Josep Grima (Junts): “Calella necessita un canvi, ha de modernitzar-se”

  • El candidat de Junts considera que l’Ajuntament ha de liderar el canvi turístic a Calella

  • Josep Grima afirma que cal escoltar més a la ciutadania

Josep Grima és el cap de llista de Junts per Catalunya a Calella. Anteriorment havia format part de la llista de Junts per Calella, encapçalada per Montserrat Candini, però ara opta a l’alcaldia.

El teatre és una de les passions de Grima, Joventut Artística va ser la primera entitat en la es va envolucrar a Calella

  • Josep Grima té 27 anys i porta a Calella des dels 11, després de venir des del seu poble natal, Olesa de Montserrat. Vinculat a l’associacionisme local, és president de l’ATSOC. Professionalment és empresari del sector del lleure i els esdeveniments, emprenedor i autònom des de ben jove. Va entrar a la JNC amb 16 anys, de la que en va arribar a ser gerent durant la pandèmia. La situació de Catalunya i els esdeveniments que van succeir després del referèndum d’independència el van encoratjar a afiliar-se a Junts, després va decidir entrar a l’agrupació calellenca i fer el salt a ser alcaldable.

2022-05-22T10:31:14+01:0022/05/2022|

Havia anat a llistes anteriorment però en llocs de no sortir. Per què la primera vegada que es presenta amb la intenció d’entrar a l’Ajuntament ho fa directament com a cap de llista de Junts per Catalunya – Calella?

Quan vols que alguna cosa canviï i veus que la ciutat té una sèrie de necessitats -i jo sempre he estat molt vinculat amb Calella i detecto quins són els aspectes que es poden millorar- és per això que decideixo fer un pas al davant. Un pas que en Josep Puig m’acompanya a fer. De fet, jo li vaig plantejar per què no s’hi posava com a cap de llista. Em va demanar un temps per plantejar-s’ho, però ja ho tenia pensat. Al cap d’un temps, va dir que havia decidit que no, que creia que el que necessita la política és regeneració i que pensava que ho havia de ser jo. Aquí és quan vaig fer un procés de reflexió interna, de saber on em posava. I va arribar el moment i vaig acceptar. Vaig proposar a l’assemblea local la meva persona dins del procés habitual, seguint els terminis, i l’assemblea, al 100%, decideix que jo podria ser el cap de llista.

Hi havia altres candidats?

No, no es va presentar ningú més. Vam fer una primera assemblea i vam dir que tothom s’hi podia presentar. Si hi hagués hagut més d’un candidat, hauríem hagut de fer una recollida d’avals. Ningú va enviar cap correu ni va comunicar que es volgués presentar. I es va fer una segona assembla per ratificar-me. 

Té 27 anys i mai ha tingut responsabilitat política. Aquesta falta d’experiència en la política activa juga a favor -no està cremat- o en contra?

Aquí hem tocat amb la mare dels ous. Em dona la sensació, i sobretot per alguns regidors que ja no hi son, que en els últims anys, quan s’ha passat per l’Ajuntament, surts cremat. Però alguns es veuen amb el compromís fins i tot de continuar.  

L’alcalde Basart tampoc havia tingut responsabilitats prèvies dins l’Ajuntament i va ser alcalde directament. Al final, crec que hi ha dos ingredients: un és conèixer l’administració pública, saber per on van els trets, i jo hi porto des dels 18 anys treballant. I, per altra banda, tenir un molt bon equip, que implica que no ho has de saber tot. Aquest és el punt en el que estem. L’equip és vital; si més no, per mi. Que no hagi tingut cap responsabilitat política justament dona aquest aspecte de relleu generacional, que gent jove ens estem vinculant en projectes que poden ser bons per la ciutat. Espero que sigui el millor i que la gent ens el compri, però crec que l’equip serà la clau.

També hi ha la il·lusió, juntament amb el realisme. Tenim ganes, perquè veiem que Calella té moltes possibilitats. 

Té part del seu equip ja muntat? Ha demanat ja a persones del seu entorn que formin part de la llista?

Encara estem en diàlegs amb diferents persones i estem treballant en el projecte. Ja tenim un gruix important de persones, però volem fer una llista de 17 persones més 10 suplents. Podríem fer una llista amb els militants de Junts, amb gent molt potent. Però volem anar una mica més enllà i probablement el 80% serà gent independent que vindrà a donar suport al projecte de Junts i que no seran militants.  

Gent de Calella?

Si, tota la gent amb la que estem parlant són de Calella. 

Quins temes generals creu que són els més urgents que cal abordar a Calella?

La recollida selectiva i la recollida d’escombraries, igual que la neteja, és a dir, tot el que implica la neteja i reciclatge o acció climàtica de la ciutat és urgent reparar-ho. També la seguretat, que és vital. I a partir d’aquí, n’hi ha molts d’altres: tot el tema de polítiques socials cal retocar-lo, cal parlar de com està tot el personal de l’Ajuntament. 

També hem d’abordar el tema turístic. Ve un canvi enorme en aquest sector, la conceptualització que teníem l’hem d’oblidar i hem de tirar per altres vies. Això de turisme de sol i platja està molt bé, però hem de fer un pas més. Crec que aquest serà un dels grans atacs que haurem de fer amb taules, amb experts, que ens parlin de com abordar aquesta situació. Si nosaltres no tenim la ciutat com volem que siguin els nostres hotels, mai tindrem el turisme que voldrem. I l’Ajuntament ho ha de liderar. Tenim possibilitats de fer coses.

I, evidentment, la cultura i l’associacionisme crec que s’han d’endreçar. 

Josep Grima: “Si nosaltres no tenim la ciutat com volem que siguin els nostres hotels, mai tindrem el turisme que voldrem”.

Per abordar el turisme topem amb una frase que a Calella s’ha convertit en un mite, que és “diversificar l’economia”…

Si. Al final, tots podem dir que el nostre projecte diversificarà l’economia i ningú té la certesa que això pot ser.  

Ha estat sempre a prop de l’Ajuntament amb el govern de Montserrat Candini, vostè va ser l’adjudicatari de forces contractes menors. Tots han estat lícits?

Si, sempre. Jo al final feia una activitat en concret. És a dir, si hagués fet factures en concepte de “serveis”, això grinyola. Però sempre he fet un producte que tothom podia veure: la festa fluorescent, la festa holi, la Fira de Calella o els Reis.

He fet la meva activitat empresarial com qualsevol altra persona, he treballat per la ciutat i ha tingut un resultat. El que ens hauríem de preguntar és si la gent està satisfeta del servei que hem ofert en relació qualitat-preu. Amb l’activitat dels Reis jo crec que va quedar molt clar. Dormo molt tranquil perquè sempre he fet les coses bé i sempre he aixecat el dit quan he vist una cosa que a mi em semblava que no s’estava fent bé. 

Josep Grima: “Sempre he aixecat el dit quan he vist alguna cosa que a mi em semblava que no s’estava fent bé”.

Què va motivar que es trenqués la relació amb Candini? 

 Hi ha dos factors. Un és la qüestió de país, per mi no representava el mateix i així li vaig explicar en aquell moment a l’alcaldessa. I per altra banda, les formes. Hi havia unes formes que no compartia i no les veia clares. Que tot passi per una minoria formada per PSC i Ciutadans no em deixava estar tranquil i no ho podia compartir. Entenc que els socialistes són en Pepe i la Cindy i són unes persones excel·lents, però representen el PSC i el PSOE. Ja no parlo de Ciutadans. No puc ni tan sols compartir un model de ciutat, perquè ells [PSC i PSOE] són els que han fet tantes coses perquè Catalunya no prosperi. Estan a anys llum de nosaltres i vaig fer un exercici personal de sortida.

La visió de país i el pacte municipal amb el PSC van ser els motius que van provocar que la relació entre Josep Grima i Montserrat Candini es refredés.

Quina relació té amb l’alcalde actual Marc Buch?

Amb en Marc Buch hi tinc molt bona relació. Ara la situació ha canviat i anem molt enfeinats tots dos, però hem sigut molt amics. Ens portem bé i tenim una relació personal d’amistat. Amb ell si que ens hem trucat alguna vegada i he tingut respostes molt ràpides i sinceres.

I amb Ponsdomènech d’Esquerra?

Amb Xavier Ponsdomènech tinc una relació bona i cordial, ara tenim pendent fer un cafè, però no ens coneixem a nivell personal. Amb la Núria Freixas de la CUP m’hi porto de forma excel·lent, personalment hi tinc molt de tracte.

Si Marc Buch li demana d’entrar a la seva llista, l’acceptaria?

No sóc qui jo sol per respondre això. Ho hauríem de posar a debat amb tot l’equip, perquè ara mateix l’estem fent entre nosaltres. Estem oberts a que vinguin persones, el que segur que no farem serà pactar amb cap altre partit per anar a les eleccions.

Josep Grima: “No farem cap coalició electoral amb cap partit”.

Per tant, no contemplarien la possibilitat d’una coalició amb Junts per Calella?  

No. Ells fan política del PDeCAT, nosaltres fem política de Junts. És la millor manera d’entendre-ho. No farem cap coalició amb cap partit, però amb ells tampoc.

Calella porta molts anys sota el lideratge del mateix tarannà. Creu que necessita un canvi?

És evident que Calella necessita un canvi, sobretot ha de modernitzar-se. Calella ha quedat antiga, ha quedat enrere. Hem tingut un bon model que ens ha anat molt bé, però ara ens falta un nou aire. Un canvi no només generacional, sinó també de les polítiques, que vinguin del poble i siguin per la ciutat.

Aquest és l’argument de la CUP… 

Crec que a Calella se l’ha escoltat poc i necessita ser molt més escoltada. Es veu en les consultes populars on la participació ha sigut mínima, quan nosaltres apostaríem per aquest model també en altres temes que són molt complicats per decidir i on la responsabilitat és molt grossa. I després ens sorprenem perquè allò és un desastre. La fórmula de veritat, al final, no la té ningú. És vital escoltar, analitzar, treballar i fer. Això és fer la política des del poble per fer una ciutat millor. Per fer aquella ciutat que la gent se senti seva, que se senti orgullosa, la vegin bonica. Amb el tema de la neteja passa el mateix. Per què Calella està bruta? Perquè molt poca gent es creu la missió i la ciutat. Si nosaltres fem que la ciutat sigui nostra, la farem ciutat.

A partir d’aquí, nosaltres ens emplacem a unes eleccions municipals on no volem fer foc de res, sinó que venim a sumar.

L’alcaldable de Junts considera que Calella ha de modernitzar-se i que necessita un canvi generacional i de polítiques, més enfocades a la ciutat.

Si aconsegueix governar, què pot aportar Josep Grima a Calella? 

Puc aportar un bon equip, les meves ganes i la meva il·lusió perquè realment Calella torni a sentir, a fer i a ser. Puc aportar un canvi i un relleu en les maneres de fer política, aquell esperit de suma i posar-lo en pràctica, perquè hi haurà projectes que, tinguem la majoria que tinguem, voldré que siguin consensuats per l’àmplia majoria dels partits. El diàleg per mi és permanent.

I una altra cosa: en el moment en què jo estigui caducat, me’n tornaré a treballar a la meva empresa. No hauré de fer més carrera política per intentar jubilar-me aquí, tindré tota una vida per davant. Amb 27 anys, si algú pretén jubilar-se a la política és que no té ni idea. Vull fer un acte de servei per la ciutat, m’he trobat en la situació i pilotes endavant.

És optimista de cara a les eleccions, creu que obtindrà un bon resultat? 

Si, sinó no em presentaria. Sóc molt optimista. Perquè espero poder explicar el projecte de la millor manera possible. No em fa por fer segons què. Quan ets autònom perds la por de moltes coses.

Comparteix el contingut!

Go to Top