RECICLATGE

Pagar la taxa d’escombraries en funció de la generació, una forma d’incentivar el reciclatge

Les escombraries s'han de pagar anualment a través d'un impost fixe

  • Avui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, un esdeveniment que convida a la reflexió entorn dels residus i la importància d'una bona gestió. Per tal d’incentivar-lo, des del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme proposen que la taxa d’escombraries es pagui en funció del que es genera enlloc de tenir un preu fixe.

2022-05-17T10:04:27+01:0017/05/2022|

La recollida i tractament de residus és un servei públic que es cobra amb independència de la quantitat que generem. La taxa d’escombraries la marca cada ajuntament a nivell genèric, es generi més o menys, es recicli més o menys. Per tal d’incentivar el reciclatge, el director del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Cales Salesa, considera que és molt important “un sistema de pagament del servei o de taxes que incentivin d’alguna manera aquest comportament ciutadà. El que s’anomena pagament per generació o pagament per participació és purament la teva fiscalitat, associada al teu comportament”, de tal forma que una bona gestió de les escombraries suposaria una rebaixa de la taxa.

Salesa entén també que “una tasca inspectora és important, que les millores que es vagin implantant siguin respectades i implementades correctament des de la ciutadania”, però posa en valor “aquesta part incentivadora que en funció de com jo em comporto a nivell ciutadà, pago. Crec que és molt més executiu que omplir els carrers d’inspectors obrint bosses”, una tasca que també toparia amb la llei de protecció de dades.

Carles Salesa és el director del Consorci de Residus del Maresme

Segons les darreres dades, de l’any 2020, Calella va reciclar selectivament el 43,39% dels residus, una xifra que empitjora respecte els últims anys i que incompleix l’objectiu de reciclatge que va marcar la Unió Europea pel 2020. Avui, Dia Mundial del Reciclatge, toca prendre consciència i reflexionar a l’entorn dels residus, una tasca més important que mai degut a l’emergència climàtica. A més, cal tenir en compte que “una cosa és el que recollim selectivament i l’altre el reciclatge real. Del que recollim selectivament, s’acaba reciclant una mitjana d’un 70 o 80%, tot i que depèn de la fracció”. Això implica que les xifres estan per sobre del que realment s’acaba reciclant.

Reciclar o incinerar

Al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme que gestiona el Consorci de Residus del Maresme hi arriben milers de camions amb els residus de rebuig recollits als municipis del Maresme i, des de l’any 2012, també del Vallès Oriental. En total dona servei a un milió d’habitants de 68 municipis, el que representen 220.000 tones anuals de rebuig.

Un cop els camions hi arriben, bolquen el seu contingut a uns contenidors enormes i una màquina els va separant. A través de la tecnologia, però també amb un triatge manual, separen aquells objectes que es poden reciclar -els envasos, el paper, el cartró, el vidre i l’orgànica- i ho envien a altres plantes de reciclatge. Després d’aquest tractament, que s’anomena mecànico-biològic, “el que realment queda com a rebuig va cap a la incineradora”, explica Salesa. Això suposa al voltant d’un 55% del total de residus que els ha entrat, el que vol dir que “la meitat l’aconseguim aprofitar i l’altra meitat va a fer energia a la incineradora”.

Aquesta diferència implica que es barregen els residus que reciclem a casa? Segons el director del Consorci de Residus, “és una de les llegendes i mites del sector. Des que es recull a través dels camions als diferents municipis fins que arriba aquí no hi ha cap procés de barreja de cap tipus. Això no vol dir que puntualment, en algun municipi, hi hagi hagut alguna mala praxis en algun moment molt singular per part d’algun concessionari molt específic”, com apuntava el vídeo publicat per CALELLA COMUNICACIÓ en el que es veia un camió de les escombraries recollint contenidors de diverses fraccions o com també ha passat a Mataró.

Pla de Prevenció de Residus Municipals del Maresme

Des del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme acaben d’aprovar el primer Pla de Prevenció de Residus Municipals del Maresme, que té l’objectiu de reduir la generació de residus de 1,52 kg per habitant al dia fins a 1,26 a l’any 2027, el que representa un 26,4% menys. Carles Salesa detalla que “a nivell de prioritats, el més important seria generar menys residus. En el cas del Maresme estem una mica pitjor que a Catalunya, estem a 1,52 kg per habitant al dia, quan la mitjana catalana és 1,40. Generem més residus dels que tocaria. També hi té a veure que sigui una comarca amb una població estacional, pel turisme i segones residències”. Si la implementació del Pla té èxit, l’any 2027 s’aconseguiria reduir fins a 5.216,74 tones d’emissions de CO2 emeses a l’atmosfera.

Comparteix el contingut!

Go to Top