L’Ajuntament encarrega un projecte per la millora de la bassa del Parc Dalmau

  • Els Amics del Parc Dalmau estan pendents de veure el projecte final després de presentar-ne un de propi al 2019

La recuperació de la bassa va provocar un enfrontament al ple entre els grups municipals.

  • La bassa de la Pedrera és una reivindicació dels Amics del Parc Dalmau
2022-08-03T19:42:09+01:0003/08/2022|

El govern ha encarregat la redacció del projecte per la millora de la bassa de la Pedrera del Parc Dalmau i convertir-la en una bassa naturalitzada. Que el govern es fixi en la bassa no és casual, sinó que el tema ha portat cua: els Amics del Parc Dalmau van presentar un projecte als Pressupostos Participatius de l’any 2019 per tal de recuperar la bassa i, tot i que es va anunciar que es faria perquè quedava pressupost per executar-la.

Cansats d’esperar, els Amics del Parc Dalmau van denunciar fa uns mesos que no s’havia portat a terme en tres anys i que se’ls havia emplaçat a la possibilitat remota de rebre fons europeus Next Generation per esgotar-se la partida. L’oposició va reclamar a través d’una moció al ple que s’executés i, en aprovar-se, el govern es va comprometre a encarregar un projecte per comprovar si era viable la millora de la bassa. L’equip de govern es va avançar a la votació dient en el mateix ple que ja havien fet la reserva de diners per l’estudi. Tot plegat enmig d’una gran tensió per la diversitat d’interpretacions de les bases dels Pressupostos Participatius i d’acusacions creuades sobre quin dels grups municipals s’estimava més el Parc Dalmau. 

Finalment el projecte s’ha encarregat a Eliseu Guillamón, a través de l’empresa Casa dels Ocells per un import de gairebé 8.000 euros. Guillamón també va ser l’autor del Pla Director del parc i qui va dirigir les obres del Laberint i dels Jardins de la Fantasia, a més de dissenyar el Parc de les Veles. 

Una bassa naturalitzada, a més de tenir un caràcter ornamental, també li dona importància a la seva biodiversitat, a la flora i la fauna que hi viuen, pel que s’hi incorporen algunes actuacions com materials concrets i s’hi introdueixen illetes flotants de vegetació.

Els Amics del Parc Dalmau s’han reunit amb Guillamón i l’empresa que redactarà el projecte per intercanviar impressions sobre com ha de ser en un futur pròxim la bassa. L’entitat que s’encarrega de la cura del parc vol que sigui el més natural possible i temen que la naturalització impliqui uns requisits difícils de complir i un manteniment costós. Les basses naturalitzades comporten evitar certes espècies animals i de vegetació perquè poden malmetre l’ecosistema i unes condicions concretes. Tot i així, els Amics esperen poder veure el projecte final per tal de fer una valoració acurada, malgrat creuen que el procés podria ser més senzill sense necessitat d’invertir els diners de l’estudi. Actualment, la bassa és un estanc sec, ple de grafits i sense més atractiu que la paret de roques.

Precisament s’acaba de renovar el conveni de col·laboració entre els Amics del Parc Dalmau i l’Ajuntament per aquest any, pel que percebran uns dos mil euros que volen destinar al material que utilitzen per les diferents tasques de manteniment dels espais.

Restauració de la Font dels Lleons

La bassa no és l’únic espai del Parc Dalmau en el que s’està treballant. L’Ajuntament també té previst restaurar la Font dels Lleons, un dels símbols del parc. Tot i que al mes de maig havia contractat a una persona per executar els treballs, recentment l’han canviat, mantenint el mateix cost, que és de poc més de 18 mil euros. La Font dels Lleons està situada sobre els dos parcs infantils, a peu de les escales que condueixen al Pati de l’Ós i al costat dels antics lavabos.

No obstant, ni pel projecte de la bassa ni per la restauració de la font hi ha un calendari fixat per veure’n els resultats.

Comparteix el contingut!

Go to Top