Catalunya estudia cobrar 20 cèntims per cigarreta per reciclar les burilles

  • Les platges és un dels espais on més burilles es llencen
  • La mesura s’assimila a la de retorn d’envasos, en la que els 20 cèntims extra es recuperen si el fumador retorna la burilla.

2022-05-20T07:41:13+01:0020/05/2022|

La Generalitat està estudiant aplicar una taxa de 20 cèntims extra a cada cigarreta, que suposaria un augment de quatre euros per paquet, amb l’objectiu de fomentar el reciclatge de les burilles. Aquest import afegit es recuperaria si es retorna la burilla.

Aquesta mesura s’introduiria en la nova llei de residus, segons ha explicat el director de l’Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, a TV3, però tot just està en procés de debat. Les màquines per retornar les burilles se situarien als mateixos llocs on es pot comprar tabac.

Aquests sistema s’assimila al de retorn d’ampolles, del qual es va fer una prova pilot durant alguns caps de setmana l’estiu passat a l’exterior del Mercat Municipal. La persona que retorni la burilla rebria 20 cèntims. Peraire afirma que aquesta taxa no té un afany recaptatori, sinó una visió mediambiental. La Generalitat calcula que el 70% de les burilles van a parar al medi natural, pel que destaquen la necessitat de reduir els residus. No en va contenen un ampli ventall de substàncies tòxiques que es dispersen per la natura, com pot ser la platja, els boscos -amb el perill de provocar incendis forestals-, els carrers o a l’aigua.

Es calcula que, cada minut, vuit milions de burilles acaben al medi natural, impregnant els ecosistemes amb més de set mil substàncies tòxiques. Gestaigua ha iniciat a Calella una campanya precisament per evitar que es llencin objectes als embornals del carrer, entre ells les burilles, un gest molt habitual entre els fumadors.

Segons un investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya, una sola burilla pot contaminar més de mil litres d’aigua. Tot i així, llençar aquestes objectes a terra és una cosa habitual en la societat, malgrat cada vegada més papereres contenen espais específics per les cigarretes.

El gran problema dels filtres utilitzats és que alliberen els tòxics del tabac acumulats i, a més, dispersen les microfibres i els animals se les empassen confonent-les amb menjar, de la mateixa forma que els peixos amb els microplàstics.

Calella prohibeix fumar a les platges

Les platges són un dels espais on més burilles es llencen, ja que les papereres se solen situar lluny. Enguany, Calella ha prohibit fumar a les platges, una mesura que té l’objectiu principal d’evitar el fum per la resta de banyistes, però que també fomentarà que es redueixi el nombre de burilles que es llencen a la sorra.

Comparteix el contingut!

Go to Top