Uns 8.500 vehicles han canviat la N-II per la C-32 a l'Alt Maresme
L’alliberament dels peatges redueix el trànsit entre un 30% i un 40% a la N-II al Maresme
El govern espanyol estudia aplicar un sistema de pagament a les autopistes pel 2024
Avui es compleix un any de l’aixecament de les barreres dels peatges a la C-32, l’autopista que travessa el Maresme. En aquest any hi ha hagut un canvi important el trànsit d’aquesta via, ja que ha absorbit part dels vehicles que habitualment passaven per la carretera N-II que sempre ha estat gratuïta, a diferència de l’autopista. El traspàs de vehicles ha estat important, d’entre el 30% i el 40% en funció del tram.
A l’Alt Maresme ha estat d’un 33%, que es tradueix en uns 11 mil vehicles menys per la N-II, dels quals 8.500 ara utilitzen la C-32. És, precisament, la zona amb una diferència més baixa, mentre que al Baix Maresme ha arribat al 40%. Unes xifres que es corresponen amb les previsions que s’havien fet abans de l’alliberament dels peatges.
Però la retirada del pagament ha tingut també conseqüències negatives en forma de retencions, accidents i empitjorament del manteniment. A la C-32 s’ha habilitat un carril en sentit contrari durant els diumenges d’estiu per tal de pal·liar els efectes de les operacions tornada que es produeixen cada cap de setmana en període de vacances.
Demolició de les cabines
Les estructures dels peatges es van desmuntar ràpidament un cop va acabar la concessió, el 31 d’agost de l’any passat. Però continuen les cabines dels carrils annexos, que també s’eliminaran i al seu lloc s’hi col·locaran grans àrees de plaques solars que generaran energia per abastir les carreteres.
Durant l’any 2023 es preveu que s’executi la demolició dels peatges que queden, amb un cost d’entre 12 i 15 milions d’euros que se sumaran als 4,8 milions que ha costat eliminar les cabines troncals. Actualment s’està redactant el projecte de demolició, que també inclou l’estudi de l’espai que quedarà per poder instal·lar les plaques fotovoltaiques. No obstant, alguns municipis demanen poder disposar també de l’espai per ubicar-hi serveis, com és el cas d’Arenys de Mar, que vol aprofitar la zona dels antics peatges per convertir-la en un aparcament d’autocaravanes per tal d’ampliar el ventall turístic del municipi.
Gratuïtat temporal
Tot i que durant aquest no hem hagut de pagar per circular per l’autopista, aquesta gratuïtat té data de caducitat. El govern espanyol implementarà un sistema de finançament dels peatges a totes les autopistes de l’Estat a partir del 2024, un dels compromisos que va adoptar amb la Unió Europea per rebre 70.000 milions d’euros dels fons Next Generation.
Ara, la Moncloa ha encarregat un estudi per analitzar quin serà el mètode que s’utilitzarà. Una de les fórmules a avaluar és la que planteja la Generalitat, la vinyeta, que consisteix en una quantitat fixa a l’any per circular, o si s’adopta un sistema de pagament en funció de la distància del recorregut.
L’estudi també haurà de concloure si la mesura afecta només les autopistes estatals, si afegeix les autonòmiques o si, fins i tot, s’amplia a qualsevol carretera. La Direcció General de Trànsit ha demanat l’estudi a la consultoria pública Ineco, que té deu mesos per redactar-lo.