Montserrat Candini renuncia a l’alcaldia i la política pels seus problemes de salut

  • L'alcaldessa explica que un càncer li impedeix dedicar-se a Calella "amb tota la força i empenta que requereix"

  • Candini ha estat la primera dona que ha dirigit l'Ajuntament

  • Després d'onze anys com a alcaldessa en tres legislatures consecutives, Montserrat Candini renuncia al lideratge de Calella a causa d'un càncer que l'havia apartat de la vida pública des de feia mesos.

2022-05-11T12:33:06+01:0011/05/2022|

L’Ajuntament de Calella ha anunciat la renúncia de Montserrat Candini com a alcaldessa de la ciutat per recurperar-se d’un càncer. En l’escrit, que ha fet públic el perfils de les xarxes socials de l’Ajuntament, anuncia que deixa l’alcaldia i l’acta de regidora “per poder tenir més temps per a la seva família i per a recuperar-se del càncer”. El consistori ha emès una nota de premsa en la que Candini afirma que “la malaltia que fa mesos que pateixo i que estic essent tractada, evoluciona molt favorablement però requereix un temps més llarg pel seu control definitiu. Això m’impedeix poder-me dedicar a la ciutat amb tota la força i empenta que requereix i que és el que havia fet fins fa poc”.

En un comunicat en vídeo, l’alcaldessa explica que “m’han fet quimioteràpia i les coses van bé, però aquesta és una malaltia que, per superar-la, cal temps i tranquil·litat”, pel que afirma que “no seria bo ni per mi ni per la ciutat que jo continués al capdavant de l’Ajuntament, doncs cal tota la força i energia“. També diu amb contundència “creieu-me si us dic que m’hi he deixat la pell, però ara no puc“.

Candini exposa que “crec, humilment, que deixo una Calella millor que la que em vaig trobar.” (…) “Per mi ha estat un honor i un privilegi poder ser alcaldessa durant 11 anys i, un cop més, el meu agraïment més sincer a tots els equips de regidors i regidores que m’han acompanyat en aquest temps. Agraïment també –diu– als funcionaris i professionals que han facilitat aquesta tasca”. De la seva etapa al capdavant de la ciutat, Candini assegura que”deixo l’alcaldia satisfeta per tot allò que hem fet“.

Candini va haver de retirar-se a finals de novembre de 2021 i va ser sotmesa a intervenció quirúrgica. Des de llavors, el primer tinent d’alcalde Marc Buch ha assumit la responsabilitat de l’alcaldia accidental. Amb aquesta renúncia, que s’haurà d’oficialitzar en un ple, s’obrirà un període de deu dies per escollir un nou alcalde. 

Candini s’ha acomiadat del govern des de la sala de plens. (Foto: @calellaesmes)

Alcaldessa durant tres legislatures consecutives

Montserrat Candini (Barcelona, 1957) va ser escollida, l’any 2011, la primera alcaldessa de Calella. Va ser la cap de llista més votada de les eleccions amb Convergència i Unió (CiU), aconseguint 8 regidors. L’any 2015 revalidava càrrec i nombre de regidors amb el mateix partit. Va ser en aquesta legislatura que es va forjar el pacte de govern amb el PSC que encara mantenen a dia d’avui, que va començar amb un acord pels pressupostos l’any 2014.

Candini ja es va presentar a les eleccions de 2007 i, malgrat ser la força més votada, el pacte entre el PSC i ERC va relegar-la a cap de l’oposició.

A les eleccions municipals del 2019, amb CiU dinamitada pel procés d’independència, la crisi econòmica i els escàndols de corrupció, Candini es presentava sota la marca de Junts per Calella i tornava a aconseguir l’alcaldia malgrat perdia dos regidors. La política nacional ha marcat també la local i l’alcaldessa es posicionava en plena legislatura al costat del PDeCAT -de la qual encara consta com a responsable de Relacions Institucionals- i s’allunyava de Junts, modificant el nom de l’agrupació local.

En el moment de la creació de Junts per Catalunya, Candini mantenia una bona relació amb Carles Puigdemont i va utilitzar aquestes sigles per presentar-se a l’alcaldia. Els moviments polítics de les formacions catalanes van propiciar que tornés als seus orígens, al costat d’Artur Mas i Carme Chacón al PDeCAT. Hores d’ara, Chacón ha creat una nova formació, Centrem, i el PDeCAT no té representació nacional i és residual als municipis.

Extensa carrera política que l’ha portat al Senat i al Parlament

Montserrat Candini ha estat senadora del 2008 al 2015 (dues legislatures), sent en aquesta última portaveu adjunta del seu partit, Convergència i Unió. Durant la seva etapa al Senat, Candini va formar part de diverses comissions, com la de Comunitats Autònomes, o la de Treball i Seguretat Social. També va exercir de ponent de diversos projectes de llei, entre ells un de Carreteres, un altre del sector ferroviari i un relacionat amb el mercat de lloguer d’habitatges.

L’alcaldessa compaginava la seva feina al Senat amb els primers anys al capdavant de Calella; posteriorment va canviar el Senat pel Parlament de Catalunya on va ser diputada amb Junts pel Sí, una legislatura que va acabar abruptament al 2017 per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola com a resposta del govern espanyol a la celebració del referèndum de l’1-O.

Prèviament, Candini havia ocupat diversos càrrecs de responsabilitat a la Generalitat: va ser cap de gabinet del Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, directora general del Departament de Medi Ambient i directora general de Política Territorial. A nivell comarcal va ser Consellera Delegada de Serveis a les persones i en la plana local ha treballat també a Santa Susanna com a directora del Pla de Dinamització Turística del municipi.

Investigada per la Fiscalia per la campanya “Es Calella” i imputada per blanqueig de capitals

La Fiscalia va querellar-se contra Candini i dues treballadores municipals vinculades a l’àrea de comunicació per la campanya de promoció turística de l’estiu de 2020 en el qual una mateixa empresa va presentar dues factures a l’Ajuntament, una d’elles per compensar, segons la Fiscalia, a les dues treballadores municipals.

Per altra banda, l’Audiència Nacional va imputar Candini per blanqueig de capitals a mitjans de l’any passat. Ho va fer en una peça separada de la investigació del cas del 3%, juntament amb altres ex alts càrrecs de Convergència Democràtica molt propers a la batllessa, com els exconsellers Felip Puig o Irene Rigau. Segons va determinar la Fiscalia Anticorrupció en el seu escrit, Candini hauria donat 18.000 euros en quatre pagaments de 9.000 i 3.000 euros al desembre de 2008, 2009 i 2010, una acusació que l’alcaldessa negava a través de les xarxes socials. 

Comparteix el contingut!

Go to Top