Detenen tres persones acusades de robar catalitzadors de cotxes al Maresme

Es necessita aixecar el cotxe i una serra o una radial per robar el catalitzador del vehicle.

  • Tres detinguts in fraganti mentre robaven catalitzadors. (Foto: Policia Malgrat)
  • Els catalitzadors estan formats de platí i pal·ladi, dos metalls preciosos que són apreciats pels lladres.

2022-06-29T10:51:36+01:0029/06/2022|

Els robatoris de catalitzadors de cotxes se succeeixen de forma periòdica; a Calella s’han produït diverses sostraccions d’aquesta peça concreta en vehicles aparcats als estacionaments a l’aire lliure, tant en aparcaments com als carrers de la ciutat. Tres persones han estat detingudes in fraganti mentre robaven catalitzadors a Malgrat de Mar, segons ha informat la Policia Local, tot i que les investigacions de la policia han revelat que actuaven a diferents punts del Maresme i la Selva.

Malgrat en alguns casos són persones individuals les que s’emporten aquesta peça situada a la part baixa del vehicle, sovint són màfies les que hi ha al darrere dels robatoris, que s’encarreguen de la compra-venda dels catalitzadors. Els lladres se situen sota els cotxes estacionats a la via pública i tallen la peça amb una serra o una radial, pel que el procés d’extracció és sorollós i lent, es triga una mitja hora. A més de robar-los, també passen pels tallers mecànics intentant comprar-los, pagant uns 150 euros per cadascun.

El motiu pel qual aquestes peces són tan apreciades és perquè estan fabricades de platí i pal·ladi, dos metalls preciosos. La funció dels catalitzadors és reduir les emissions contaminants que produeixen els gasos d’un motor de combustió, formant part del sistema d’escapament. Habitualment són els vehicles antics, de finals dels anys 90 i dels 2000, els que més busquen els lladres, sobretot de models concrets com el Volkswagen Polo, Honda Accord i Astra V.

El platí i el pal·ladi són necessaris perquè el catalitzador faci la seva funció de transformar els gasos mitjançant una reacció química, aconseguint que els hidrocarburs es converteixin en aigua i que el monòxid de carboni passi a ser diòxid de carboni, que és el gas que expulsa després el tub d’escapament.

Pels propietaris dels cotxes, la sostracció del catalitzador suposa un greu perjudici, ja que posar-ne un de nou té un cost d’uns 300 euros, que pugen a 400 si se li suma la mà d’obra del mecànic.

No és només al Maresme on es produeixen aquest tipus de robatoris, sinó que la Policia Nacional i l’Ertzainza han alertat que es produeixen a nivell massiu a punts d’arreu de l’Estat.

Comparteix el contingut!

Go to Top