popular a Calella d’acord amb la Llei de Consultes Populars no Referendàries, una normativa aprovada per la Generalitat de Catalunya l’any 2014. El problema que plantejava el govern a l’hora d’acceptar la consulta era que no es podia fer a tota la població, entenent que llavors es tractaria d’un referèndum. Així doncs, finalment el grup promotor de la consulta va acceptar que al cens de votants s’hi excloessin els calellencs que tenen un gos censat. 

S’entén, doncs, que els calellencs que tenen un gos censat i que no han pogut exercir el seu dret a vot, ho farien afirmativament a la pregunta que es plantejava: “Estaria d’acord en modificar l’Ordenança Municipal de Convivència i Via Pública, en el seu art. 60.6, on prohibeix la circulació i estada d’animals domèstics a les platges, de maig a octubre, i així poder habilitar un espai a la platja per a gossos per tot l’any?”

Resultat no vinculant

El govern municipal de Junts per Calella i el PSC s’ha mostrat en diverses ocasions obertament en contra d’habilitar un espai de les platges de Calella per a gossos al·legant que és incompatible amb el turisme. Si bé avui en dia es valora a través de les plataformes turístiques el fet de ser “pet friendly”, encara hi ha forces detractors.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va manifestar que acataria el resultat de la cosulta. Dret a llei, la consulta popular no és vinculant i el govern de la ciutat no estaria obligat a complir amb el resultat, però la baixa participació fa entreveure que serà una tasca difícil de fer convèncer al govern per implementar-la abans d’acabar aquesta legislatura.

Gairebé 16 mil calellencs estaven cridats a votar

Els tres partits de l’oposició calellenca s’han mostrat obertament a favor i han fet campanya electoral durant aquests dies per tal d’aconseguir atraure el vot afirmatiu a la pregunta plantejada per la consulta. Ciutadans, que portava la proposta al seu programa electoral, no ha motivat el seu electorat.

Sigui com sigui, el resultat de la consulta es podia entreveure. També fa constatar al grup promotor i als partits polítics que defensen un espai pels gossos a la platja que hauran d’acabar de convèncer l’electorat que s’ha mostrat en contra i que ha volgut exercir el seu dret a vot a les urnes que s’han instal·lat a l’Ajuntament Vell i a l’Escola Freta.

La ubicació

A partir d’ara, el debat se centrarà en la ubicació d’aquest equipament i el cost de manteniment, que segons l’experiència dels municipis que ja la van implantar fa uns anys no és massa elevat.

No és l’única consulta popular que s’ha plantejat al ple de l’Ajuntament de Calella, també se’n va plantejar una altra referida sobre les ruïnes romanes i el fet o no de deixar constuir un supermercat al damunt. En aquesta ocasió, el grup promotor d’aquesta altra consulta -format per les mateixes persones- no ha tingut sort i no va ser acceptada a tràmit pel ple.

Comparteix el contingut!

Go to Top