L’intent de segrest a Calella destapa el parador d’un presumpte estafador de milions d’euros

  • L’home al qui van intentar segrestar a Calella està acusat d’estafar a 40 mil persones més de mil milions d’euros. Un dels majors acusats per estafa al Brasil viu a Calella

  • Una estafa piramidal amb criptomonedes, darrere del segrest a Calella

La casa situada al carrer Francesc Castells, a la zona de La Muntanyeta, va ser el lloc del segrest

2022-06-28T18:11:01+01:0026/06/2022|

Malgrat la temptativa de segrest d’un home a Calella va causar un gran rebombori a la ciutat, la víctima no és un ciutadà comú i anònim en la qual la majoria de calellencs ens hi podem veure reflectits. L’home es diu Rodrigo Marques Dos Santos, d’origen brasiler, cap d’una empresa d’inversió en criptomonedes a la qual acusen d’haver estafat unes 40 mil famílies arreu del món per un valor d’uns mil milions d’euros.

Víctima o botxí? Rodrigo Marques, l’home al que van intentar segrestar a Calella

Rodrigo Marques Dos Santos, de 44 anys, va fundar l’any 2015 una empresa d’inversió en criptomonedes, concretament en Bitcoins, anomenada Atlas Quantum. L’empresa prometia una rendibilitat d’un 5% mensual als seus clients i va fer agressives campanyes publicitàries amb les estrelles de Brasil a les televisions més populars, pel que va guanyar milers d’inversors que van traslladar les seves monedes virtuals a Atlas Quantum. Però l’any 2019 va deixar de respondre als seus clients i el seu CEO, Rodrigo Marques, va fugir. Alguns mitjans brasilers el situaven a Dubai o a Estats Units, també a Mèxic.

Rodrigo Marques en una entrevista a un mitjà brasiler

Després d’uns anys sense que ningú sàpigues on s’amagava, ha comès un error: ha creat una altra empresa al seu nom al seu domicili actual, a Calella, al carrer Francesc Castells, la mateixa casa on el van intentar segrestar. La nova empresa es dedica al processament de dades, hosting i activitats relacionades.

La casa a la qual resideix actualment Rodrigo Marques a Calella estava en venda als portals immobiliaris per 1,3 milions d’euros, un impressionant xalet que compta amb totes les comoditats. Les víctimes denuncien la vida de luxe del propietari d’Atlas Quantum a costa dels seus diners.

Aquesta informació s’ha filtrat entre els milers de persones que van veure com Marques desapareixia emportant-se les seves monedes. Això ha fet que algunes víctimes han vingut des de Brasil fins a Calella per reclamar-li els seus diners. És el cas de Matheus Muller, qui va perdre 150 mil euros i va venir al mes de juny juntament amb dos amics també estafats per Atlas Quantum. 

El viatge va ser en va: Muller explica a CALELLA COMUNICACIÓ que, a més de no recuperar els diners perduts, van denunciar als Mossos d’Esquadra que “vam ser rebuts brutalment per l’Ubiratan que és el guàrdia de seguretat d’en Rodrigo. Estava armat, va intentar atropellar-nos i ens va dir que marxéssim”. Assegura que la seguretat privada de l’empresari va amenaçar amb disparar-los, apuntant-los amb pistoles. Acusa directament a Ubiratán,de que diu que “és el violent cap de seguretat de Marques”, qui apareix en fotografies amb el seu arsenal. 

El que era una reclamació de diners es va convertir en una trampa per les víctimes, que van requerir a les forces de seguretat per poder sortir-ne. De fet, la perillosa situació en la que es van veure involucrats va alarmar als veïns, que van trucar a la Policia Local sense saber ben bé què estava passant.

Les víctimes que van anar a reclamar els diners van ser amenaçades pel guàrdia de seguretat, Ubiratan

Sucosa recompensa de 10 bitcoins a qui doni informació 

Atlas Quantum tenia la seva seu principal a Brasil, on hi ha el major nombre d’afectats. Mitjans de comunicació del país especialitzats en criptomonedes afirmen que han ofert una recompensa de 10 bitcoins a qui donés informació sobre el parador de Rodrigo Marques. Aquesta podria ser la causa del segrest, ja que 10 bitcoins equivalen a uns 200 mil euros. 

Però la quantitat de persones estafades i amb ganes de revenja també fan possible que siguin algunes víctimes les que s’hagin volgut prendre la justícia per la seva mà.

Sigui com sigui, qui va frustrar el segrest va ser una persona relacionada amb ell que va presenciar com se l’emportaven i que va perseguir als segrestadors amb un cotxe blanc, avisant a la Policia Local: un dels seus guardaespatlles, denunciat prèviament davant els Mossos d’Esquadra per Muller per temptativa d’assassinat.

Una persona en un cotxe blanc, un guardaespatlles, va perseguir el vehicle negre que es va endur a Rodrigo Marques. A la zona del Far van veure un vehicle de la Policia Local i el guàrdia va demanar-los ajuda. La persecució va acabar amb l’alliberament de Marques i la detenció dels segrestadors.

En veure el segrest frustrat, algunes de les persones estafades van llençar missatges a les xarxes socials advertint que “no són víctimes, són delinqüents”, demanant justícia i el retorn dels seus diners.

L’estafa 

Els inversors en criptomonedes van traspassar la seva cartera de bitcoins o van comprar-ne a través d’Atlas Quantum atrets pel seu reclam d’incrementar un 5% mensual els seus actius. A l’agost de 2019, l’agència reguladora brasilera CVM, la Comissão de Valores Mobiliários, vinculada al govern, va avisar a Marques que no podia seguir operant en criptomoneda sense una regularització. Davant de la inseguretat de perdre les seves inversions, milers de clients van demanar la retirada dels seus actius, però l’empresa va desaparèixer i no va tornar els diners als seus propietaris.

Pàgina web corporativa d’Atlas Quantum

Les persones afectades van començar a posar denúncies i la Policia Civil de Sao Paulo va iniciar una investigació, però el cas va quedar aturat perquè es tractava d’un tema federal pel que la Policia Civil no tenia competències. Segons mitjans brasilers, fa poques setmanes que la Policia Federal de Brasil ha assumit i reprès les investigacions.

La lentitud de la justícia brasilera i el canvi en el cos que havia d’assumir les investigacions han endarrerit el cas.

Un bufet comandat per dos brasilers, Artêmio Picanço i Victor Picanço, dos germans advocats especialitzats en blockchain i en recuperació de capital perdut en estafes financeres, és el que més casos porten, tant de ciutadans brasilers com d’altres punts del món. Rodrigo Marques acumula més de 800 causes obertes al Brasil, però els advocats afirmen que “la justícia brasilera és molt lenta”, tant que encara no hi ha cap ordre de cerca i captura, ni nacional ni internacional. Expliquen a CALELLA COMUNICACIÓ que un dels problemes amb els que es troben és que el Brasil no té legislació sobre delictes econòmics relacionats amb les estafes piramidals.

Víctimes d’arreu del món 

Tot i que Atlas Quantum tenia la seva seu principal a Brasil i una delegació a Argentina, les víctimes ascendeixen a 40 mil arreu del món. També a Catalunya. CALELLA COMUNICACIÓ  ha pogut parlar amb Jorge Eugenio Bocchiardo, un ciutadà argentí que viu actualment a Barcelona i que treballa com a enginyer aeronàutic, qui havia invertits 5 Bitcoins (100 mil euros). Afirma que “al principi tot anava bé, vaig arribar a guanyar 300 mil euros amb una inversió de 30 mil euros”, però l’empresa va desaparèixer quedant-se la seva cartera de criptomonedes. 

Un altre exemple és Ofir Avny, resident a Barcelona però d’origen israelià i vinculat al sector immobiliari, que hi va invertir la mateixa quantitat. Els estafats estan organitzant una demanda col·lectiva a nivell internacional, posant denúncies a cadascun dels països on viuen, per tal de fer més força.

La quantitat de pèrdues que han arribat a provocar en algunes persones les han portat a suïcidar-se, un fet que pels advocats demostra que cal fer justícia i portar a Rodrigo Marques davant dels tribunals.

Comparteix el contingut!

Go to Top