Una empresa externa analitzarà l’auditoria feta a Urbaser i Arca del Maresme

  • L’Ajuntament passa la pilota de decidir si aplica conseqüències a l’empresa de la neteja

  • L’auditoria va concloure amb 38 incompliments i 81 aspectes a millorar per part d’Urbaser

Els serveis de recollida d'escombraries i de la neteja els presten Urbaser i Arca del Maresme

2022-07-27T08:27:18+01:0027/07/2022|

L’Ajuntament ha contractat una empresa per tal que li ofereixi assistència tècnica als resultats de l’auditoria feta a l’empresa de la neteja de Calella. És a dir, que li digui, de forma externa, si Urbaser i Arca del Maresme, les dues empreses que presten el servei de forma conjunta, han de tenir alguna conseqüència després de conèixer els resultats amb irregularitats de l’auditoria, com sancions pels incompliments que es van detectar, canvis per millorar el servei o, com a últim extrem, si s’ha de rescindir el contracte. El servei de la neteja és, precisament, un dels més qüestionats per la ciutadania, que ha comès irregularitats publicades per CALELLA COMUNICACIÓ com la barreja de diferents contenidors de recollida selectiva en un únic camió o l’enviament a una altra comunitat autònoma d’un vehicle de la flota calellenca.

Qui ha de proposar les acccions a conseqüència dels resultats de l’auditoria és és Lovic Disseny i control de residus urbans, una empresa especialitzada en l’elaboració de projectes de l’àmbit de la gestió de residus, la neteja viària i la neteja de platges a nivell municipal. No és la primera vegada que treballa al Maresme, ja que ha assessorat i dissenyat els serveis de neteja de Mataró i Alella, ajudant en la redacció del plec de clàusules que ha de regir el servei.

L’auditoria feta a la UTE de la neteja fa temps que cueja. Es va encarregar a principis de 2021 i els resultats es van conèixer a finals del mateix any, però fins ara no s’ha fet cap acció. No és estrany tenint en compte la dimensió d’Urbaser, un gegant dedicat a la gestió mediambiental amb una facturació de por i uns serveis jurídics de primer nivell, pel que cap tècnic municipal s’atreveix a recomanar aplicar-li sancions. La decisió presa pel govern és passar la pilota a una empresa externa. 

La fiscalització del servei de recollida selectiva hauria de ser una de les funcions del tècnic de medi ambient. El regidor de Serveis de Ciutat, Albert Torrent, va anunciar al darrer ple que aquesta setmana començava una persona per fer les funcions de tècnic de medi ambient, a l’espera de tenir-ne un amb plaça pròpia. L’Ajuntament va convocar, el novembre passat, un concurs per trobar la persona idònia, però el procés va acabar de forma abrupta a l’abril d’aquest any quan es va desqualificar a la tercera prova als dos únics aspirants que quedaven. Per tant, s’ha d’iniciar de nou tot el procediment, que probablement s’allargarà fins a principis de 2023. 

Auditoria amb errors

L’auditoria, feta per Emas Consultors, va concloure que l’empresa presentava 38 incompliments i 81 aspectes a millorar, entre ells la manca d’informes de seguiment del servei i altres aspectes en els quals no va aportar documentació, pel que l’Ajuntament li va obrir un expedient. L’oposició va reclamar insistentment al govern perquè encarregués l’auditoria després del vídeo publicat per CALELLA COMUNICACIÓ en el qual es veia com un camió de les escombraries barrejava el contingut de diversos contenidors de selectiva i de diversos vídeos fets públics per la CUP en els que denunciaven mala praxis per part de la UTE. 

Una altra irregularitat per part de l’empresa era el camió de recollida selectiva que, malgrat pertànyer a l’empresa que presta el servei a Calella, opera a Mallorca. Tot i constar com a part de la flota de vehicles de la ciutat, a l’auditoria no constava que no estigués treballant a Calella. El regidor de Serveis va admetre que en tenien coneixement i que, tot i que havien passat 4 anys, l’empresa no havia comprat un camió nou. Al darrer ple va anunciar que la UTE compraria un vehicle per tal de substituir-lo.

L’auditoria feta l’any passat va costar 10.200 euros, mentre que el nou contracte per decidir si cal prendre accions sobre aquesta auditoria té un cost de 5.800 euros. Són, per tant, 16 mil euros per fiscalitzar el servei de la neteja, la recollida selectiva i andròmines, que costa 2,5 milions d’euros cada any a les arques públiques. 

Malgrat els diners que inverteix l’Ajuntament en aquest àmbit, la ciutadania és molt crítica amb la neteja de la ciutat i el manteniment dels contenidors, exposant públicament les seves queixes. De fet, és un dels problemes que més destaquen els calellencs a les xarxes socials: “Calella està bruta” és una frase molt repetida en els últims anys, tant a internet com a les tertúlies de bar.

Comparteix el contingut!

Go to Top