CANVI CLIMÀTIC

Calella es queda un any més sense tècnic de Medi Ambient

  • En el Dia Mundial del Medi Ambient “celebrem” que continuem sense responsable municipal en aquesta àrea

  • L’àrea de Medi Ambient és de les més necessàries en les administracions públiques en vistes al canvi climàtic

Calella busca, però no troba, tècnic de Medi Ambient

  • L’Ajuntament de Calella va deixar escapar la figura del cap de l’àrea de Medi Ambient al 2017 i ara que la busca de nou, no troba candidat.

2022-06-05T09:09:00+01:0005/06/2022|

L’Ajuntament continuarà encara, un any més, sense tècnic de Medi Ambient. El procés que hi havia obert per recuperar aquesta figura després d’anys ha acabat de forma abrupta quan els dos únics aspirants que quedaven no han superat la tercera prova. S’han tornat a iniciar els tràmits per obrir un concurs nou, però el procediment s’allargarà fins l’any que ve.

La selecció del tècnic de Medi Ambient ha resultat ser una pífia. Malgrat 22 persones van optar a la plaça en un principi, a la primera prova de coneixements només n’hi van assistir 8. Però van ser dos els aspirants que la van superar i que van tirar endavant en el procés. El segon exercici, corresponent a un examen teòric, també el van aprovar, però cap dels dos ha resultat apte a la prova teòrica pràctica, pel que el concurs ha acabat desert.

L’Ajuntament ha decidit obrir un nou concurs, però l’anterior s’ha allargat durant sis mesos sense arribar a finalitzar del tot, pel que durant tot aquest any encara seguirem sense aquesta figura que es va incloure en la plantilla de personal l’any 2002 -en l’etapa inicial de la gestió dels residus dels municipis- però que l’Ajuntament va eliminar al 2017 enmig d’un procés de selecció. Això va fer que no es quedés la persona que ocupava aquesta plaça de forma interina i que també optava a ocupar-la definitivament. El calendari seguit fins ara ens porta, pràcticament, a la següent legislatura.

Avui, 5 de juny, se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, en el que la Organització de les Nacions Unides (ONU) vol destacar la triple emergència a la que s’enfronta la Terra: el canvi climàtic, la pèrdua d’hàbitat per un milió d’espècies i la contaminació que enverina l’aire, la terra i l’aigua. L’ONU ha escollit #UnaSolaTerra com l’eslògan d’aquest dia per conscienciar sobre aquestes tres crisis i fomentar la protecció del planeta. A nivell local, no hi ha una persona destinada específicament a controlar els aspectes més sostenibles de la ciutat, malgrat cada vegada és més evident que cal actuar des de tots els nivells per combatre els problemes de la Terra.

Per no ser criticats per la falta de direcció a l’àrea de Medi Ambient, el govern municipal va crear, a principis de 2020, la Taula sobre l’emergència climàtica i van fer venir fins a Calella especialistes de diferents àmbits, però que s’ha reunit en ben poques ocasions i de la qual no han transcendit actuacions concretes. També a nivell del Maresme es va crear un Comitè Científic per elaborar una estratègia comarcal davant el canvi climàtic. En aquest cas, si s’ha presentat un document amb 34 mesures i 165 accions. Ara falta que s’implementin.

Una de les funcions que haurà d’assumir el tècnic de Medi Ambient serà la de supervisar la recollida d’escombraries, un dels temes més polèmics de la ciutat juntament amb el de la neteja, dos àmbits que recauen en la mateixa empresa, Urbaser. De fet, ja se li va fer una auditoria i es van detectar 38 incompliments i 81 aspectes a millorar, alguns dels quals es consideren molt greus segons el plec de clàusules que regula el contracte, però per la que no ha tingut cap conseqüència.

També haurà de coordinar la cura dels enjardinats de la ciutat, un altre dels temes que la ciutadania lamenta que no s’està fent de forma regular, especialment al Passeig de Mar. També haurà de comandar el Parc Dalmau, de la mà dels Amics del Parc Dalmau, que cada setmana s’ocupen del manteniment de forma voluntària.

Comparteix el contingut!

Go to Top