La Fiscalia i els propietaris del pis dels Codina demanen agreujar el delicte dels ocupes

  • Sol·liciten que el judici sigui per violació de domicili i no per usurpació

  • Demanen el desallotjament immediat dels ocupes com a mesura cautelar

La vista oral s'ha celebrat als Jutjats d'Arenys de Mar

2022-07-19T18:16:58+01:0019/07/2022|

Aquest matí de dimarts s’ha celebrat la vista oral del judici contra els ocupes del pis dels Codina, en el qual anaven en qualitat d’acusats per un delicte d’usurpació. La Fiscalia, però, ha demanat que s’anul·lés per tal de reprendre’l per un delicte de violació de domicili, el que implica que els seus propietaris, els francesos que van ser detinguts per intentar recuperar el pis, hi viuen o l’utilitzen com a segona residència.

El Ministeri Públic ha al·legat que els seus propietaris hi passaven períodes de vacances i que estan al corrent de pagament de les quotes de la comunitat, un fet que ha confirmat l’administració de finques. Són els motius que, segons la Fiscalia, justifiquen que es canviï la tipologia del delicte i pel que demanen el desallotjament immediat de l’habitatge com a mesures cautelars, accions que recolzaven l’advocat dels dos propietaris, que han denunciat davant la jutgessa del Jutjat d’instrucció número 5 d’Arenys de Mar que els ocupes “no tenen drets [sobre aquest pis], no poden continuar ni un minut més en aquest habitatge, és immoral”. La jutgessa haurà de decidir quan dicti sentència si s’hi preveuen mesures cautelars, o no. Està previst que la resolució es dicti els pròxims dies.

La defensa dels ocupes han acusat la mediatització del judici, al qual hi han assistit diferents mitjans de comunicació després que el cas s’hagi estès per televisions, ràdios i digitals d’arreu de l’Estat. Han defensat que els ocupes no tenen diners per permetre’s un habitatge i que hi viuen de forma temporal a l’espera que se’ls inclogui en el programa “Sostre 360º”, de la Generalitat, que dona cobertura a joves vulnerables, al que els advocats dels propietaris han respòs que “el que s’està defensant és inaudit, que el meu client hagi de fer de Serveis Socials i deixar-los que hi visquin fins que tinguin un habitatge”. Dos dels inquilins que es troba en situació irregular a l’habitatge s’ha escudat al·legant que “no podem viure al carrer” i ha reiterat a la jutgessa que són refugiats del seu país, el Marroc.

Diferents mitjans de comunicació han assistit al judici

Malgrat admetre que el pis pertany als seus propietaris, els advocats dels ocupes els han retret que “van pegar amb una barra de ferro a un home que estava dormint” en el moment que van entrar a l’habitatge per intentar recuperar-lo el dia el dia 11 de juliol i que portaven més de 6 anys sense trepitjar-lo. El motiu són les ocupacions encadenades que han patit, fins a tres durant aquest període de temps.

En el judici oral també hi han intervingut testimonis de Finques Estany, administradors de l’edifici, i dos policies locals que van identificar quatre joves a l’interior de l’habitatge a principis de juliol. Precisament un dels quatre nois defensa que no viu a l’interior de l’habitatge i que s’hi trobava només de visita. Argumenta que està inclòs en el programa “Sostre 360º” en una altra localitat, el que ha servit d’exemple pels altres inquilins.

“Sostre 360º” és un programa d’acompanyament a joves vulnerables majors d’edat als quals els ofereix un sostre i suport social. El va impulsar el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a finals del 2020.

El pis pel qual pugnen les dues defenses i la Fiscalia no té, actualment cap tipus de subministrament que hi permeti viure en condicions. La porta es veu clarament forçada i les diferents estances estan degradades per les contínues ocupacions.

Pel moment s’ha celebrat la vista contra els ocupes per usurpació, però un d’ells també va denunciar als dos propietaris en el moment que van entrar al pis per agredir-lo amb la palanca que van utilitzar per forçar la porta i amb gas pebre. Aquesta denúncia es troba en fase preliminar d’instrucció, pel que pot acabar en un judici per lesions lleus, un acord o arxivada.

Comparteix el contingut!

Go to Top