Cada calellenc consumeix 121 litres d’aigua al dia

Al Parc Dalmau hi ha diverses fonts, tant d'aigua de boca com ornamentals

  • El consum d'aigua dels habitants de Calella és similar al de la majoria de municipis del Maresme, però està per sobre del que marca l'OMS.

2022-11-13T13:40:26+01:0013/11/2022|

Els ciutadans de Calella consumim una mitjana de 121,09 litres d’aigua per persona i dia. Una xifra que està per sobre dels 100 litres que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera suficients per satisfer les necessitats tant de consum com d’higiene. Però és una dada similar a la de la resta de municipis del Maresme.

En general, al Maresme es consumeixen entre 120 i 200 litres per persona i dia. Destaquen Pineda, ja que és la ciutat que menys consumeix (98,62 litres) , i Sant Vicenç de Montalt, per ser la localitat que més aigua gasta (264,36 litres), segons les dades de TV3 extretes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La quantitat d’aigua que consumeixen els ciutadans depèn del tipus d’habitatge, de la quantitat de zones verdes, de si l’aigua és un recurs abundant i del preu. Calella té una densitat de població concentrada en blocs pisos, el que vol dir que els habitatges són petits i, per tant, afavoreix que hi hagi més estalvi. En canvi, els municipis del Maresme que més aigua consumeixen són els que tenen més cases unifamiliars, com són Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna o Sant Andreu de Llavaneres.

El mateix passa a l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que concentra una gran part de la població de Catalunya, té un consum força ajustat en comparació amb la Vall d’Aran, on arriba a ser de més de 800 litres per persona i dia en algun municipi. Aquí, però, els ciutadans no paguen per l’aigua que utilitzen: és gratis, només es paga el cànon.

Estalviar aigua

En un moment en què les pluges no arriben i la sequera és cada vegada més freqüent, és gairebé una obligació plantejar-nos com es pot estalviar aigua. Calella està, de fet, en prealerta per sequera, el que vol dir que és probable que en un futur proper es poden aplicar restriccions en l’ús dels recursos hídrics.

Hi ha petites accions que són fàcils de fer, com tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents o ens ensabonem a la dutxa i que poden ser significatives a nivell comunitari. Però n’hi ha d’altres que calen un plantejament a nivell municipal, com la neteja dels carrers amb les aigües freàtiques, les que surten del subsòl, i no amb l’aigua potable. O per regar les zones verdes de la ciutat i omplir les fonts ornamentals.

Precisament durant aquests dies es pot veure a la plaça de l’Església una exposició que vol conscienciar sobre l’aigua, la seva disponibilitat actual i futura, els recursos hídrics i la contaminació. Al mateix temps, però, les fonts del Parc de les Veles han estat funcionant sense sentit, ja que el seu objectiu és que els ciutadans es puguin refrescar a l’estiu i ara només es malgastava aigua.

Comparteix el contingut!

Go to Top