PARTICIPATIUS

El govern reacciona a les crítiques sobre l’execució dels participatius modificant-ne les bases

  • Com a novetat, les bases especifiquen que el govern es reserva el dret de modificar la proposta guanyadora al seu gust

  • El canvi en les bases, que fa perdre l'essència de la participació ciutadana, sorgeix després de les crítiques de l'execució de les darreres campanyes dels pressupostos participatius

Urna dels Pressupostos Participatius instal·lada en un punt de la ciutat

  • Per assegurar-se de no rebre critiques, el govern podrà modificar el pressupost i el projecte participatiu guanyador. D'aquesta manera el ciutadà que proposi el projecte perdrà la idea i se n'apropiarà el govern un cop estigui a la fase final de votacions.

2022-05-01T16:26:58+01:0001/05/2022|

Després del debat que s’ha generat al voltant de la falta de voluntat del govern municipal d’executar la bassa de la pedrera del Parc Dalmau i la seva decisió de donar més protagonisme al parc inclusiu, amb les crítiques al voltant de la forma d’executar els pressupostos participatius dels últims anys, el govern ha decidit canviar-ne les bases. És una reacció al debat generat al voltant de la interpretació del reglament dels participatius.

Però el canvi introduït no dona més poder al ciutadà, sinó a l’Ajuntament, que s’adjudica la titularitat de les propostes que passin a la fase de votació i es reserva el dret de “millorar” el projecte guanyador. És a dir, si el projecte que guanya només preveu destinar una part de la partida però és el preferit del govern, li pot augmentar el pressupost per evitar fer-ne d’altres.

El Pressupost participatiu és un procés d’intervenció directa, permanent, voluntària i universal mitjançant el qual la ciutadania delibera i decideix l’assignació de recursos públics. A Calella s’hi destinen 100 mil euros anuals.

Fins ara, es podia executar més d’una proposta si quedaven diners. De fet, encara que s’hagués esgotat el pressupost destinat als participatius, si el govern les veia amb bons ulls, les havia inclòs al pressupost municipal per executar-les de totes formes.

Però les noves condicions, que ja es poden veure al díptic que l’Ajuntament ha repartit perquè la ciutadania presenti propostes per la convocatòria de 2022, endureixen que es pugui portar a terme una segona proposta, ja que només es “valorarà” en el cas que quedi un romanent econòmic “en funció de les possibilitats econòmiques” i, a més, “una vegada redactat el projecte d’obres, adjudicat i executat”. Poden passar un parell d’anys des de cada convocatòria, doncs, fins que tan sols es debati la possibilitat de fer-ho.

Als participatius d’enguany poden presentar proposta tots aquells ciutadans majors de 16 anys empadronats a Calella. Han de ser propotes que tinguin un valor d’entre 30 mil i 100 mil euros. Cal entregar-les a l’Ajuntament abans del 8 de maig mitjançant una instància i, com a mínim, una memòria explicativa del projecte que contingui l’objectiu i una valoració econòmica.

El que s’anomenen “Pressupostos Participatius” perden la seva essència amb aquesta modificació, ja que el govern s’assegura donar més protagonisme a la proposta que més li agradi i deixar de banda les altres. És el que ha passat amb el parc inclusiu, per al qual l’equip de govern ha apostat des del principi decidint augmentar-li gairebé en un 400% el pressupost, dels 33 mil previstos a 125 mil, relegant la reforma de la bassa de la Pedrera que encaixava en el pressupost.

A efectes pràctics no canvia res ja que el govern municipal ja feia el que volia amb l’execució d’aquesta partida. De totes maneres, el fet de plasmar aquesta modificació, podria portar a una impugnació o recurs per part dels titulars dels projectes d’anys anteriors que, tot i que tenien cabuda en el pressupost, fins ara no s’han executat.

Molts municipis destinen una certa quantitat de diners a les convocatòries dels Participatius, una forma de fer creure als ciutadans que poden decidir on van els seus diners. A Calella, però, no tenen èxit, ni a nivell de presentació de propostes ni tampoc de vots. El pressupost, a més, se li ha reduït.

Hores d’ara està oberta la convocatòria pels Participatius d’aquest any; fins al 8 de maig es poden presentar les propostes. Cada vegada, però, tenen menys de participatius.

Comparteix el contingut!

Go to Top